Frankrike, ordförande för EU:s ministerråd

EU har rullande ordförandeskap för ministerrådet. Från den 1 januari är det Frankrikes tur. Varje land har sex månader på sig att försöka påverka politiken inom EU. Efter Frankrike kommer Tjeckien och vid nästa årsskifte är det Sveriges tur.

I veckan talade Macron inför samtliga delegater i Parlamentet. De franska delegaterna skämde ut sig monumentalt genom att föra en inrikespolitisk kampanj mot Macron i EU parlamentet. Det är full kampanj i hemlandet inför presidentvalet i Frankrike och många franska politiker är irriterade på Macron för att han inte har uttalat om han skall ställa upp för omval. Man tycker att han använder sitt presidentskap som plattform för valkampanj. Yannick Jadot från de gröna är presidentkandidat i hemlandet och EU parlamentariker. Han tog till orda under frågestunden och talade om fransk inrikespolitik i EU parlamentet vilket har lett till omfattande kritik. Han var inte ensam. Det var många personer från olika franska partier som var uppe och kritiserade Macron.

Fransmännen är generellt ganska EU vänliga. Det passar bra att Frankrike intar ordförandestolen, många politiker talar om att Frankrike skall återta sin forna position som ledare i Europa. När Merkel har slutat uppstår det ett vacuum för Tyskland innan efterträdaren har hunnit att etablera sig. Macron framstår som Europas starke man när också England är borta ur bilden.

Macron har en uttalad strategi för Europa. Han anser att Europa skall bli mindre beroende av utländsk industri och utländskt inflytande. Under pandemin har det tydligt visa sig att mycket av medicinsk utrustning, läkemedel och annan viktig tillverkning sker i Kina, Indien eller länder utanför EU. Macron har sagt att man måste utveckla industrin i Europa och ta hem viktig tillverkning för att kunna möta framtida utmaningar. Macron är en stor EU vän.

Hans önskan är att EU skall bli mer samordnad för att kunna utmana övriga stormakter på väldens arena. Han anser att EU skall bli en framtida makt i världen. De stora utmaningarna som EU står inför är klimatfrågorna, IT, industriutveckling och de geopolitiska frågorna. Henry Kissinger sade; Europa, vem skall man ringa till? EU är splittrade i många frågor.

IT utveckling skall samordnas i EU för att skapa framtida IT företag som har möjlighet att agera på världsmarknaden. Frankrike är specialister på att skapa företag uppifrån och ned. Staten satsar stora pengar på utveckling och implementerar sina lösningar. Ibland fungerar det, ibland inte. När jag flyttade tillbaka till Sverige från Frankrike 1985 kunde jag inte ta med mig min TV. Den hade ett system som Frankrike var ensam om i Europa och fungerade inte i Sverige. Frankrike hade tydligen lyckats sälja systemet till Ryssland också.

Ett annat misslyckade var Minitel. På 80-talet hade Frankrike föregångaren till Internet där man kunde informera sig om telefonnummer, filmer på biografer, hotell etc. Det var France Telecom, ett statligt företag, som satsade stora pengar på att utveckla ett eget system och sälja det på världsmarknaden. När Internet blev dominerande i världen hade Frankrike fortsatt sitt Minitel. Därför var Frankrike sena att använda Internet. I USA utvecklas IT användandet av ungdomar som ser ett behov och marknaden bestämmer om det blir en kommersiell framgång. De går nedifrån och upp i motsats till vad Frankrike ofta gör.

Frankrike har de senaste åren fört en kamp mot de stora amerikanska internetbolagen som har huvudkontor i lågskatteländer inom EU och betalar mycket lite skatt. Frankrike beskattade dessa företag med 3 % på omsättningen och sedermera fick man med sig EU och det skall införas en digital avgift från 2023.

Macron’s tal i EU parlamentet inringade ett par prioriterade områden. Han önskar större samordning inom EU gällande säkerhetsfrågorna som skulle innebära ökad militär samordning som ett komplement till Nato. EU skall kunna agera mer självständigt.

Han önskar även diskutera Schengen avtalet och förstärka EU:s yttre gränsbevakning och hjälpa dessa länder med sin uppgift. Detta för att stoppa den organiserade flykting invandringen.

Han önskar införa en kolskatt på varor till EU som produceras i länder med höga koldioxidutsläpp.

Ett annat prioriterat område är införande av minimilöner inom EU. Ett område som är minerat och mycket svårt att hantera, många länder är emot förslaget.

Ett annat område som ligger Macron nära är Afrika. Han önskar att EU och Afrika skall närma sig varandra och samarbeta mer. Han tycker att investeringar, hälsofrågor och säkerhetsfrågor är prioriterade områden för samtal och utveckling. Troligen är det pga. problem i SAHEL-området och framför allt Mali. Frankrike är mycket engagerad i Sahel, f.d. franska kolonier. Det är också för att kunna möta Kina som håller på att ta över Afrika och investerar massivt. Det vill Frankrike kunna bemöta.

Macron har även föreslaget en konferens i juni för att diskutera EU:s utvidgande. Det gäller Albanien, Nord Makedonien, Montenegro, Serbien, Kosovo och Bosnien-Hercegovina. De tre förstnämnda är Nato medlemmar. Ryssland ser detta som ett hot och man kanske skall se deras vapenskrammel som ett sätt att stoppa dessa diskussioner. Ryssland vill stoppa all EU och Nato utvidgning.

Macron skall under de närmaste veckorna tillkännage sin kandidatur inför presidentvalet i Frankrike. Förutom en stenhård valkampanj i Frankrike skall Macron bearbeta de europeiska länderna för att uppnå sina målsättningar. Han kommer att vara upptagen de närmaste månaderna.

Det sker stora saker inför presidentvalet i Frankrike. Le Pen som har blivit mjukare i sina uppfattningar tappar mark. Det är tydligt att yttersta högerkrafterna vinner mark. Republikanerna och Zemmour tar röster från henne. Le Pen har också stora problem med finansiering av valkampanjen. Partiet har skulder på 20 miljoner euro och har svårt att hitta banker som lånar ut pengar till partiet. Tre nära rådgivare till Le Pen har dessutom hoppat av och gått över till Zemmour.

En systerdotter till Marine Le Pen, Marion Maréchal-Le Pen, kan eventuellt sätta Marine i en mycket besvärlig situation om hon väljer att stödja Zemmour. Hon lämnade politiken för ett par år sedan för att bli mamma. Det är många som spekulerar i Marion´s roll i framtiden, hon var påläggskalv och framstående i Rassemblement national. Det finns några som säger att hon önskar utmana Marine le Pen. Ett sätt är att ansluta sig till Zemmour.

Det är troligt att Macron vinner första valomgången men det kommer att bli tufft för honom i andra valomgången. De senaste opinionssiffrorna ger Macron ett betryggande försprång i första valomgången. Pécresse och Le Pen ligger ganska lika och strax bakom lurar Zemmour. Kommer Pécresse till andra valomgången kan det bli problematiskt för Macron. Hon kommer att få betydande draghjälp från extremhögern. Partiet har genom Eric Ciotti positionerat sig både långt till höger och som ett vanligt högerparti.

Det händer mycket nu.  

4 reaktioner på ”Frankrike, ordförande för EU:s ministerråd

  1. Per Rosvall

    Hej Lasse, Vad trevligt det var att träffa dig och Eva hemma hos Dahlstedts i veckan. Tack för intressanta och spännande diskussioner och för ditt senaste Franska Fönster, intressant och insiktsfullt som alltid. Hälsa Eva från Claire och mig. Trevlig helg. Amicalement, Per

    Skickat från min iPhone

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s