Hur vet man att Frankrike återgår till normaltillstånd?

Det vet man genom att demonstrationer, protester och strejker återupptas.  Det dröjde bara några dagar efter att man tog bort pandemirestriktioner som flygplatspersonal sade att de skulle gå ut i strejk. Någon dag senare sade tågpersonalen samma sak. Resultaten var att de strejkande grupperna fick igen sina krav och strejkhotet avvärjdes. Företagen hade inte kraft att stå emot deras krav efter att ha genomlevt den värsta ekonomiska kris på många år.

Vi har nu haft pandemin i ca 18 månader och alla TV kanaler fylls av nyheter om denna händelse. Nyhetskanalerna sänder 24 timmar om dygnet och de måste ju skapa nyheter och därför sitter man och diskutera i timmar om Covid-19. Man börjar att bli trött på nyheterna. Det intressanta är att det är i huvudsak de som är emot som kommer till tals. Man är emot vaccinering, man är emot covidpass, man är emot mask, man är emot Macron’s beslut, man är emot allt. Det är dessa som hörs och syns i media.

Nu är det stora demonstrationer i alla större städer runt Frankrike för att man måste vaccinera sig och uppvisa covidpass. Några tolkar detta som en inskränkning i medborgarnas frihet. Man har inte rätt att bestämma själva, regeringen pådyvlar folket beslut som innebär förlorad frihet. Minoriteten vill m.a.o. förhindra majoriteten att leva ett mer normalt liv.

När dessa demonstrationer sker så är det inte en röst som talar. Högerkrafterna demonstrerar för sig, vänsterkrafterna för sig och ”Gula Västarna” demonstrerar för sig. Det blir ganska rörigt i många städer när tre tåg skall ut i stan och göra sin röst hörd. Alla med olika betoningar på vad vaccinationstvånget betyder för dessa grupper.

Det är många grupper som berörs. Lagen togs i bruk i början av augusti och går ganska långt. Man vill tvinga fransmännen att vaccinera sig.  På ställen där man begär vaccinationspass skall även personalen vara vaccinerad. Från den 30 augusti till den 15 november skall vårdpersonalen, ambulanspersonal, lärare, restaurangpersonal och några andra grupper vaccinera sig. Om man inte vaccinerar sig kan det leda till indragen lön och eventuellt uppsägning från tjänsten. Macron gör bedömningen att det är enda sättet att få alla att vaccinera sig.

En annan aktivitet som är återkommande, skolstarten i september månad. Ni som handlar på stora varuhus ser att det är hyllmeter med skolmaterial för barnen. Föräldrarna står där med sina listor och försöker lista ut vad det är de skall köpa för barnens skolgång. Det är inte helt lätt. Varje lärare bestämmer vilket material som skall användas. Vissa lärare tycker att det skall vara rutiga blad, andra tycker att det skall vara linjerade blad, andra blanka blad etc. Varje lärare bestämmer vilken färg man skall ha på pennorna etc. Det är mycket att hålla reda på. Föräldrarna river sig i huvudet och försöker hitta rätt.

Familjer får bidrag för att inhandla detta material. Det är inkomstgrundande och beror på familjens samlade inkomst. Familjer som tjänar mindre än 25 000 euro får för ett barn 470 euro för att köpa skolmaterial. Skolan tillhandahåller m.a.o. inget skolmaterial. Man använder mycket fotokopior som läromedel. Dessa skall sedan in i olika pärmar. Böcker är ovanliga för de minsta.

Det känns som om vi är på väg tillbaka till ett mer normalt liv, dvs strejker, protester och oroligheter. Politiker försöker att profilera sig inför presidentvalet 2022 och gör diverse utspel. Det blir en intressant höst.

2 reaktioner på ”Hur vet man att Frankrike återgår till normaltillstånd?

 1. Sten Malmström

  De som protesterar mot passe sanitaire talar alltid gravallvarligt om inskränkning av deras ”liberté”

  Redan 1789 skrev man i den nya konstitutionen

  La liberté consiste à pouvoir faire tout ce qui ne nuit pas à autrui.

  Men det verkar helt bortglömt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s