Enbart 1 av 3 gick till valurnorna.

Under två veckor är det mycket som händer i Frankrike. Den första valomgången i region- och departementsvalet ägde rum den 20 juni och den andra valomgången är den 27 juni. Många anser att det är en förövning inför presidentvalet våren 2022. Därför är det intressant att ta del av resultaten. Tyvärr var det få som röstade och det är inte helt klart vilka konklusioner man kan dra av detta val. Av de röstberättigade var det ca 66 % som inte använde sin rösträtt. Man kan tolka det som att man är trött på politiker.

Inför valet hade Le Pens parti Le Rassemblement national (RN) mycket positiva opinionssiffror. I många regioner visade de mycket bra siffror. I PACA visade opinionsmätningar att de skulle kunna få majoritet redan i första valomgången. Det gick inte så bra, de blev största parti i PACA, de fick 36 % av rösterna. 

Macron´s parti en Marche får inte till det ute i landet, de har inte tagit en enda region. Deras kandidater, många ministrar i regeringen, kom ganska långt ned i resultatlistan.

Jag bor i Regionen PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) och i departementet Alpes-Maritimes. Man röstar på kandidater till regionen och till departementet. De som väljs till dessa funktioner sitter i sex år, presidentval och riksdagsval är på 5 år. Jag får inte rösta i detta val. Jag är röstberättigad i franska kommunalvalet, EU-valet och Sveriges riksdagsval.

PACA sträcker sig från Menton till Marseille. Det bor ca 5 miljoner i regionen. Regionen består av Alpes Maritimes med 1 miljon invånare, Var med 1 miljon, Bouches du Rhône med 2 miljoner samt alperna och Vaucluse med ca 1 miljon

Det är ett val som inte engagerar speciellt många människor, bara 34 % använde sin rösträtt i första valomgången. Även om inte speciellt många röstar så berör valet många människors vardag. Budgeten finansieras via statliga bidrag men även Taxe Foncier och Taxe D´Habitation finansierar denna verksamhet.

Några sysslor är gemensamma för regionen och departementet. Dessa är sport, kultur, turism, IT-utveckling, regionala dialekter till exempel.

Regionen står för transport och infrastruktur såsom flygplatser, busstationer, lokala tåg, bussar och hamnar. Grundskola för barn mellan 8–10 års ålder bedrivs av regionen. Regionen sköter även yrkesutbildning, stöd till företag, bostadsbyggande, företagsutveckling. De sköter även sopor, naturparker och utvecklar landsbygden.

Departementen står för hjälp till barn och gamla, handikappstöd samt understöd till invånare med små inkomster (socialbidrag). De hanterar även vattenförsörjning och vägar i området. Departementet ansvarar också för skolor för barn mellan 11–15 år gamla.

Högerpartierna lyckades bra i valet, man försvarade sina positioner. Detta gäller även vänstern som lyckades hålla ställningarna.

Nu startar diskussionerna mellan de olika intressenterna. På tisdag kl.18 skall eventuella nya listor lämnas in inför andra valomgången på söndag. Överläggningar mellan de olika partierna startar för att i nästa valomgång få majoritet i valet.

Alla som har mer än 10 % av rösterna får ställa upp i den andra valomgången. De som har mellan 5–10 % kan gå upp i andra partiers listor som förhandlas fram under två dagar. De som har under 5 % kan inte förhandla för att komma in på någon annan lista. 

Hur går detta till? Ett tydligt exempel i PACA är Jean-Laurent Féliza som var första namnet på en lista med miljöpartiet, socialdemokrater och kommunister. Han fick 17% av rösterna i första valomgången.

Efter valet sade han att han kommer att ställa upp i andra valomgången och hoppas på bättre resultat. Sedan sätter förhandlingarna igång och redan dagen efter valet slänger han in handduken efter omfattande övertalning från centralt håll. Syftet bakom detta är att man hoppas att de som röstade på Féliza skall lägga sin röst på republikanen Muselier (högerkandidat). I den andra valomgången är det bara två kandidater i PACA, Muselier och RN:s kandidat Mariani. Nu hoppas man att socialister, kommunister och miljöpartister skall rösta på ett högerparti! Det är så det fungerar i franska val. Man röstar emot RN för att förhindra att de kommer till makten. 

Muselier lovade att han inte skulle glömma Féliza´s uppoffrande handling. De kommer att kunna påverka Muselier´s politik om han vinner.

I andra valomgång röstar man inte för något, man röstar emot något. Det gäller för alla som inte kommer till den andra valomgången, det är många.

Nästa söndag är det troligt att Muselier kan utropa sig till vinnare i regionalvalen i PACA, det är min gissning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s