Varför ser man så få barnvagnar i Frankrike?

När man är ute och promenerar så är det förvånansvärt få barnvagnar i gatumiljön. Beror det på att det föds färre barn i Frankrike? Nej, så är det inte. Nativiteten är jämförbar, det föds lite fler barn per fertil kvinna i Frankrike (1,84) än i Sverige (1,8). Vad beror det på att barnvagnar är så osynliga?

I den svenska gatubilden är det barnvagnar överallt, på restauranger, caféer och ute på trottoarerna. Här är det sällsynt, speciellt under arbetsveckan. Var är alla barnen?

De är på dagis från 2,5-3 månaders ålder.

Sverige har en av världens bästa system för att ta hand om de nyfödda, man har en föräldraledighet om 18 månader. I Frankrike är det 16 veckor, knappt 4 månader. Det är därför barnen är på dagis från barnet bara är några månader gammalt. I Frankrike har man rätt att vara mammaledig 6 veckor innan födsel och 10 veckor efter födseln. Pappan har rätt till 11 dagars pappeldighet. Från i juli skall detta förlängas till 25 dagars pappaledighet.

Man får ett bidrag när barnet föds, det uppgår till 944 euro för ett barn och nästan det dubbla om det är tvillingar. Bidraget beror på familjens årsinkomst. Inkomsten får inte vara högre än 42 000 euro per år för att få detta bidrag. Man får även barnbidrag men först från det andra barnet. Utbetalningen beror på inkomst och är mellan 132-33 euro per månad.

Det finns ett stort urval av dagisplatser att placera sitt nyfödda barn på Det offentliga har dagis med upp till 60 barn, privata dagis i hemmet med 1-4 barn. Sedan finns det föräldradagis och företagsdagis. De är i denna miljö som de små tillbringar sina dagar, mellan 2,5 månad och tre år. Därefter är det skolsystemet som startar från 3 års ålder. Kostnaden för dagis är inkomstprövad och man drar av 50 % i deklarationen. Maximal kostnad är 2 300 euro per barn och år i den statliga barnomsorgen. Nu har ni fått förklaring på varför man inte ser så många barnvagnar i Frankrike.

10 reaktioner på ”Varför ser man så få barnvagnar i Frankrike?

  1. Monica

    Min erfarenhet är att det inte är ”dagis” (totalförbjudet ord numera i Sverige – nu heter det förskola och personalen heter pedagoger) som tar hand om de allra yngsta barnen. Förekomsten av dagmammor (certificerade) är mycket hög och de minsta bebisarna är nästan alltid hos en lite äldre dagmamma eller ”stay-at-home-mum” med egna småttingar. Franska kvinnors amningsfrekvens är därför låg jämfört med i Sverige, en del kör som galningar hem på lunchen för att amma eller också pumpar man ur på jobbet eller tar piller för att stoppa mjölkproduktionen. Om man berättar om den svenska modellen och hur länge man är hemma med sina barn tar sig alla fransmän – och kvinnor – för pannan! Och många säger faktiskt rent ut att de aldrig skulle klara det!

    Gilla

  2. CG Hillebrant

    Mkt intressant, ngt jag inte tidigare reflekterat över, tack för mycket initierade inlägg om ett samhälle som man i Sverige inte hör särskilt mkt om eftersom vår världsbild i media i Sverige är helt amerikafixerad. Tack CG i Skå

    Gilla

  3. Isabelle

    Och att efter 2,5 -3,5 års ålder ska barnen sluta med vagn och napp! Barnen i Sverige åker vagn mycket längre. Typen av barnvagn är olika. Franska barn har en paraplysulky eftersom trottoarerna inte är lika breda. Det blir tyngre att ha ett stort barn i vagn. Man ser sällan tvillingvagnar. Och man rör sig mest i sitt kvarter. Tunnelbanan är inte handikappanpassad och saknar hiss eller rulltrappa för barnvagn.

    Gilla

  4. A T Forssell

    Hej besökte en crèche colletives i min lilla för många år sedan, och de som arbetade där har mycket brått att ta hand om alla små bebisar som sov eller var vakan i olika barnsängar med galler , i olika rum. Och i skolan, som vi kallar förskola i Sverige – école maternelle- behöver barnen ”torra” dvs kunna klara av att sitta på toaletten och klara av sin behov själv många gör det mellena 2,5 – 3 års ålder. De har ofta barn i grupper på mellan 28- 30 och en lärare med olika assitenter som kommer o klär på vid raster, hjälpa till med hygien eller vid någon aktivitet med behov av flera vuxna.
    Då jag är lite äldre och minns jag när vi skolade in 6 månaders barn på dagis i Sverige. Men då blandes du upp med alla andra åldrar, upp till 7 år. Det var mycket intressant att besöka flera olika skolor, förskolor och dagis i Frankrike och jämföra med det svenska systemet. Här har lärarna fortfarande hög status, och föräldrarna har inte särskilt stora makt. Här styr staten utbíldningen vilket jag tycker är mest av godo, jämfört med den utvattnade privatiserade svenska skolsystemet!

    Gilla

  5. Bi Lars Gull

    Hej! Som du säkert vet har jag ,efter Lasses hastiga bortgång, återvänt till Sverige efter 40 år i Frankrike! Inte lätt, men det har blivit bättre sedan jag fick en ny lägenhet på Kungsholmen. Tack vare Färdtjänst har jag fått tillgång till kulturella aktiviteter I Sthlm. Mycket stimulerande! MEN, käre Lars, jag vill fortfarande läsa dina ”fönster”. Har kvar min franska e mailadress. Kram till Eva o till dig Bi PS Allt är ganska OK i Sverige för en rullstolsbunden, MEN vädret! (Dégeul..)

    Skickat från min iPad

    Gilla

    1. Hej,
      Jag träffade Kersti när vi spelade Kavaljersgolfen och jag frågade hur det var med dig. Fick information av henne. Jag förstår att det är en stor omställning och att leva vintertid i Sverige är inte något att leka med. Du kan gå in på hemsidan franskafonster.blog och anmäla dig så får du automatiskt mailen när jag lägger ut något. De trycker på följa. Ha det

      Gilla

Lämna en kommentar