Mururoa-atollen och franska viner och ostar

Sveriges befolkning bojkottade franska viner och ostar 1996. Det var en massiv bojkott, de första två månaderna 1996 sjönk försäljning av fransk viner med 42 %. Helt plötsligt började vi dricka australienska, sydafrikanska och andra länders viner. Vinförsäljningen ökade totalt. Det var så svenskarna hittade de ”nya” vinländerna. Men vad utlöste denna bojkott?

Frankrike var ett av få länder som tidigt satsade på att utveckla sina egna kärnvapen. Man utförde provsprängningar i Sahara-öknen efter 2:a världskriget fram till 1962. När Algeriet fick sin självständighet flyttade fransmännen provsprängningarna till Franska Polynesien. Ögruppen är ett enormt område som ligger i Stilla Havet och är till ytan lika stort som hela Europa.

Man valde området runt Mururoa atollen för sina försök. Under åren genomfördes 193 provsprängningar. Journalisterna Sebastien Philippe och Tomas Statius har skrivit en bok i ämnet som heter Toxique. Hemliga dokument har släppts och dessa journalister har läst dessa och beskriver vad som hände i skymundan. Myndigheterna förnekade fakta och skapade en stor lögn. Det är en stor ekologisk och sanitär skandal.

De första sprängningarna ägde rum 2 juni 1966 och försöken pågick ända fram till 1996 då protesterna blev för stora och man stängde ned kärnvapenförsöken.

Så sent som 1983 förnekar militärer att det förekommer radioaktiv strålning eller att denna är så liten att man kan bortse från effekterna. Sprängningarna genomfördes utan att informera befolkning på närliggande öar. På ön Mangareva bodde 600 personer och fick radioaktiva moln över sig utan att vara medvetna om att det genomfördes provsprängningar. Även Tahiti drabbades av dessa moln och 110 000 personer fick radioaktiva moln över sig. Militären undersökte eventuell nivå på exponering och ljög helt sonika om doserna som befolkningen utsattes för.

Även de militärt anställda fick inte full information om de faror som personalen utsattes för. Orsaken enligt de hemliga dokumenten var: ”Om vi informerar om de eventuella hälsofaror som kan uppstå kan rekrytering av personal till våra militära baser på atollen försvåras”

Greenpeace båt Rainbow Warrior utsattes för ett attentat på Nya Zealand 1985. Båten sprängdes vid kaj och sjönk, en i besättningen omkom. Efter inledande undersökningar kunde man knyta två personer till attentatet och dessa var agenter från den franska säkerhetstjänsten. Affären ledde till att försvarsministern Charles Hernu avgick och man anade också Mitterrands inblandning i attentatet. Inget kunde bevisas mot Mitterand.

Omvärlden började reagera och protesterna tilltog. Mitterand stoppade provsprängningarna 1991 men man behöll infrastruktur och militärpersonal. 1995 vann Jaques Chirac presidentvalet och han upptog provsprängningarna på atollen. Detta startade de stora protesterna.

Befolkningen i Franska Polynesien började organisera sig och demonstrerade mot kärnvapensprängningarna. Svenska folket reagerade också och bojkottade franska viner och ostar.  Chirac lade ned kärnvapenförsöken 1996.

Juridiska processer mot franska staten har startat och man driver även skadeståndsprocesser för det man utsatte den militära personalen för.

Hemligheterna har nu kommit i dagen och vi får säkert höra mer om denna mörkläggning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s