Sarkozy – dömd till fängelse

I veckan föll en dom som har skapat stora rubriker i Frankrike. Den förre presidenten Nicolas Sarkozy blev dömt till tre års fängelse varav 2 år villkorligt. Det är inte den första f.d. presidenten som har blivit dömd, men det är den första som skall sitta i fängelse. Tidigare domar har varit villkorliga. Jacques Chirac blev dömd efter sin tid som president i en affär från tiden när han var borgmästare i Paris. Han dömdes till 2 år villkorligt fängelsestraff. 

Sarkozy är en mycket populär högerpolitiker och han har fortsatt stor påverkan på partiet Les Républicains. Det har även spekulerats i att han skulle ställa upp i nästa års presidentval. Partiet har ingen självklar presidentkandidat. Sarkozys eventuella kandidatur tog slut på ett abrupt sätt genom denna dom. 

Sarkozy gav ut en bok 2020 som sålts i otroliga 250 000 exemplar och han beräknas ha tjänat 400 000 – 600 000 euro på denna publikation. Han har utgivit en mängd böcker, totalt ca 7 stycken med olika innehåll. Han är en tydlig ledare inom partiet och finns hela tiden i bakgrunden och är en mentor för många i partiet.

Samtidigt är han inte den första politiker som blivit fälld för mystiska affärer. Francois Fillion som var klar som presidentkandidat 2016 fälldes för fiktiva anställningar, tagande av muta etc. Det beredde vägen för Macron som vid valet blev president. 

Det är inte den enda affär som Sarkozy figurerar i. Han har varit inblandad i totalt 12 olika processer som avgjorts eller pågår. Han har blivit frikänd i två av de åtal som förelåg och nu i veckan fick han en fängelsedom. Det finns ytterligare några affärer som kommer att avgöras i domstol. 

Ett av ärenden där Sarkozy blev frikänd handlar om illegal finansiering av hans valkampanj. Huvudägaren till L´Oréal, Liliane Bettencourt, ansågs ha bidragit med hemlig finansiering av Sarkozys kampanj till presidentposten 2007. Detta ärende tog mer än 10 år att avsluta. 

Den 17 mars startar en process som går under namnet Bygmalion och handlar om illegal finansiering av en annan valkampanj. En annan process är illegal finansiering av Sarkozys valkampanj från Mouammar Kadhafi, Libyen. Med andra ord, Sarkozy är ofta i olika förhör.

Vad är det Sarkozy blivit fälld för? Myndigheterna avlyssnade hans advokat Thierry Herzog och det uppdagades att en annan advokat hjälpte Herzog att få fram information angående processen Bettencourt som Sarkozy blivit åtalad för. Herzog önskade få information vad åklagarna visste. Advokaten som lämnade information skulle bli hjälpt av Sarkozy, som var president, till en hög post i Monaco. Affären går under namnet ”avlyssningen” eller ”Paul Bismuth”. Advokat Herzog köpte en telefon med en falsk identitet med detta namn. Advokaten använde denna telefon för att kommunicera med Sarkozy och undvika nyfikna öron. Polisen upptäckte detta och avlyssnade telefonen.

Den 25 februari 2014 fick Sarkozy och advokat Herzog information att telefonen var avlyssnad och man upphörde med att kommunicera via denna telefon. Åklagarna misstänkte att någon inom PNF hade vidarebefordrat denna information, det fanns en ”mullvad” inom ämbetet. Man spekulerar vilt vem denna mullvad kan vara. 

PNF (Parquet National Financier) skapades av president Hollande när skandalen med budgetministern Jérome Cahuzac exploderade 2013. Holland beslutade att man skulle jaga skattesmitare och se till att de betalade skatt i Frankrike. Cahuzac stod i riksdagen och beskrev alla åtgärder som skulle vidtas och hur man skulle sätta dit skattesmitarna. Några veckor senare kom det fram att ministern hade ett konto i Schweiz med 600 000 euro och ett annat konto i Singapore som inte redovisats. Han fick naturligtvis avgå och det blev sedermera rättegång. Han dömdes till två års fängelse. 

PNF är en egen domstol där man ska undersöka mystiska transaktioner inom politik, företag och institutioner. Man undersöker 601 olika affärer och man har dömt företag, politiker och företagsledare att betala 9,9 miljarder euro i böter. Airbus har betalat 2 miljarder i böter. Google har betalat 965 miljoner euro i en förlikning för skattesmitning. Det högsta straffet som utdömts för en politiker är Patrick Balkany som fick 5 års fängelse. Frankrike går hårdare fram mot de som fuskar. 

Det är många som är upprörda, även bland advokaterna. Att avlyssna en advokat och hans klient är för många ett för stort ingrepp på den rättsliga processen. 

Många hävdar att denna domstol har blivit ett politiskt instrument. Politiken skall inte lägga sig i domstolsväsendet men domstolar skall inte heller vara ett instrument för att få bort politiker från den politiska arenan. Sarkozy hävdar detta, han är nu definitivt borta från nästa års presidentkampanj. 

Nästa åtal för Sarkozy kommer upp i domstol inom några veckor och vi lär få höra mer om hans eskapader. Fransmännen är väl inte förvånade att politiker skor sig, det tillhör på något sätt bilden. Ledare för Les Républicains är mycket upprörda över domen och anser att man straffar partiet inför nästa års val. 

Vive la France

3 reaktioner på ”Sarkozy – dömd till fängelse

 1. Hans-Christer Bährne

  Hej, Tack för alla inlägg som läser med intresse. Denna gång föreligger nog ett sakfel i inlägget Sarkozy kommer inte sitta av 1 år i fängelse utan i husarrest med fotbolja därav Det relativt ringa påföljden. Med vänlig hälsning, Hans-Christer Bährne

  Skickat från min iPad

  Gilla

 2. kerstin hallert

  Tack för underbart kristallklar redogörelse av synnerligen komplicerade affärer. Önskar tillägga en påminnelse om betydelsen av nättidningen Mediapart i bevakningen av fransk politik och samhällsliv. Det är exempelvis Mediapart som avslöjade Cahuzac och dennes schweiziska bankkonto..Mediapart utger även en gång i veckan en utmärkt engelskspråklig version. Det inte minst intressanta är att den rakknivsvassa redaktionen arbetar helt oberoende av de starka särintressen som äger majoriteten av fransk press.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s