Att skicka pengar till Frankrike

Vi som lever i utlandet eller äger fastigheter i Frankrike måste överföra pengar för att betala löpande räkningar. Vad är då det bästa sättet? Jag kollade med några vänner hur de gjorde och blev intresserad av hur mycket mer man kan få om man väljer den bästa banken eller växlingsspecialisten.

Vi har våra inkomster från Sverige och det innebär att vi har två saker att hålla reda på, kronkursen och växlingskostnad. Den första kan man inte göra så mycket åt, den är som den är. Den andra kan man påverka. Hur gör ni?

Jag roade mig med att jämföra SEPA överföring i sek till euro den 25/1 15:20.

Överfört beloppTransferWiseSEBSwedbankHandelsbankenNordea
50 000 SEK4 949,04 €4 998,60 €4 957,19 €4 937,95 €4 894,92 €
      
10 000 SEK986,18 €999,72 €991,03 €987,18 €958,76 €

Jag har själv SEB och begärde en överföring på ovanstående belopp vid samma tidpunkt och då fick jag fram vad jag skulle motta på mitt konto i Frankrike.

Jämförelsen är svår att göra då valutakurser är färskvara och dessa ändras hela tiden. Det är dessutom lurigt då de ibland har en grundavgift samt eventuellt en lägre växelkurs och den är svår att få information om. TransferWise har en tjänst som visar en jämförelse med hur mycket man får hos andra banker. De har naturligtvis valt banker där man får lika bra eller sämre kurs. Jag har lagt märke till att SEB aldrig är med i denna jämförelse och då borde de vara bättre tänker jag, eller hur!

TransferWise gör bankjämförelsen och jag vet inte hur tillförlitlig den är. När jag slog växling av 10 000 SEK så var vid ett tillfälle bara Swedbank bättre än TransferWise och någon stund senare var både Swedbank och Handelsbanken bättre än TransferWise. Det är därmed en indikation på att uppdateringen sker i realtid.

Vad man kan konstatera är att Nordea alltid kommer sämst ut ur denna jämförelse. Det blir stora växlingsförluster om man för över pengar varje månad.

Hur gör ni, vad är ert bästa sätt att överföra pengar?

11 reaktioner på ”Att skicka pengar till Frankrike

 1. Bert Pragert

  Eftersom skillnaderna är små vid överföringar har jag kommit fram till följande som jag tycker är smidigt.
  Med ojämna i mellanrum, efter behov, för jag över 5.000 € till mitt franska konto från mitt konto i Falkenbergs Sparbank. SEPA betalningar dras sedan från mitt franska konto.
  Använder alltid mitt franska kort vid betalning i Frankrike.

  Gilla

 2. Anders GRABÖ

  Mkt nyttig info. Själv använder jag SEB, vilket ju verkar OK.
  Just nu kanske battre att vanta lite. SEK ska ju starkas framöver.
  mvh,
  Anders

  Gilla

 3. Helena L

  Intressant, och särskilt trevligt för oss andra SEB-kunder! Kurssvängningarna rår man inte över. Jag brukar överföra pengar varje månad för att sprida ut kostnaderna (de största utgifterna har vi på hösten när skatt och försäkring ska betalas), men i början av 2018 blev euron så dyr så jag hoppade över några månader i väntan på att den skulle gå ner igen. Det visade sig inte vara något smart drag för den blev bara dyrare och dyrare… Har nu återgått till månatliga överföringar oavsett vad kursen råkar vara.
  Man kan också se över hur man betalar på plats i Frankrike, det gäller kanske inte så stora summor varje gång men det kan bli en del i längden. De flesta kreditkort har valutaväxlingsavgift. Norwegians kort exempelvis, som förmodligen många Rivierasvenskar har. Möjligen kompenseras det av att man får cash-points? Klarna har ett kort som är gratis och inte har valutaväxlingsavgift. Man får dessutom en notis i mobilen varje gång det används vilket innebär att om någon skulle kapa kortuppgifterna och använda dem så märker man det direkt.
  I Frankrike har man använt mer kontanter än i Sverige, men det kanske har ändrat sig det senaste året? De blir billigast om man skaffar ett gratis bankomatkort till sin franska bank och hämtar ut av de pengar man överfört. Dessa överföringar har bättre kurs än om man hämtar ut på sitt svenska kort i en bankomat. Att växla på bank eller Forex innebär ännu sämre kurs.

  Gilla

 4. Claes Jonsson

  Vi har Swedbank som vår bank i Sverige och därför blir det naturligt att använda den banken. Kostnaden för att överför pengar till framräknade 1.50kr
  Växlingskurserna varierar givetvis.
  I ditt exempel skiljer det 8€ mellan SE och SB. Överföringen är enkel att utföra och snabbt går det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s