Skilda världar

På franska tv visades ett reportage som beskrev Covid-situationen i Sverige. Man konstaterar att smittspridningen är bland det högsta i Europa. Reportern säger att Sverige överger försöken med flockimmunitet. Myndigheterna i Sverige har hela tiden förnekat men i övriga Europa uppfattar man att strategin har varit denna. Regering inför nu restriktioner b.la masktvång i kollektivtrafiken och Löfven säger dessutom att man misslyckats med hanteringen av pandemin. Masker var ett tabu för folkhälsomyndigheten men tydligen har regeringen nu tänkt om. För er som är intresserade finns inslaget på franska: https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/covid-19-face-a-l-echec-de-l-immunite-collective-la-suede-est-forcee-de-changer-de-strategie_4253573.html

Vad har vi våra ledare till? För mig är en ledare en person som stakar ut den väg som vi skall vandra för att möta de utmaningar vi står inför. Det gäller privat, affärsliv och politiken.

Jag har sett statsminister Stefans Löfvens tal till nationen och jag jämför med premiärminister Castex tal. Kan det bli större skillnader i retorik och framförande. Känner mig beklämd när jag tittar på Löfven.

Löfven har inte mycket att säga som ledare. Han talar i korta sekvenser och budskapet är att det kommer att dröja länge innan vi kan återgå till ett normalt liv. Under tiden skall vi tvätta händerna, håll avstånden, skydda oss från andra, stanna hemma vid symptom, inte resa, inte besöka affärer och arbeta hemma. Statsministern har avsagt sig ledarskapet under 10 månader och det är inte så lätt att försöka återfå initiativet när det är andra som styrt och ställt under lång tid. Dessutom blir det inte bättre när regeringens medlemmar inte följer de råd som ges.

Castex är i direktsändning och han pratar länge, ca 1 timme. Han har tydliga budskap om vad som är problemet och vad som behöver göras. De försöker att vara transparanta. De tre frågorna som man ställer sig som intresserad lyssnar är hur, vad och när och det svarar Castex på. 

Igår var det dags igen. Frankrike skruvar åt lite till i kampen mot Covid. Tidigare har 25 departement haft utegångsförbud mellan kl. 18:00-06:00, detta utökas till att gälla över hela Frankrike. Det kommer att gälla åtminstone två veckor framåt från lördag 16 januari.

Frankrike har kontroll på akutvården och belastningen med Covid patienter. Man införde en andra nedstängning efter sommaren när smittspridningen började öka oroväckande. Nedstängningen var inte lika kraftig som under våren, men restriktionerna var omfattande. Det kan kanske förklara varför Frankrike inte är inne i samma akuta situation många andra länder i Europa.. Det var en läkare som sade, genom mänskliga kontakter uppstår smittspridningen, genom att hindra dessa kontakter minskar smittspridningen, svårare är det inte. Vi kommer att ha restriktioner tills vi fått en tillräcklig stor andel av befolkningen vaccinerad.

Castex meddelade också att om man kommer från ett land utanför EU måste man ha ett negativt PCR test som inte är äldre än 72 timmar. Detta införs måndag den 18 januari. Dessa resenärer måste också sitta i karantän i 7 dagar efter ankomst och därefter ta ett nytt PCR test.

EU kommer att ha ett möte den 21 januari för att diskutera hanteringen av resande mellan länderna inom EU. Eventuellt kan det därför komma restriktioner även mellan vissa länder i Europa nästa vecka. Förbered er på restriktioner.

Naturligtvis är regeringen även i Frankrike hårt kritiserad för att inte tillmötesgå alla viljor och önskemål. Man har misslyckats med att ha beredskap för en epidemi, det tog lång tid för att få igång testning, uppföljning av Covid smittan och nu är det trögt med att få igång vaccineringen.

Vi befinner oss i Frankrike och det är ett land med mycket administration. Frankrike är centralstyrt med ett delegerande till regioner och kommuner. Inför vaccineringen skickade de centrala myndigheterna ut ett kompendium på 45 sidor som beskrev handhavandet runt vaccineringen. Noggrannheten i beskrivningen var omfattande. Man beskrev i vilken vinkel som sprutan skulle sättas i axeln. Man tar sig för pannan.  Som om inte läkare och sjuksköterskor skulle kunna detta, man får ju hoppas att de gått på någon utbildning! En läkare måste också vara närvarande och övervaka när sprutan ges till patienterna! Det är Frankrike i ett nötskal.

En mer allvarlig sak är motståndet mot vaccin. I undersökningar är det mellan 40-50 % som säger sig vara tveksamma eller inte vilja ta vaccinet. Det har gjort att regeringen gått fram försiktigt för att inte skapa ett ännu större motstånd. De som bor på ålderdomshem är första prioritet att få vaccinet. De äldre måste ge sitt godkännande till en läkare i samråd med anhöriga, vilket naturligtvis är en mycket omständlig process. Det är inte bara att ta ett vaccin, här skall det diarieföras. Det visar sig att bara 50 % av de äldre på ålderdomshem önskar ta vaccinet. Nu har man börjat att prioritera andra grupper, brandmän, sjukvårdspersonal, poliser och viktiga samhällsfunktioner. Från måndag den 18/1 skall alla äldre över 75 år kunna få vaccinet.

Jag ser i Sverige att många företag har stora ekonomiska problem då man uppmanar befolkningen att inte gå på restauranger, barer, resa eller gå till köpcentra. Den ekonomiska hjälpen är inte tillräckligt omfattande. Sverige tillsätter en utredning och under tiden får företagen klara sig bäst man kan. Många går mot en säker sotdöd. Hjälpen är försenad, ofullständigt utformad, försenade utbetalningar, långa handläggningstider av myndigheterna. Det fungerar dåligt helt enkelt.

I samband med gårdagens presskonferens i Frankrike när man delgav besluten att införa utegångsförbud från kl 18:00 gavs det också klara besked vilken ekonomisk hjälp företag kan få. Det finns en uppsjö av olika stöd som företagen kan söka. Nu infördes ytterligare ett stöd. Företagsgrupper som omsätter mer än 1 miljon euro kan få 70 % av de fasta kostnaderna täckta av staten. Det är restauranger, barer, hotell, inomhusaktörer som bowling, gym m.fl.

Franska staten har lånat upp 260 miljarder euro för att kunna betala alla dessa stöd. Man har en ränta på -0,30 %. Macron har sagt från dag ett, det får kosta vad det kostar för att bevara arbetstillfällen och företag. Företag som sökt statligt garanterade lån för sin verksamhet ges ytterligare ett års avbetalningstid.  

Vinbönderna i Frankrike har hamnat i skottgluggen då USA infört införselskatt på vin. Bakgrunden är att Frankrike och EU ger ekonomiskt stöd till Airbus. Detta har domstolar i USA fällt Airbus för. Nu går regeringen i Frankrike in med stöd till vinbönderna med upp till 200 000 euro per månad om omsättningen sjunker med mer än 50 %.

Min teori varför Sverige har så svårt i olika typer av kriser är att vi inte varit utsatta för krig och elände på många år. Vi har invaggats i en falsk säkerhet. De flesta kriser som Sverige har hanterat har slutat med en stor kris. Tänk på Estonia, Tsunamin och nu Covid, det är inte någon vidare hantering av dessa kriser. Man är senfärdig, otydligt ledarskap, otydligt ansvar och generellt har hanteringen mycket övrigt att önska. Det finns många frågor att ställa sig. Som vanligt tillsätter man utredningar och skjuter på hela problemet och hoppas att man glömmer det som varit.

I Europa är man mer van vid att hantera olika kriser och sätter in kraftiga åtgärder på ett tidigt stadium. Européer har ett mindset som är olikt vårt svenska sätt att hantera kris.

Castex var också tydlig med att en tredje nedstängning av landet inte kunde uteslutas.

Ser fram mot ett spännande 2021 och en massa ny kunskap.

17 reaktioner på ”Skilda världar

    1. Åse Lyttkens

      Hej jag har alla fransk TV kanaler och har följt både debatter och alla politikers tal det senaste året. Jag har funderat mycket på vad skillnaderna i sättet att sköta Pandemien i Sverige och i Frankrike beror på. Dels tycker jag inte att vare sig SVT och ibland SR gör sitt jobb tillräckligt bra. Just under en global kris som Pandemien fodras en hel del uttöver det som görs på SVT. Man borde regelbundet bjuda in fler specialister i Europa (via zoom) , från Frankrike och Tyskland och länder där forskning och utbildning är ledande. De läkare som yttrar sig på fransk TV är alla anknytna till ett sjukhus i Frankrike, varav några forskar samtidigt som de arbetar på olika infektionsavdelningar. Det ger direkt insyn och många TV team drar sig inte för att filma på sjukhusavdelningar. Den statliga franska TV,n ger mycket information även om de nya mutationerna där den engelska mutationen uppgår till 20 % av alla smittade i Paris regionen. Personligen blir jag oerhört imponerad av många grupper i Frankrike som inte upphör med all information. Läkare, journalister, sjuksköterskor och politiker. Franska public TV har också gjort enorma ansträngningar för att främja kulturen på alla möjliga sätt. Skapat en ny kulturkanal. Flera intressanta långfilmer. Flera fantastiska program där man bjuder in teater, musik och film männsikor osv…Man har helt enkelt ändrat i programtablåerna. I Sverige har FHM har blivit bättre sedan man förstått att tre nya mutationer är på gång i världen vilket innebär att det blivit fart både på informationen och allvaret. Att Sverige inte kan hantera kriser är ganska uppenbart men det kan också bero på att krisen hanterats enbart av FMH. Det är tjänstemän och kvinnor som delvis gör att budskapet blir opersonligt och framstår som ”svagt”. Tegnell har också relativiserat för mycket , dragit på orden kanske , vi får se, men han förmår inte mer. här hade man ösnakt fler svenska politikers röster. Politiker som var insatta och gav en slags trygghet.

      Gilla

  1. Herman Foss

    Takk for interessant informasjon. For oss som ikke kjenner organiseringen av Sverige virker det helt uforståelig at ikke denne Tegnell er tiltalt for tjenesteforsømmelse.

    Gilla

  2. Kerstin Moberg

    Hej, brukar uppskatta din input om Frankrike men är besviken på hur du beskriver situationen i Sverige. Känner ej igen mig i din beskrivning trots att jag bor i Sverige och följer rapporteringen här (och vad som sker i Frankrike). Förhållandena skiljer sig mellan Frankrike och Sverige och jag tror ingen förväntar sig att statsministern håller tal i över en timme som Castex om pandemin. Det statsministern kortfattat sa är vad som gäller, sen talar experterna ytterligare på presskonferenserna som hålls varje vecka. Tycker det var klokt att han sa att det kommer dröja länge innan vi kan återgå till det normala. Att Sverige i övrigt nästan var enda landet som höll grundskolorna öppna i våras är det sällan någon utländsk media tar upp . Vi har stor smittspridning i Sverige, f n mest i södra delarna medan talen i Sthlm minskar sedan . Själv har jag svårt att förstå att 2 timmars tidigareläggning av utegångsförbud i Frankrike ska göra stor skillnad. (Blir det inte fler folk i affärerna nu under kortare tid?) Uppskattar att jag som boende i Sverige under denna svåra svåra tid kunnat vistas utomhus så mycket jag velat under eget ansvar och med beaktande av restriktioner.

    Gillad av 1 person

    1. Åse Lyttkens

      De har visat vilka enorma köer som skapats när folk ska hem tidigare för att passa de nya påbuden klockan 18.00. Antal döda i covid 19 är nog inte mindre i Frankrike som är ett land där det bor fler människor per capita än i Sverige. inget land har klarat pandemien särskilt bra jo kanske Finland och Norge som nu försöker stävja den engelska mutationen. Att så många dött på våra älderboenden finns det förklaringar till. En journalist har skrivit en lång artikel i DN som visar på de direktiv som gjorde att många äldre fick dö utan att först få en läkare som kunde ordonera personen till sjukhus för syrgas och dropp.Trots att det fanns tillgängliga IVA platser. Detta har säkert hänt även i Frankrike. Problemet i alla EU länderna är och har varit antal IVA platser. I början av pandemien dog flera franska läkare eftersom det inte fanns skyddskläder. Vi får svar i efterhand på hur våra länder i Europa klarat pandemien. Samtidigt har det varit skönt att slippa böter och poliser i Sverige vilket nu utgör ordningen på Frankrikes gator. Att barn kan gå i skolan är en nödvändighet för att samhället ska fungera och alla jobb ska kunna göras.

      Gilla

  3. Nathalie Raud Pettersson

    Tack för en bra information och jämförelse! Håller med att Sverige är händelseförlamad när det gäller kriser. Är själv från Estland som har liknande strategi som Frankrike och än så länge klarar sig hyfsat bra i jämförelse med Sverige
    Hälsningar från en insnöad Stockholm

    Gilla

  4. Francoise Loryd

    Jag tror du har alldeles rätt i att skillnaden mellan Frankrike och Sverige i sättet att hantera kriser bottnar i att Frankrike och andra europeiska länder har genomlidit 2 världskrig och varit tvungna att agera snabbt, med eller utan regeringens inblandning. Det har inte lagts så mycket tid på att invänta resultatet av utredningar eller hämta in allas godkännande, är det en akut situation så ska den lösas akut. Att t ex vänta på resultatet av studier om maskernas 100% nytta eller inte är ett tydligt exempel på Sveriges överdriven försiktighet som bottnar i behov av consensus med övriga beslutsfattare men också om rädslan att göra fel. Dessutom är fransmännen påhittiga och vill gärna agera självständigt, till och med mot sina egna beslutsfattare, det ligger i deras latinska caractère….

    Gilla

  5. hans hall

    hej
    aer sedan 15aar bosatt och driver ett litet hotel utanfoer beziers, foeljer dina artiklar, tackar foer de , du skriver paa ett tydligt och laettfoerstaatt saett
    tack
    haelsningar
    hans hall

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s