Frankrike är i en andra våg.

Situationen blir allt mer besvärlig i Frankrike och nu kan till och med julen vara hotad. Alla siffror för Covid-19 pekar åt fel håll. Igår var det 60 486 nya fall som konstaterades. Det är bara att räkna procentuellt hur många som hamnar på sjukhus, blir inlagda på intensiven och hur många som kommer att lämna oss. Statistiken talar sitt tydliga språk, det är mycket allvarligt.

Hälsominister Olivier Véran svarade på frågor i Senaten häromdagen. Han var mycket irriterad över lokala politiker som går emot regeringen och begär att restauranger, barer och diskotek skall öppnas.  Lokala politiker försöker att vinna politiska poäng genom att kräva att verksamheter som tvingas hålla stängt skall tillåtas ha öppet. Hans irritation var märkbar, se kort inlägg: https://www.programme-tv.net/videos/autres/sil-vous-plait-pas-de-lecons-quand-olivier-veran-senerve-contre-un-senateur_269233

I förrgår hade hälsoministern en presskonferens där han uppmanar alla att följa de regler som har utformats, annars kommer situationen att förvärras. Många uttrycker sitt missnöje med nedstängningen. Det är barer, restauranger, körskolor, bokhandlare som tycker att besluten är felaktiga.

Man genomför ca 2 miljoner tester i veckan. Av alla som testas är det ca 20 % som är positiva.

Det andra talet som är viktigt är R-talet och det är nu på 1.1. Det innebär att 100 smittade sprider smittan vidare till 110 personer. Man önskar få ned detta tal till 0.6 – 0.8.

För att få en indikation kan man också titta på antalet smittade per 100 000 innevånare, det skall vara mindre än 50. Vi har nu 465 smittade per 100 000 innevånare.

En annan indikator på allvaret är antalet inlagda på intensivvårdsavdelningarna. Det är 4 331 idag och det har tillkommit 434 patienter de senaste 24 timmarna. 85,4 % av nuvarande platser är upptagna. Det var för några dagar sedan 70 % beläggning, ökningen är dramatisk och kommer att fortsätta de närmaste veckorna. Man räknar med att det kommer att vara ca 6 000 inlagda i mitten av november. Man planerar att öppna upp flera intensivvårdsplatser, man kan komma upp i ca 10 500 platser maximalt. Den övriga verksamheten behöver också fortsätta och man räknar med att man behöver ca 2-3 000 platser för andra akuta inläggningar på intensivvårdsavdelningarna. Sjukvården är mycket ansträngd.

I förrgår var det knappt 30 000 på sjukhusen i Frankrike som behandlas för Covid-19. På ett dygn ökade antalet inlagda med knappt 3 000 patienter.

Situationen är mycket ansträngd och det kommer att fortsätta bli sämre ytterligare ett par veckor innan det vänder. Nedstängningen av Frankrike är inte lika omfattande som i våras. Då var det enbart matvaruaffärer, apotek, och några ytterligare institutioner som var öppna. Regeringen försöker att minska den ekonomiska katastrofen genom att tillåta fler affärer och verksamheter att hålla öppet. Man uppmanar alla att arbeta hemifrån. Nu kan vi besöka optiker, offentlig förvaltning, byggvaruhus, bilverkstäder, databutiker, trädgårdsaffärer, tvättinrättningar och försäkrings- och finansinstitut. Fabriker, byggen och annan verksamhet fungerar som vanligt, men med social distansering. För er som är intresserad kan ni se vad som är öppet och stängt på följande sida, på franska: https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A14417?xtor=EPR-100

Vi får inte lämna hemmet förutom att besöka de företag som får lov att hålla öppet. Vi kan promenera runt huset en timme per dag. Vi får ej vara längre bort från boendet än 1 km vid promenad.

Frankrike är i en mycket besvärliga situation idag i förhållande till i våras. Idag är hela landet smittat, alla sjukhus i landet är drabbade. I våras kunde man flytta patienter till områden som inte var lika drabbade. Man kunde låna ut personal från områden som inte hade så stor smittspridning. Denna möjlighet är idag mycket mer begränsad, de flesta departement är drabbade. Man har i höst kunnat flytta ca 60 patienter men denna möjlighet stängs ju fler som insjuknar i landet. Man har börjat skicka patienter till närliggande länder b.la Tyskland har mottagit de första Covid patienterna.

Regeringen vidtar en mängd åtgärder. Hälsominister Véran hade en presskonferens där han redogjorde för åtgärderna. Öppna fler behandlingsplatser, fler intensivvårdsplatser.  Man har snabbutbildat ca 7 500 personer sedan i våras och kommer att utbilda ytterligare 1 500 personer under hösten som kan arbeta som skötare. Sjukhusen tar in studenter från sjuksköterskeutbildning och läkarutbildning som stöd i vården.

Respekterar vi nedstängningen och alla bidrar med social distansering kan vi begränsa belastningen på sjukvården. Enligt Véran kommer situationen att bli betydligt förvärrad om vi inte respekterar reglerna. Frankrike kommer ha ca 7 000 på intensiven i mitten av november om vi inte repsekterar reglerna. Om detta scenario uppstår kommer nedstängningen att förlängas. Situationen kommer att bli värre än i våras om vi inte uppträder på ett ansvarstagande sätt.

Svaret på hur vår jul kommer att se ut kommer i slutet av månaden, blir vi utsläppta eller fortsätter nedstängningen?

Tips. Man har släppt en ny app som heter TousAntiCovid som är informativ och där finns också dokumenten som skall fyllas i när man skall lämna hemmet. Alla uppgifter såsom namn, adress etc. ligger kvar och man kryssar bara i vilket ärende man skall utföra. Vidare uppdateras all statistik dagligen.

10 reaktioner på ”Frankrike är i en andra våg.

 1. mona rigaud

  Virus Covid har slagit ut Frankrike och hâller pâ med mig som desperat letat efter en tandläkare i stan utan att lyckas.Min finaste tand är infekterad och gör göront, men trots det ḧar jag inte hittat nâgon tandläkare bara en orthopedist pâ Cliniquen i St Germain en Laye som är villig att prata med mig imorgon kl 9.00 i korridoren utanför kassan. Efter 4 tim i telefonen känns det hârt. Tandinfektionen sprider sig ilsket i käken, och i USA kämpar förtvivlat Trump att behâlla sin presidentplats, som jag vill behâlla min enda tand……Vi fâr se hur det gâr för oss bâda.
  Känner medlidande med honom trots att jag gillar den demokratiske Biden. Utan tanden kommer mitt liv att förändras totalt …….

  Gilla

  1. Romana

   Hej,
   Stakars Mona ,själv är jag tandläkare men vad kan göras hemifrån?
   Jag känner en tandläkare i Cannes Monica Toev men det är långt från Paris.
   Försök på Akuten i en stor klinik.Jourhavande dentist måste finnas,
   Lycka till!
   Romana

   Gilla

   1. Mona Rigaud

    Tack för ditt intresse. Min första tandläkare här svarade att med tanke pâ min âlder var de normalt. 80 âr.

    Tandläkaren igâr den enda disponibel i stan, svarade att jag hade en ryslig infektion i käken och skulle äka antibiotika i 8 dagar till att börja med. Akuten är tom pâ läkare. Min doktor är sjuk i Corona. Gatorna är tomma. Min älskade dotter ligger sjuk i cancer lângt och vi kan inte träffas men hon har en bra läkare. Vi fâr inte förflytta oss mer än 1 km, annars kommer polisen. Sâ vi sitter här som kanariefâglar i bur och kvittrar pâ internet. Men hur länge ?

    Är det för oss äldre en frâga om att antingen dö av ensamhet eller av Corona virus ???;;;Pâ sjukhus finns det snälla sjuksystrar… 🙂 Infektionen i käken kan man ju inte dö av sâ det är bara att sova i 8 dagar 🙂 Märkligt att Corona viruset/bakterien uppstâtt under Trump/Biden valet i USA, nov värmeböljan i Paris (17-19°) !
    Alltid en kamp mellan liv och död, som i en bra kriminalarebok … Fy Fabian för sânt !

    Gilla

 2. croccofant

  Hej Lars,
  Jag laddade ner appen men tyckte att den var ganska inkräktande, jag jobbar inom IT så kanske är jag lite extra på min vakt om att lämna ut uppgifter frivilligt (ofrivilligt så tas ju all vår data om hand, men det är en annan debatt…) även om målet för appen är ädelt.

  Vi har haft en del kollegor och vänner som har varit sjuka i COVID men som tack och lov har tillfrisknat utan att behöva ligga på sjukhus. Man vet ju aldrig hur det här jäkla viruset drabbar den enskilda individen och det är ju det som är så skrämmande.
  Ta hand om dig och dina nära och håll er friska!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s