Vad är vad, vem är vem?

Det pågår en maktkamp i Sverige mellan LO och TCO/Saco. Kampen handlar om hur utredningen om arbetsrätten skall hanteras. TCO/Saco har valt att förhandla med PTK och Svenskt näringsliv för att få ett bättre avtal än det som utredaren föreslagit. Man har också kommit till en överenskommelse. LO säger blankt nej till en försämring av arbetsrätten.

Nu blir det en fråga för regeringen som måste få LO att acceptera en kompromiss. Man skickar ut ett nytt förslag baserat på överenskommelsen. Jag hörde en kommentar på radion ” vi får se om statsminister Löfven kan svetsa ihop en överenskommelse”. Roligt sagt om en statsminister som är f.d. svetsare.

Det intressanta i hela denna fråga är vem som tillhör arbetarklassen? Är inte arbetare alla som uppbär lön? Gränserna suddas ut och det är väl grundproblemet. Det är inte lika enkelt att säga att det bara är de som står i verkstaden som är arbetare. LO representerar 1,4 miljoner och TCO/Saco representerar över 2 miljoner arbetare. Susanne nyström skrev en ledare om detta i DN den 27 oktober. https://www.dn.se/ledare/susanne-nystrom-los-sjalvklara-makt-ar-passe/.

Jag har tidigare skrivit om utbildningsnivån i den Svenska regeringen i förhållande till den Franska regeringen. Skillnaderna var avsevärda på utbildning bland ministrarna.  Det är också intressant att förstå från vilken miljö de olika politikerna kommer.  Fick en intressant sammanställning från en av mina läsare. Det är inte tydligt när man representerar ett högerparti att man kommer från en borgerlig miljö. Likväl är det inte heller tydligt när man kommer från en arbetarmiljö att man blir formad till att representera ett parti åt vänster. Vem som är arbetare blir alltmer otydligt. Idag är troligtvis tjänstemannen betydligt fler än arbetarna, men är vi inte alla arbetare?

Vilken miljö kommer franska politiker från?

Politiska ledare inom högern.

 • Nicolas Sarkozy. Född i det 17e arrondissement. Modern var advokat och uppfostrade tre barn själv efter att fadern lämnat familjen. F.d. President
 • Alain Juppé. Fadern jordbrukare och han fick stipendium för att genomföra sin studier. F.d. minister och regeringschef.
 • Rachida Dati. Fadern murare. Familjen bestod av 12 barn. Uppväxt i ett HLM, Fick stipendium för sina studier. F.d. minister
 • Nadine Morano. Fadern lastbilschaufför och modern växeltelefonist. EU parlamentariker.
 • Xavier Bertrand. Föräldrarna bankanställda. F.d. minister
 • Henri Guaino. Fader okänd. Uppväxt med mamman som arbetade som städerska. Fick stipendier för sina studier.
 • Christian Jacob. Jordbrukare. Ledare för högerpartiet.

Politiska ledare inom vänstern.

 • Martin Aubry. Dotter till Jacques Delors tidigare president för EU kommissionen. Född i borgerlig miljö. F.d. minister
 • Franҫois Hollande. Pappan läkare. Gick på katolsk internatskola. F.d. President
 • Segolene Royal. Pappan militär. Uppväxt i katolsk borgerlig miljö. Gick i katolsk privatskola. F.d. minister
 • Jack Lang. Från en rik familj i Nancy. Pappan ledde ett familjeföretag. F.d. minister.
 • Laurent Fabius. Pappan var en berömd och rik antikhandlare. F.d. minister och även Premiärminister.
 • Dominique Strauss-Kahn. Kommer från en rik familj utanför Paris, Neuilly. Skild från Anne Sinclair som ärvt en stor konstsamling, i huvudsak Picasso. F.d. minister och chef för IMF.

Detta är några exempel på varifrån några av de politiska ledarna i Frankrike kommer. Idag är det inte din bakgrund som formar var du hamnar politiskt. Likadant är det idag med definitionen att vara arbetare. Det är inte lika självklart att du står på golvet vid en maskin. De flesta av oss är nog arbetare och det är kanske grundproblemet för LO. Deras medlemstal sjunker därför att vi inte känner igen oss i deras beskrivning.

Vi lever i en alltmer komplex värld och gamla sanningar förändras i snabb takt.

4 reaktioner på ”Vad är vad, vem är vem?

 1. Elisabeth Carrick

  En mycket intressant studie
  Vi är alla arbetare och bakgrunden är inte avgörande i vilket fack vi skall höra hemma, tiden och utvecklingen spelar naturligtvis en stor roll – detta är ju LO’s dilemma –
  Vore intressant med en liknande studie över svenska politiker
  tycker Elisabeth Carrick

  Gilla

 2. Mona Rigaud

  Intressant studie. Är det miljön eller ett diplom som formar människan ? Högerfolket vilar pâ miljön mens vänstermänniskorna pâ diplomet och ”vännerna”. Märkligt !

  Men har man bara ett diplom och ett arbete i en annan sektor utan praktisk erfarenhet , kan det lätt bli strid för att göra sig gällande i alla fall. Ibland kan det gâ om man har tillgâng till okritiska underlydande, men det tar pâ gruppens tillit. Kan man ta makten om man bara har ett diplom (en bit paper) och en snygg fru ?? Jag har ingen erfarenhet av Sverige, var för ung, när jag gifte mig i Frankrike, men jag ser hârresande situationer här om ljlugerie och avundsjuka.
  Nog är Sverige mer logiskt än Frankrike och dess högre svansföring !

  Gilla

 3. Magnus Ekholm

  Hej, Bra artikel. SACO förhandlar inte. Har ingen partssllning på privata sidan. Förbunden har dock genom sitt medlemsskap i PTK överlåtit till PTK att förhandla. Hälsningar Magnus Ekholm

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 4. Isabelle

  Absolut. Jag tycker att vi fortfarande lever i klassamhällen, men i väldigt olika hög grad i olika länder, och just definitionen klass är nog inte längre vad vi tror? Det behöver inte vara utbildning (alla som vill kan studera i Sverige?), och en ”arbetare” kan tjäna mer än en ”akademiker”. Jag tycker alltid att det är underligt att prata om arbetarklassen… Eller ”mina föräldrar” tillhörde arbetarklassen… Eller att man har förutfattade meningar om ”överklassen”. Jag tycker nog att jag hellre skulle vilja mäta i inkomst eller arbetstid eller kanske hälsa eller lycka… Om man behöver jämföra? Det viktigaste är kanske hellre att sträva efter ett samhälle där vi hjälper varandra och tar hand om varandra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s