Macron går till attack mot radikal islamism

Macron höll en timmes tal på fredagen för att strukturera kampen mot radikal islamism. Det är sällan man hör en makthavare vara så tydlig och klar hur man skall hantera ett allt större problem.

Kommentarerna efter presidentens tal har överlag varit positiva från journalister och kommentatorer. Han gjorde en bra problembeskrivning och presenterade tydliga åtgärder för att minska radikala influenser inom islam.

Frankrike har haft sin beskärda del av attentat. Charlie Hebdo, Paris, Nice för att nämna några. För någon vecka sedan var det en person som gick lös på folk med en köttyxa utanför de lokaler som Charlie Hebdo tidigare hyrde. I samtliga fall har det varit radikala islamister som stått bakom dåden.

Frankrike är ett konfessionslöst samhälle, det är en av grundpelarna i den franska värdegrunden. Publika inrättningar skall vara religiöst neutrala. Man har friheten att tro eller inte tro på ett högre väsen, ingen skall sätta sig över denna rättighet. Man skall skilja på den offentliga sfären och den privata. Privat skall man kunna uttrycka sig i enlighet med den religion man väljer.  Presidenten var tydlig med att det franska samhället inte tolererar att det finns krafter som sätter upp egna värderingar som går stick i stäv mot den franska värdegrunden. Regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag i början av december som skall motverka den radikala islamismen som breder ut sig i det franska samhället. Det är inte muslimer som är problemet i samhället. Det är den extrema formen av radikal islamism som skall bekämpas.

Man har sedan januari arbetat med ett projekt hur myndigheterna skall stoppa den radikalisering som pågår. Det är samtliga myndigheter som tillsammans skall angripa problemet. Man har stängt skolor, kartlagt imamer som är radikala, stängt suspekta associationer, beslagtagit miljontals euro som kommer in i landet från muslimska länder. Presidenten namngav några av dessa länder t.ex. Saudiarabien, Turkiet och Marocko. Macron sade att det kan vara privata bidragsgivare i dessa länder som skapar fonder för att etablera en radikal islamism i västvärlden. Macron har i samtal sagt till dessa länders ledare att de bör stoppa alla sådana transaktioner.

Macron var mycket självkritisk till hur Frankrike har agerat och menade att man själv har skapat en del av problembilden. Frankrike har låtit vissa bostadsområden bli problemområden genom att man koncentrerat flyktingar och sociala problem till vissa kommuner. Man har inte lyckats i sin integrationspolitik.

Han pekade på andra problem. Det är ca 50 000 barn som inte går i skolan, de har ”hemundervisning”. Det finns barn som går i ”skolor” som har till uppgift att förvara barnen under dagtid. De lär sig koranen och ber till Allah, det är skolundervisningen.

Alla föreningar som får statliga bidrag skall underteckna ett avtal som tydligt uttrycker den värdegrund som Frankrike står för. Vid avvikelse från denna skall bidragen dras in och ledarna skall kunna bli återbetalningsskyldiga till staten.

I vissa kommuner tillåts begränsningar i badhus, när kvinnor badar får inte männen vara närvarande. Andra exempel är att i skolor serveras mat i enlighet med religiösa uppfattningar. De kommuner som tillåter dessa begränsningar gör fel enligt den franska värdegrunden. I vissa kommuner sitter det borgmästare som inte kan stå emot dessa krafter och nu skall andra beslutsfattare kunna gå in och styra upp så att de franska värderingarna skall gälla.

Några åtgärder presenterades:

 • Skolplikt skall införas från 3 års ålder.
 • Skolundervisning skall ske i huvudsak på franska.
 • Man får inte ha religiösa symboler i publika miljöer.
 • Imamer skall utbildas i de franska värderingarna och kvalitetsstämplas.
 • Man skall förhindra influenser från utlandet. Idag finns det över 300 imamer i Frankrike som kommer från Turkiet, Marocko och Algeriet.
 • För kulturella föreningar och moskéer skall finansiering vara transparent och externa bidrag förbjuds. Algeriet skickar 2 miljoner euro, Marocko sänder 6 miljoner och Saudi 3,8 miljoner euro till Moskéer i Frankrike.
 • Le Préfet (landshövding) skall kunna beordra att publika inrättningar följer den franska värdegrunden. 
 • Staten kommer att bidra med pengar till forskning inom islam och språkstudier.

Macron har nu satt ned foten ordentligt. Man skall se initiativet utifrån att det är presidentval om 18 månader.  Huvudmotståndare enligt de senaste opinionsmätningarna kommer att vara Marine Le Pen i andra valomgången. Rassemblement National (Le Pen’s parti) är ett invandrafientligt parti.

Presidenten har tagit initiativet från Marine Le Pen i denna fråga.

7 reaktioner på ”Macron går till attack mot radikal islamism

 1. Mauritz Silfverstolpe

  Tack Lars. Bra redovisning! Tyvärr missar jag ditt anförande för SjöCannes (vars ordförande jag är) den 22/10 eftersom jag befinner mig på Lidingö. Hälsningar Mauritz Silfverstolpe

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 2. mona

  Tack för en minnesvärd artikel. Radikal islam döljer en kriminell inställning som försöker smyga sig in i det franska samhället bakvägen . Kan man fôrhindra detta genom att utbilda inhemska imamer, vore det ju socialt jättebra. De flesta arabsprâkiga, speciellt de frân Algeriet, som nâtt gymnasiet är väl integrerade i det franska samhället.efter vad jag sett.
  – Hur gick det för PREM i Lysekil föresten ? Det var ju Saudiarabien som finansierade det, fast saudichefen kallades hem och ersattes med nuvarande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s