Se upp för ”Squatteurs”

Vad är det? Det är någon som bryter sig in i en bostad och olovligen ockuperar den som sin egen bostad. Den franska lagstiftningen är mycket förlåtande för dessa squatteurs (husockupanterna).  Det är likadant med de som inte betalar sin hyra. Det är besvärligt att bli av med hyresgäster vid utebliven inbetalning av hyran. Under vinterperioden november – mars kan man inte ställa dessa på gatan. Många ägare har därför en försäkringar mot obetalda hyror vid uthyrning.

Lagstiftningen är olika beroende på om det är en huvudbostad eller semesterbostad. När det gäller semesterbostad har den som olovligen ockuperat en bostad ett högre skydd. Ja, det verkar otroligt men så ser den franska lagstiftningen ut

Situationen har blivit mycket uppmärksammad på Rivieran efter att ett par kom ned till sin semesterbostad i Theoule sur Mer och upptäckte att någon bodde i huset. De hade tagit sig in i huset och skrivit elkontraktet på sig så att det såg ut som om de lagligen bodde i huset. Det finns ingen kontroll på att man äger hus eller har ett kontrakt vid förändring av elabonnemanget. Som ni vet är en elräkning hårdvaluta i Frankrike för den visar att man finns och att man bor någonstans.  Med en elräkning kan man också teckna en försäkring och då bor man på riktigt. I många fall kan de även uppvisa hyreskontrakt. En del har köpt ett kontrakt eller förfalskat själva. Ockupanterna är mycket medvetna om hur lagstiftningen ser ut och kan lagstiftningen på sina fem fingrar. 

Familjen som ägde huset i Theoule sur Mer kom inte in då squatters hade bytt lås. Mannen fick sova i bilen utanför huset efter att han hade gjort en polisanmälan. Någon dag senare kom polisen och slängde ut ockupanterna, men se det gick inte! De hade bott i huset en längre tid (mer än 48 timmar) och då måste man gå via domstol för att få ockupanterna avhysta. Som bevis kan ockupanterna bara visa upp ett kvitto på en pizzaleverans med datum på kvittot. Efter att polisen konstaterat att de bott där i mer än 48 timmar fick ockupanterna återigen flytta in i huset.  Det blev en följetong i media på nationell nivå. Lagstiftningen är mycket märklig då någon olovligen kan bosätta sig i en annans egendom och dessutom vara skyddad av lagen.

President Macron ingrep snabbt och ett lagförslag har skickats till riksdagen för att underlätta avhysning av ockupanterna. Men man måste fortsatt anmäla intrånget till polisen inom 48 timmar efter att man upptäckt intrånget. Det är m.a.o. snabba puckar för att hantera situationen. Man skall upptäcka att någon bor i bostaden, man skall konstatera att någon brutit sig in eller bytt lås och slutligen polisanmäla intrånget. Detta inom 48 timmar efter upptäckt! Då kan avhysning ske av polisen.

Om man inte gör anmälan inom 48 timmar efter upptäckt måste det gå via domstol. Det innebär att man måste anlita ett utmätningsföretag (huissier) och advokat för att sätta igång domstolsprocessen. I det bästa scenariot kan det gå på 5-6 månader i det sämsta kan det ta år innan man blir av med ockupanterna.

Vad kan man göra? Ett tips är att installera en kamera vid dörren som går på vid rörelse, finns flera sådana på nätet. Den kopplas till din mobil.  Jag har ett dörrlarm* och ett rörelsealarm i huset som går till min telefon om någon tar sig in i huset. Larmet kostar 29:50 euro per månad. I priset ingår inte utryckning av bevakningsföretag, bara att jag får meddelande och att jag kan ta en bild på den som är inne i huset. Man kan naturligtvis betala för utryckningstjänsten via ett tillägg. De sätter in larm och kamera utan kostnad och uppgraderar utrustningen med jämna mellanrum. Bra service och övervakning av drift.

Om man råkar ut för ett intrång måste man ha någon som kan konstatera intrånget och anmäla detta till polisen, inom 48 timmar. Riviera Property Assist** kan tillhandahålla denna tjänst på Rivieran.

Hur gick det för paret i Theoule sur Mer? Efter någon vecka gick Le Prefet in och tog beslut att ockupanterna skulle avvisas och de försvann mycket snabbt. Det är ovanligt att någon tar beslut på högre nivå i ett enskilt fall men media bidrog till att det blev mycket uppmärksamhet. Kommunen hjälpte sedan till att röja upp i huset.

Även Spanien har en liknande lagstiftning och ett fall har nyligen rapporterats i svensk press.

*IMA Protect = https://www.imaprotect.com/

** Riviera Property Assist = https://rivierapropertyassist.com/sv_SE/

3 reaktioner på ”Se upp för ”Squatteurs”

  1. Göran Boman

    Usch jag, vilken konstig lagstiftning!

    När vi såg detta i tidningarna så beställde vi genast via Boulanger en kamera som sänder meddelande till telefonen när en rörelse observeras. Det är billigare än ett fullständigt larm, sen har man 48 timmar på sig!
    Kameran heter RING Indoor cam och kostade 59,99€. Efter en månads testperiod så behöver man betala 30SEK i månaden för lagring av filmerna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s