Coronasituationen i Frankrike

Det är många som är på väg till Frankrike efter att ha varit i Sverige under sommaren. Här kommer en uppdatering av situationen i Frankrike.

Kort kan man säga att spridningen av viruset är på uppåtgående i olika delar av Frankrike. Antalet konstaterade smittad ligger på ca 3 500 per dag, under rullande 7 dagar i genomsnitt. Det är en kraftig ökning i antalet konstaterade fall, mycket oroande information. Det är några regioner som utmärker sig.

De som har en hög risk är följande regioner: Bouches du Rhône (Marseille), Hérault (Montpellier), Loiret (Orléans), Sarthe (Le Mans) och Paris med omgivande Seine-Sant-Denis och Val de Marne.

Alpes Maritimes anses ha måttlig risk fram till idag. Enligt media kommer även denna region hamna på hög risk om någon dag.

Hur görs bedömningarna? Det är fyra huvudindikatorer som man följer noggrant och därtill några indikatorer som man tillfört för att få redskap för att ta snabba beslut och följa utvecklingen till minsta kommun. Man har KPI:er som går från grönt till rött.

Man mäter följande:

 • Antalet smittade per 100 000 invånare, är det mer än 50 personer/100 000 hamnar regionen/staden på rött.
 • Antalet smittade vid testning, är det mer än 10 % smittade av totala antalet testade hamnar regionen/staden på rött.
 • R-talet, hur många personer smittar en person som har Covid-19, är det mer än 1,5 hamnar regionen/staden på rött.
 • Sista mätpunkten är antalet sjuka som ligger på intensivvård i förhållande till totala antalet som ligger på intensiven. Är det mer än 60 % av totala antalet platser hamnar regionen/staden på rött.

Till dessa mätpunkter bevakar man även antalet som besöker akutmottagningarna och som tror att de är sjuka med Covid-19, antalet telefonsamtal till sjukvården med misstänkt Covid-19 och antalet smitthärdar.

Frankrike satsar på förebyggande åtgärder och mantrat är skydda, testa och isolera. Man skall bära mask, hålla avstånd, använda handsprit och undvika folksamlingar. När fall upptäcks kartläggs alla kontakter man har haft och dessa personer uppmanas att testa sig. Kapaciteten för tester har ökat kraftigt och nu ligger man på ca 700 000 tester i veckan, målet är att klara 1 miljon i veckan. Testerna är gratis. Förra veckan genomförde Frankrike dubbelt så många tester i jämförelse med Sverige.

Antalet smitthärdar ökar kontinuerligt och man följer denna siffra noggrant. Man har hanterat 1 140 smitthärdar och 710 har avslutats och det återstår 430 stycken, denna siffra växer.

Frankrike ökar testandet och kommer sannolikt att påträffa många fler som bär på smittan. Det som är oroande är att den procentuella andel av alla de som testar också ökar, mellan den 12-18 augusti var andelen 3,4 %. Rött inträffar vid 10 %.

Ovan angivna beskrivning är dagens information och situationen utvecklas och är egentligen bara en ögonblicksbild. Helt säkert är att vi är i en uppåtgående trend med ökat antal smitthärdar.

Det experterna säger är att situationen är annorlunda i förhållande till när utbrottet startade. Idag är vi förberedda och systemen är satta att kunna ta hand om en ökad spridning av smittan. En annan intressant sak är att det är unga människor som i högre grad är smittade. Förra veckan var indikatorn 24,9 smittade/100 000 invånare i Frankrike. Åldersgruppen 20-29 år ligger nästan 3 gånger högre än genomsnittet. Även åldersgruppen 30-29 ligger kraftigt över genomsnittet. Det beror nog på att yngre lever närmare varandra under sommaren, mer fest, mer aktiviteter. Vi har sett att turismen är mer fransk och att det är kustområden som har drabbats mest, speciellt området runt Nice och Marseille. Man tror att effekterna av den ökade smittspridningen inte kommer att bli likadan som vid utbrottet. Unga blir sjuka, men inte lika allvarligt sjuka som äldre. Andelen som kommer att hamna på intensiven är betydligt lägre. Vi får se om några veckor vart vi är på väg.

Tyskland införde i veckan beslutet att resenärer från Nice och Paris måste ta en test för Covid-19 och kunna uppvisa att man är negativ vid testning. Karantän gäller under tiden man väntar på resultatet. Man kan medföra Covid-19 test som säger att man är negativ, men intyget får inte vara äldre än 48 timmar. Det är inte bara positivt att testa många. Man får fler smittade per 100 000 invånare och tydligen är det detta som utgör grunden för beslut i Tyskland.

I Frankrike vad gör man? Man har mask på sig i alla affärer, man handspritar händerna när man går in i affären, man tvättar sina händer, man petar inte på masken, man håller avstånd. Alla affärer har handsprit.

Vissa städer har infört masktvång utomhus, b.la Nice. Man kommer att fatta beslut att införa masktvång på kontor och fabriker. Cannes har infört en regel som säger att man skall bära mask i allmänna utrymmen i bostadshus. Toulouse kommer troligen att införa masktvång när man cyklar.  Systemet är mycket svårt att överblicka och besluten är ibland svåra att förstå. Hur skall man följa upp beslutet att mask måste bäras i en bostadsfastighet? Information vad som gäller inhämtas på kommunens hemsida.

När det gäller tvånget att bära mask utomhus är det böter som gäller för att få fransmännen att följa regeln och det kommer att skrivas ut mer böter i framtiden.

Jag fick feber, magsmärtor och ont huvudet i söndags. Igår vid lunch var jag nere på laboratoriet och testade mig för Covid-19, fick svar 19:00 att jag var negativ. Hela processen var mycket effektiv. Man beställer testtid på nätet och åker ned till labbet och ställer sig i kö, med mask, med handsprit, med avstånd. Blev imponerad av handhavandet.

Frankrike kommer inte att stängas ned som tidigare. Vid ett utbrott kommer man att använda insatser specifikt i regionen eller staden. I Marseille diskuteras att restauranger/barer skall tvingas stänga tidigare på kvällen t.ex.

Vi kommer att få leva med viruset länge och ordförande för de medicinska experterna i Frankrike sade att man inte kommer att kunna övervinna viruset genom att införa en massa olika regler, människor måste förstå sitt eget bästa och agera så att smittspridningen minskar. Eget ansvar med andra ord.

7 reaktioner på ”Coronasituationen i Frankrike

 1. Göran Boman

  Intressant: ”Vi kommer att få leva med viruset länge och ordförande för de medicinska experterna i Frankrike sade att man inte kommer att kunna övervinna viruset genom att införa en massa olika regler, människor måste förstå sitt eget bästa och agera så att smittspridningen minskar. Eget ansvar med andra ord.”
  Tycker mig känna igen det från ett land i norr.

  Även intressant att notera, efter ha varit i PACA 2 veckor, att jag inte har sett någon som följer WHOs rekommendationer om hur man hanterar masken.

  Gilla

 2. Dominique Af Wetterstedt

  Jag tycker att frankrike hanterar situationen mycket bra. Kändes tryggare i Nice än vad det gör i Göteborg. Att dom testar alla som vill är också imponerande. Förstår inte varför vi inte kan göra det i sverige också.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s