Frankrike blir grönare

Den 2:a valomgången i de franska kommunalvalen hölls i helgen. Dessa val blev uppskjutna i mars pga. utbrottet av Covid-19. Vem vann valet? Det gjorde ”soffliggarna”, bara 40 % av de röstberättigade gick till valurnorna. Det låga valdeltagandet kan nog skyllas på Covid-19 problematiken. Ca 45 % av tillfrågade valde att inte gå till urnorna pga. smittorisken. Lågt valdeltagandet är ett stort demokratiskt problem och det urholkar den politiska processen.

Röstningen i den andra valomgången gällde ca 15 % av alla franska kommuner, i huvudsak är det storstäder. 47 av de 53 största städer (>100 000 invånare) gick till valurnorna. Om någon får >50 % av röster i 1:a valomgången hålls inte en andra valomgång, valet är klart i dessa städer. Det är ca 5 000 kommuner som höll val i helgen och jag fick rösta i Cagnes sur Mer.

Macron’s parti ”En Marche” har inte kunnat kapitalisera på sitt regeringsinnehav i de lokala valen. Partiet fanns inte för 4 år sedan och man har inte haft möjlighet att bygga en lokal plattform som kunde utmana de gällande strukturerna. De lokala valen är till stora delar personval och många borgmästare har suttit på sina poster under många år. Dessutom var det mycket problem inom ”En Marche” och man förstörde sina egna chanser.

Det som händer mellan första och andra valomgången är att nya listor skapas. De som inte varit så framgångsrika i den första valomgången slår sig ofta samman med någon som har fått många röster för att säkra makten i kommunen. Många listor har inte några partipolitiska kopplingar, de kan heta ”För Framtiden i Cagnes sur Mer”, de kan förhandla friskt. I många städer har socialisterna och de Gröna gått samman och skapat nya listor till den andra valomgången. Listorna man skall välja är färdiga med namn, listan i 2:a valomgången innehåller ofta inslag från flera olika partier. Det mesta var väntat men några överraskningar var det ändå.

Överraskningar

Bordeaux som har styrts av högern under 70 år och förlorade sitt innehav till de Gröna. De Gröna tillsammans med stödpartier vann ytterligare några större städer, Strasbourg, Annecy, Besancon, Lyon, Marseille, Tours, Colombes och Poitiers.

Lille som har styrts av socialdemokraten Martine Aubry i nästan 20 år var mycket nära att förlora sin ställning. Hon låg under hela kvällen men lyckades få flest röster till slut. Hon fick 40 % av alla röster och vann med 227 röster över de Grönas representant. Hon har varit minister i flera omgångar men är väl mest känd för att ha infört 35 timmars arbetsvecka.

Paris borgmästare Anne Hidalgo lyckades bibehålla posten som borgmästare. Hon är socialist med gröna förtecken. Hon har förändrat Paris gatubild till ett mer grönt Paris och det gjorde troligen att hon försvarade sin position. De andra var inte i närheten.

Det högerextrema partiet Rassemblement National lyckades ta en större stad i detta val, Perpignan. Det är första staden med mer än 100 000 invånare som vinns av detta parti.

Väljarna har klart visat en svängning mot miljöfrågor och sociala frågor.

Macron´s presskonferens

Påpassligt hade Macron kallat till en presskonferens på måndag förmiddag där han presenterade sina tankar om miljöfrågor. För nio månader sedan tillsattes en kommitté med 150 slumpmässigt utvalde medborgare som skulle diskutera hur Frankrike kan utforma ett mer rättvist samhälle, ett mer miljövänligt samhälle. Man hade fem större områden att diskutera, Transporter, Konsumtion, Boende, Produktion/Arbete och Mathållning. Det var ett svar på Gula Västarnas aktiviteter som denna kommitté tillsattes. I sommar överlämnades till presidenten 149 förslag som han nu kommenterade. Här kan ni läsa mer om detaljerna: https://www.ecologique-solidaire.gouv.fr/149-propositions-convention-citoyenne-climat

Målet för Frankrike är att minska växthusgaserna med 40 % fram till 2030. Av de 149 lämnade förslagen sade presidenten att han skall arbeta vidare med 146 av de lämnade förslagen. Ett förslag togs bort redan vid överlämnandet, man föreslog att minska arbetstiden från 35 timmar till 28 timmar i veckan med bibehållen lön. Presidenten var inte mogen för ett så drastiskt förslag.

I slutet av sommaren kommer regeringen förslå en mängd lagar som skall baseras på kommitteens förslag.

Under hans tal framgick det att presidenten inte kommer att sluta handelsavtal med länder som inte respekterar Parisavtalet.

Man inrättar en fond med 15 miljarder euro för att utveckla omställningen till en mer miljövänlig ekonomi. Man skall investera i gröna lösningar.

Kärnan i framtida ekonomi skall vara grönt tänkande. Ekologi i centrum av den ekonomiska utvecklingen.

Tillväxten skall vara i centrum med gröna förtecken men det betyder inte att vi skall arbeta mindre eller att vi skall tillverka mindre. Vi skall växa med gröna lösningar.

Man skall prioritera tåg där man kan nå städer inom 2,5 timme från Paris. Air France får inte trafikera dessa städer.

Några punkter valde Macron att inte gå vidare med, dessa var:

Kommittén hade förslagit en skatt på aktieutdelning på 4 % för att finansiera den gröna omställningen. Presidenten sade att Frankrike behöver alla investeringar som kan skapas och en sådan skatt hindrar investeringsviljan.

Kommittén hade föreslagit hastighetsbegränsning till 110 km/tim på motorvägar från dagens 130 km/tim. Att införa en sådan lag innebär att alla de goda förslag som lämnats kommer att drunkna i denna enskilda fråga, därför avslag.

Kommittén hade förslagit att ekologi skulle vara högst upp av alla värderingar i den franska konstitutionen. De franska värderingarna som är jämlikhet, broderskap, frihet väger tyngre än de ekologiska frågorna. Han var däremot villig att skriva in i artikel 1 i den franska konstitutionen ett stycke om ekologi.

Han avslutade med att säga att det är allas ansvar att förändra samhället till ett grönare och mer jämlikt samhälle. Det är varje individs-, företags-, institutioners-, regioners- och kommuners ansvar att gå mot ett grönare samhälle. Alla skall vara kolportörer av de ekologiska idéerna.

Han utformade även en option att ta frågan om miljö till en folkomröstning under 2021 om det skulle behövas.

Regeringsombildning

Man spekulerar om en förestående ombildning. Macron kommer att presentera en plan på hur man skall ta sig ur den uppkomna ekonomiska situationen pga. Covid-19. Det är nog troligt att han behöver förnya regeringen inför denna uppgift. Premiärminister Philippe har styrt regeringen under tre år och han har haft att göra. SNCF strejken, Gula Västarna, pensionsreformen och slutligen Covid-19, vem hade inte blivit trött av det. Han vann i borgmästarvalet i Le Havre så han kan återgå som borgmästare. Han är en populär premiärminister och frågan är vem som skall kunna ersätta honom. Han är också förankrad ibland högerväljarna och frågan uppstår om Macron önskar dra politiken lite mer vänster med miljöinriktning. Det är flera ministrar som behöver bytas ut och förmodligen görs det i samband med presentationen om den nya inriktningen i politiken som presidenten avser att framföra om någon/några veckor.  

Jag får önska er alla en skön sommar i hängmattan.

5 reaktioner på ”Frankrike blir grönare

  1. Tommy Karlholm

    Hej. Tack det samma till dig! Tack för ditt ambitiösa arbete med bloggen. Allt gott! Var försiktig i sommar! Hälsningar, Tommy

    Gilla

  2. CG Hillebrant

    Tack för en mycket initierad och saklig betraktelse av det franska samhället och politiken läser med stort intresse din blogg . Som semesterfirare i Frankrike kan man lätt få en bild av Frankrike som ett paradis utan problem men när man vistats där lite mer inser man att det finns en vardag med en hel del bekymmer . Men ändå ett fantastiskt land . Tack ! CG HIllebrant Ekerö / St Jean de Luz

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s