Macron talar till fransmännen för 4:e gången på TV

Ca 23 miljoner bänkade sig för att lyssna på President Macron söndag kväll. Det var inte så mycket nyheter i hans tal. Han bekräftade det som många hade spekulerat i under den senaste veckan.

På måndag morgon den 15 juni öppnade Frankrike sina gränser för alla länder inom EU, förutom United Kingdom och Spanien som har karantänsregler. För dessa två länder har Frankrike karantän tills vidare. Det behövs inga papper elle dokument för att resa in i Frankrike. Den 1/7 öppnar man upp för inresande från länder utanför Schengen. Man kommer att kommunicera vid ett senare tillfälle hur detta öppnande kommer att ske, beslut fattas för varje enskilt land.

Frankrike är nu grönt, d.v.s. man kan nu säga att smittnivån och hanteringen av Covid 19 är under kontroll. Två regioner Mayotte och Franska Guyana har fortsatt restriktioner beroende på den allvarliga situationen dessa regioner befinner sig i.

Viruset är inte borta och han klargjorde att smittan finns i samhället och att vi skall iaktta försiktighet och fortsatt hålla den sociala distanseringen. Den gröna situationen innebär att restauranger i Paris nu också får servera sina gäster inomhus. Dock gäller fortsatt att det skall vara 1 meter mellan varje bord. Detta innebär att många restauranger inte kan komma upp i full omsättning, ca 25-30 % av borden försvinner beroende på lokalens utformning. Stöd kommer att finnas för hela 2020 till dessa restaurangföretag.

Skolor öppnar den 22/6 och det blir skolplikt igen. Det innebär att föräldrar inte längre kan hålla sina barn hemma pga. att de är rädda för smittan. Lärare kan inte heller välja att inte komma till arbetet vilket många har valt, de har helt enkelt stannat hemma. Det är på skolministerns inrådan som skolplikt återinförs och han kan komma åt de lärare som inte vill återvända till arbetet i skolan. Gymnasisterna fortsätter distansundervisning.

Den andra valomgången i kommunalvalet skall genomföras den 28 juni.

 Frankrike har satsat 500 miljarder euro för att rädda arbetstillfällen och företag. Nu skall man gå över till nästa fas och vända på bladet och påbörja förändringsarbetet i hela samhället. Macron var ganska otydlig om vad detta innebär och han kommer inom 3-4 veckor återkomma med nästa steg i hur man behöver förändra det franska samhället. Presidenten konstaterade att ju snabbare vi återgår till arbete, reser och konsumerar, desto fler arbetstillfällen kan räddas. Han slog också fast att det inte blir några skattehöjningar för att kunna återbetala denna statsskuld.

Han diskuterade hur regeringen skall utforma en ny väg där man behöver arbeta mer, producera mer och satsa på nya företag inom sektorer som man kallar New Tech.  Man kan också skönja i hans tal en vilja till att reformera det politiska systemet. Idag är allt styrt från Paris i ett mycket centralstyrt system. Macron vill föra ut ansvaret i regioner och kommuner och rationalisera i det centrala byråkratiska systemet för en ökad effektivitet.

Man kan också skönja en vilja att Europa skall ta ett gemensamt ansvar för att återföra kritiska samhällsviktiga funktioner och tillse att medicin, skyddsutrustning med mera byggs upp inom EU.

Jag tolkar hans tal som en inriktning på de förhandlingar som nu skall starta med alla de sociala parterna och diskutera hur man kan effektivisera och skapa en tillväxt som gör att Frankrike kan återbetala de pengar som man nu lånat upp. Svaret kommer nog om 3-4 veckor.

4 reaktioner på ”Macron talar till fransmännen för 4:e gången på TV

  1. Tore Burman

    Tack. Vi åker Eurotunnel från UK imorgon och fick nyss meddelande att en hälsodeklaration måste fyllas i innan gränspassagen. Oklart om detta endast gäller från UK dock.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s