Skydda, testa och isolera sa premiärminister Philippe

Philippe framträdde på tisdagen under en timme i Assemblée National och redogjorde för Frankrikes strategi för att öppna upp landet. Vi behöver lära oss att leva med ett livshotande virus under en längre tid, sade han. Idag saknas mediciner och ett vaccin kommer sannolikt inte att finnas förrän tidigast 2021. Frankrike försöker att öppnas upp progressivt. Man tar steg för steg och inför kontrollpunkter där man fattar beslut om fortsatt öppnande av samhället. Man tar tre veckor i taget och fattar nya beslut inför varje treveckorsperiod. Fransmännen uppmanas att ta ett samhällsansvar och skydda både sig och andra genom att iaktta social distansering och tvätta händerna samt bära mask. Man måste fortsatt vara mycket försiktig.

Man försöker att skydda fransmännen från detta virus men måste samtidigt skydda landets ekonomi och samhällets funktion, det är en svår balansgång.

Man kan sammanfatta hans tal att man lämnar en sträng karantän och går in i en karantän som är anpassad till den situation som respektive landsdel befinner sig i. Vi behöver anpassa vår livsstil efter hur viruset utvecklas i landet, sade han.

Några datum lämnades ut.

 • Dagis och skolorna för de minsta barnen startar den 11 maj. Inget masktvång
 • Skolarna för högstadiet startar den 18 maj. Masktvång
 • Gymnasieskolorna kan börja i 2 juni, efter en utvärdering i slutet av maj.

Skolan för de minsta barnen är inte obligatorisk, den är frivillig. Klasserna halveras, det skall finnas handsprit till alla barn. De som inte går i skolan skall få distansundervisning.

 • Caféer, barer och restauranger kan eventuellt få öppnas efter den 2 juni. Beslut i slutet av maj månad.
 • Arbetstagare skall prioritera distansarbete. I fabriker uppmanas man att försöka strukturera arbetsplatsen i skift och därmed undvika att personalen korsar varandra, samma grupper skall arbeta tillsammans hela tiden.
 • Affärer får öppna den 11 maj men med distans mellan varje kund och skydd för kassapersonal. För köpcentra på över 40 000 kvm är det upp till departementet att fatta beslut om.
 • Stränder får eventuellt öppnas upp efter den 1 juni.
 • Teatrar, museer och biografer hålls fortsatt stängda.
 • Stora evenemang kommer inte att äga rum förrän i september.
 • Lagidrotter inomhus får ej genomföras.
 • Lagidrotter såsom fotbolls- och rugbysäsongen ställs in.
 • Vi kan gå ut utan att fylla i en blankett, vi får sporta utomhus.
 • Parker kommer att öppna i departement som är gröna, se nedan.
 • Religiösa intuitioner får öppna, såsom kyrkor och tempel. För er information är ett tempel en protestantisk kyrka.  
 • Vi får åka 100 km från vårt hem.
 • Man skall undvika att åka mellan departementen/regionerna.
 • Sociala grupper om 10 personer tillåts i samhället och i hemmen.
 • Golfen är tydligen också tillåten från den 11 maj, två spelare per boll. Äntligen

Det finns stora skillnader hur olika regioner i Frankrike har drabbats av viruset. Man kommer att definiera de olika departementen som gröna eller röda. De gröna är inte speciellt drabbade, sjukhusen är inte överbelagda och smittspridningen är måttlig. De röda departementen har varit hårt drabbade och sjukvården är fortsatt hårt belastade, samt smittspridningen utbredd.  Kriterierna för vad som skall gälla röda alternativt gröna departement skall utarbetas. Generellt kan man säga att departementen utefter hela atlantkusten och medelhavskusten är måttligt drabbade. Vi får se vilka som blir gröna eller röda. Regeringen fastställer riktlinjerna men det är upp till departementen och borgmästarna att fatta lokala beslut utefter varje områdes situation. Om man skall förflytta sig bortom 100 km gränsen skall man ha särskilda skäl professionellt eller privat. Intyg skall medföras.

I kommunen Cagnes sur Mer, där jag bor, får man ansöka om att få två masker per person som kan användas 10-12 gånger. Jag skall hämta dessa den 5 maj och behöver elräkning, id-kort och min hustrus id-kort för att få dessa två masker. Många privata företag har ställt om sin produktion och gör bara masker idag. Många syr sina masker i hemmet efter mallar som tagits fram av staten. De som tidigare tillverkat masker har tredubblat sin produktion och staten importerar masker. Min tro är att de som önskar skydda sig kommer att bära mask i samhället efter den 11 maj.

Frankrike kommer att ha en kapacitet på ca 700 000 tester per veckan för att konstatera om man är smittad. Man räknar med att ca 3 000 personer blir smittad per vecka och att denna person har varit i kontakt med 25 personer under ca 7 dagar, ca 525 000 personer. Det skapas också betydande resurser för att spåra alla kontakter som den smittade har haft. Man utvecklar också en app som är frivillig för att kunna konstatera om man har varit i närheten av någon som insjuknat, besked om detta senare. Man kan välja om man vill isolera sig i hemmet eller på ett hotell om man konstaterats smittad. Hotellet betalas av staten.

Det är nu upp till fransmännen hur snabbt man kan släppa upp samhällets funktioner. Om man inte följer råd och anvisningar innebär det att smittan sprids och sjukvården återigen blir överbelastad och man måste införa striktare regler. Kontrollpunkterna är för att fatta nya beslut. I slutet av maj uttalar man sig om juni månad. I slutet av juni månad uttalar man sig om juli månad och hur semesterresor skall hanteras, etc.

Philippe får beröm för att ha framträtt i riksdagen, vilket han inte hade behövt. Han sade att det är viktigt att man tar ställning till planen i riksdagen och att man som riksdagsman ställer sig bakom, förkastar förslaget eller ställer motförslag. Man skall få tillfälle att rösta om dessa åtgärder för att samla de politiska krafterna bakom strategin och förslagen. Som svensk tycker jag att han var väldigt tydlig i sitt tal. Det finns många osäkerhetsfaktorer vilket gör att han inte kan svara på alla frågor. Många fransmän tycker att han var otydlig, han gav inte svar på deras frågor. Jag tror att det beror på kulturella differenser hur vi uppfattar hans tal.

Man märker hur svårt många fransmän har att fatta egna beslut. Landet och huvuddelen av företagen är strikt hierarkiskt uppbyggt. Man är vana att få tydliga instruktioner och tydliga regler som man skall hålla sig till. Man märker t.ex. att personal på dagis och småskolan inte kan hantera situationen. Man saknar regler för hur barnen skall hanteras i dessa Covid tider. Man måste ta egna initiativ och beslut och det har många som intervjuas svårt för. Man är rädd både för sin hälsa och för barnens hälsa men också för att göra fel. Man vill ha en liten bok med regler. Min uppfattning är att många fransmän har svårt att ta eget ansvar. Man kanske har försökt att göra det någon gång och fått mycket kritik och blivit utskälld för sitt initiativ. Jag märker att det är få som tar egna initiativ, man önskar alltid förankra med någon överordnad. Frankrike är detaljstyrt med lagar och förordningar. Så fort ett problem dyker upp kräver man att det skall finnas lagar som styr hur man skall hantera problemen. Det är ett hierarkiskt land.

Det franska samhället bygger i många fall på bestraffningar och auktoritet. Barnaga förbjöds enligt en nya lag 2019i Frankrike, ca 40 år efter Sverige. Det börjar i hemmet och fortsätter i skolan. Föräldrarna driver på barnen i skolan. Att klara skolan och att vara bäst i skolan är mycket viktigt för föräldrarna. Den franska studentexamen (Le Bac) är otroligt betydelsefull för föräldrarna. I år bedöms man på hela årets skrivningar och inte på det stora examensprovet som äger rum i slutet av skolåret. Le Bac skrivningarna kommer ej att genomföras i år och många föräldrar är oroliga hur deras barn skall få ett rättvist betyg. I skolan finns det inte plats för egna initiativ man styrs oerhört detaljerat av planer och regler. Alla barn får exakt samma undervisning, samma vecka i samma årskurs i Frankrike. Läraren tilltalas med Madame, Monsieur och det är läraren som bestämmer. Inför varje skolstart bestämmer läraren vilka färgpennor som skall inköpas, vilket papper (rutigt, randigt, streckat) o.s.v., allt är detaljstyrt. I arbetslivet är det viktigt att medarbetaren presenterar ägaren med Patron/Patronne.

Jag får önska er alla en trevlig Valborg. I Frankrike får vi ta på oss studentmössan i hemmet och titta på valborgsfirandet på TV. I Sverige får ni fira vid brasorna som tänds i över landet. Ibland blir det lite hemlängtan.

9 reaktioner på ”Skydda, testa och isolera sa premiärminister Philippe

 1. Eva Folke

  Bra info som vanligt. Tack
  Men här tänds inga brasor heller! Vi får se på tv eller tända våra grillar istället.
  Glad Valborg önskar jag dig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s