Jag ser ljuset i tunneln!

Är det ljuset eller tåget!

Det var någon som skrev; Jag ser ljuset i tunneln —– Hoppas att det inte är tåget!!!!

Är det ljuset eller är det tåget vi ser? Man rapportera i Frankrike att tillströmningen av patienter till akut sjukvård p.g.a Covid-19 avtar. Man har haft negativ tillströmning till intensivsjukvård under två dagar, d.v.s. fler lämnar intensiven än de som tas in. Många börjar prata om när vi skall släppas ut i samhället igen. Men frågan är hur?

Presidenten har sagt att karantänen fortsätter åtminstone till den 14 april, det sades när han senaste höll sitt tal till nationen. Nu skall han framträda igen på måndag kl. 20:00 och alla är spända på vad han kommer att säga.

De flesta kommentatorerna är överens om att det blir en förlängning av karantänen ytterligare en period, d.v.s. till slutet av april och då har vi gjort sex veckor i karantän. Det kan även fortsätta in i maj och det beror på hur situationen ser ut på de franska sjukhusen. Som jag tidigare skrivit har Frankrike ca 5 000 intensivvårdsplatser på offentliga sjukhus och därtill finns det ca 4 000 platser på privata sjukhus. Man har dessutom skapat ett par tusen platser till.

Beläggning i de olika regionerna i Frankrike den 31 mars. Några regioner har 200-300 % beläggning på intensivvården

Hur ser det ut i Frankrike? Landet är stort och det är enorma skillnader mellan de olika regionerna. Generellt är det nordnordost som är värst utsatta. Paris är också hårt drabbat. I dessa områden har man inte tillräckligt med vårdplatser på intensivvården, man har 200-300 % beläggning. Därför transporteras patienter med flyg, tåg och helikopter till områden som inte är lika drabbade.

Kartan är från den 30 mars och situationen är mer ansträngd idag. Den 9 april på kvällen var det 30 000 som vårdades på sjukhus för Covod-19 och det var drygt 7 000 som låg för intensivvård. Alla dessa skall också samsas med hjärtinfarkter, hjärnblödningar, cancersjuka och alla andra sjukdomar som behöver intensivvård. Att sjukvården går på knäna och gör ett enastående arbete under svåra omständigheter är oemotsagt.

I Frankrike är den ekonomiska diskussionen inte så närvarande ännu. Här diskuteras människan och hur vården skall kunna ta hand om de som insjuknar. Man får läsa de ekonomiska sidorna i tidningarna för att ta del av vad det kostar staten. Regeringen har infört långtgående stöd och har inte så många restriktioner. Man har enkla regler och stöden är omfattande på alla nivåer. Företagen kan permittera och staten står för kostnaden till 100 %. Garantier ges av Banque de France till banker som lånar ut pengar till företag, företagaren behöver inte ställa garantier för lånen. Det får kosta vad det kostar för att hjälpa företagen överleva. Syftet är att behålla köpkraften. När det börjar rulla igen skall folk ha pengar till konsumtion. Regeringen hade avsatt 45 miljarder euro i början av epidemin, nu sägs det att kostnaden sannolikt kommer att landa på 100 miljarder euro för alla dessa åtgärder. Regeringen räknar med att underskottet i statsbudgeten kommer att landa på -7,6 % vilket är skyhögt över de -3 % som EU tillåter. EU säger sig inte ha några invändningar.  BNP minskar med 6 % enheter under året. Vi är inne i en recession. Hur kommer detta att sluta? Politikerna har beslutat att stänga ned samhället, därför är det svårt att dra jämförelser med tidigare ekonomiska kriser. En ekonom sade att företagen inte hade några ekonomiska problem innan denna nedstängning. Det är politikerna som skapat denna situation, för att rädda mänskoliv därför är det svårt att jämföra med tidigare situationer. Vi har aldrig befunnit oss i en liknande situation, det är inte jämförbart.  

En intressant fråga är hur man skall släppa ut oss medborgare i samhället igen? I Frankrike är restriktionerna mycket långtgående. Vi kan bara åka till livsmedelsaffären, tobaksaffären, apoteket, veterinären och om vi levererar mat till gamla. Vidare kan vi ägna oss åt fysisk aktivitet en timme per dag. Ett dokument skall medföras som visar ärende, var du bor, när du lämnade hemmet osv. Du får maximalt vara ute 1 timme. Ca 500 000 böter har utfärdats och idag är boten 135 euro, efter ytterligare förseelser kan det höjas till 1 500 och vid flera överträdelser är boten på 3 750 euro, det är inte att leka med. Det innebär att de flesta av oss sitter i våra hem och följer reglerna till punkt och pricka. Har själv blivit stoppad men hade giltigt ärende.

Hur skall vi släppas ut? Flera olika strategier diskuteras. Man släpper ut de yngre först och har restriktion för de äldre? Man inför restriktioner för de med multipla sjukdomar? Man släpper på region efter region? Det är bara de som haft Covid-19 som släpps ut i samhället? Alla skall ha ansiktsmasker när de är ute? Förslagen är många.

Troligen görs kombinationer av alla dessa åtgärder och man väljer det/de som är mest praktiskt. Men, och det är ett stort men. Om man skall kunna hantera detta måste ansiktsmasker finnas till alla och man behöver kunna testa sig. Resurserna finns inte idag och frågan är om man kan få fram dessa på tre veckor?

Man diskuterar också att göra som Sydkorea där man genom Bluetooth kan konstatera att man varit i närheten av någon som har konstaterats för Covid-19, utan att röja någons identitet. Det kräver också stora testresurser. I Frankrike är integriteten mycket viktig och en sådan lösning måste nog baseras på frivillighet. 72 % tyckte att det var befogat att införa en sådan tracking.

Sverige har valt en egen väg genom denna epidemi. Om jag förstår det rätt försöker man uppnå flockimmunitet genom att människor rör sig mer fritt och smittar varandra för att nå denna nivå. Samtidigt mäter man noggrant och försöker att hålla spridningen på en nivå så att sjukvården hinner med. Skulle metoden fungera har Sverige en bättre situation än övriga länder i Europa som infört karantän.  I Europa har antagligen färre människor smittats och vi får flera omgångar av nya kriser längre fram. Man får bara hoppas att Sverige lyckas. Svensken är mer disciplinerad än de som bor i södern. Sannolikt hade inte metoden fungerat i Frankrike där man helst gör tvärtemot vad myndigheterna säger. Det är stora kulturella differenser.

Många kommentatorer säger att man sannolikt kommer man att få flera ”stop and go” situationer. Man släpper upp och när man når kritiska nivåer i sjukvården inför man restriktioner. Det kommer nog att hålla på en bra stund in i sommaren. En annan sak som kan påverka är om man är immun när man haft Covid-19. En del återfall har konstaterats i både Kina och Sydkorea. Det senaste landet har haft 72 personer som redan haft Coronaviruset i kroppen men som på nytt drabbats. Det har en del immunologer varnat för i Frankrike. Viruset är okänt och det kanske inte uppträder som tidigare virus, detta kan vara ett tecken.

Det kritiska måste ändå vara att öka testförmågan så att vi på ett enkelt sätt kan konstatera om vi har viruset eller inte. Det är uppenbart att många fler än de som insjuknat är smittade, men hur stor är gruppen? Några länder har kunnat hantera situationen utan att stänga ned samhället, se på Sydkorea, Singapore eller Taiwan. Vad kan vi lära oss från dessa länder? Det pågår mätningar för att utröna smittspridningen i alla länder, svaret får vi om någon vecka.

Transportministern i Frankrike sade att man inte skall boka sommarresor till utlandet innan vi har situationen under kontroll. Avsikten är väl att försöka få fransmännen att semestra i Frankrike och stödja den inhemska industrin. Han sade vidare att det är svårt att veta hur olika länder kommer att hantera återgången till det normala. Alla länder är i olika faser och det innebär att vi inte vet när restriktioner kommer att släppas i Grekland, Tunisien eller i Spanien. Dessutom vet man inte vilka villkor länderna kommer att sätta upp när man skall resa in i landet. Skall man ha testresultat på att man inte bär på viruset? Skall man ha läkarintyg på att man har haft Covid-19? Vilka tester kommer att vara giltiga? Hur kommer flygbolagen att fungera i juli månad. Många flygbolag behöver genomgå en rekonstruktion? Frågorna är många och reseindustrin står för enorma utmaningar.

Fick telefonsamtal i förrgår från Borgmästaren i Cagnes sur Mer. Han informerade att han infört förbud att utföra fysisk aktivitet utomhus mellan kl. 10:00 till 19:00. Man har tidigare infört utegångsförbud kl. 22:00 – 05:00. Det innebär att de som önskar jogga kan sticka ut på morgonen och en stund på kvällen. Men du får inte vara längre bort än 1 km från bostaden och du får bara hålla på en timme.

Regler är regler, men ibland undrar man varför alla dessa regler utformas.

I Frankrike förundras man över Tyskland som har relativt få dödsfall och sjukvården har inga större problem att hantera situationen. De tar emot många sjuka från andra länder som inte klarar situationen b.la Italien och Frankrike. Österrike, Danmark, Tjeckien och även Tyskland kommer att släppa upp samhället inom någon vecka. Skall bli intressant att följa deras återgång.

Man undrar vilket ljus man ser i tunneln, är det dagsljuset eller är det tåget som kommer. Ha en trevlig påsk i dessa Coronatider.

En reaktion på ”Jag ser ljuset i tunneln!

 1. gorancarstedt

  Lars

  Tack
  Tänk om det kunna börja svänga nedåt . Låt oss verkligen hoppas på det
  Påsk kramar
  Ulla och Göran

  Skickat från min iPhone

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s