Macron´s retorik är ännu mer krig

President Macron höll ett TV tal till nationen onsdag 25 mars. Han förstärkte sitt budskap att landet är i krig mot ett virus. Det är det tredje TV-talet på kort tid och han följs av ca 25-30 miljoner TV tittare vid varje sändning. Presidenten brukar alltid hålla sina tal från Elysée-palatset, nu höll han talet utomhus i det värst drabbade området i Frankrike

Hela utformningen av TV talet var mycket tydligt inriktat på kriget mot det osynliga viruset. Han genomförde talet utanför ett militärt sjukhus som byggts upp i Mulhouse. Det var många militärer innan sändningen när han besökte sjukhuset, naturligt eftersom det är ett militärsjukhus. Tälten är militärgröna, hans retorik var ett militärt språk.

  • Han tackade alla som står i första linjen mot viruset, läkare, vårdpersonal, biträden, hemtjänst och alla som arbetar på ålderdomshem.
  • Vidare tackade han de som står i andra linjen, transportpersonal, ambulanspersonal, städare, reparatörer, alla de som arbetar i livsmedelsbutiker och lantbrukare
  • Sista linjen var alla de som följt uppmaningen att isolera sig och arbeta hemifrån så att befolkningen minskar risken för smitta i samhället.

Man ser framför sig en militär operation och tolkningen är att vi är i en krigssituation. Genom att prata om olika linjer är det ett uttryck för olika försvarslinjer. Flera kommentatorer tror att presidenten vill förstärka situationens allvar genom att använda ett militärt språk.

Innehållet i talet var mångt och mycket ett tacktal till alla som engagerar sig och som offrar sina liv för att rädda liv. Flera läkare, sjuksköterskor och vårdande personal har smittas och avlidit. Jag räknade till 6-7 stycken som avlidit i regionen runt Mulhouse.

Vidare tackade han Tyskland, Schweiz och Luxemburg som har tagit emot svårt sjuka patienter och vårdat dessa i respiratorer. Frankrike hade gjort motsvarande för Italien i ett tidigare skede.

Han sade också att de privata sjukhusen skall delta i operationen att rädda människoliv. De har ännu inte utnyttjats. De har mycket stora resurser. De förfogar över 4 000 intensivvårdsplatser. Alla siffror som jag tidigare rapporterat om avser bara statens resurser. Staten har 5 000 vårdplatser och kan skapa ytterligare 3 000 platser på kort tid. Det är betydande resurser som tillkommer m.a.o.

I en artikel läste jag att samordningen mellan privat och statlig sjukvård är sällsynt. Även under hösten/vintern när de akuta mottagningarna var överfulla stod de privata sjukhusen lediga och hade kapacitet för akut sjukvård. Ambulanser kör akut sjuka till de statliga sjukhusen, även om du begär att komma till ett privat sjukhus har de inte rätt att köra dig dit.

Några åtgärder kommunicerades också. Alla som jobbar inom vården skall få en bonus på 1 000 euro. Regeringen har även uppmanat företag att utge en bonus till personal som utsätter sig för coronaviruset men som är essentiella för att samhället skall fungera. Några livsmedelskedjor, Auchan, Intermarché, Carrefour, Lidl och Leclerc har meddelat att de skall utbetala en bonus på 1 000 euro. En sådan bonus är skattefri för mottagaren samt för utbetalaren. Skattefriheten beslutades efter Gula Västarnas framfart.

Presidenten kommunicerade också att sjukvårdspersonal kunde arbeta mer övertid, man tillåter en arbetstid på 60 timmar i veckan under en kortare tid. Över en period på 12 veckor ökar man maximala arbetstiden från 44 timmar/vecka till 46 timmar/vecka. Normal arbetstid är 35 timmar/vecka, all tid över denna gräns är övertid. Övertidsarbete är skattefri för båda parter, även detta infördes pga. Gula Västarna.

Idag skickas patienter till andra delar av Frankrike som inte är lika drabbat. Man har utrustat ett TGV-tåg som ett sjukhuståg och transporterar patienter från nordöstra Frankrike till västra delen av landet. Militären är också aktiv. De har flyg (Airbus) men även helikoptrar och fartyg som transporterar patienter runt Frankrike.

Presidenten utlovade en massiv satsning på sjukvården när denna epidemi är över. Personalen har ”strejkat” sedan i höstas och har krävt att få mer resurser och bättre villkor. Presidenten möter detta krav och regeringen säger att sjukvården har eftersatts under 10-tals år, detta skall nu åtgärdas. På sjukhus och på ambulanser har man sett på banderoller, ”en grève”, (i strejk). Sjukvårdspersonal är förbjuden att strejka enligt lag. Genom att fortsatt arbeta men sätta upp banderoller har man agerat för att få allmänhetens uppmärksamhet.

Ambulanser med ”en grève” på fronten.

Många ansluter sig till regeringens uppmaning att hjälpa till. Bara i Mulhouse har 250 frivilliga läkare, sjuksköterskor och biträden anmält sig för tjänstgöring. Många är pensionärer eller har bytt yrke. I hela Frankrike är det 40 000 som anmält sig.

Frankrike är inte bara franska fastlandet som många tänker. Frankrike har departement i Stilla Havet, Sydamerika, Västindien och på en del andra ställen. Nu skickas militären till dessa områden för att bistå dessa människor i kampen. Det är krigsfartyg med sjukvårdsplatser och helikoptrar för att frakta sjuka.  

Macron´s popularitet ökar och han uppträder som en statsman i ett land i kris. Han uppmanar alla att mobilisera och samlas runt kampen mot viruset. Vi kan bara vinna om vi står eniga. Avstå från politiska agendor och kommentarer nu när vi behöver samla nationen. Retoriken är tydlig, vi är i krig.

Övrig information

Statistiken för antalet döda är missvisande i Frankrike. Det är bara de som avlidit på sjukhusen av Covid-19 som finns i statistiken. Många äldre har dött på ålderdomshem av detta virus, de räknas inte in i den officiella statistiken. På tre ålderdomshem har 43 personer troligen avlidit av detta virus. Man räknar med att ca 109 personer har avlidit på ålderdomshem och många andra är svårt sjuka och dödstalen kommer sannolikt att öka. Naturligtvis är det svårt att veta exakt av vilken orsak personer har avlidit, många har sekundära sjukdomar som gör dom svaga för virus. En statistiker sade att det är först om 6-7 månader som vi kan göra en beräkning av antalet döda. Man kan då jämföra med hur många som normalt dör under en lite längre period och jämföra med nuvarande situation under Coronaviruset härjningar. Frankrike hade en värmebölja 2003 och då kunde man se uppgången i antalet avlidna under denna period. Man räknar med att ca 20 000 avled av värmen.

Flera städer utmed Rivieran har börjar att desinficera gatorna, Cannes, Nice och Monaco är några av dessa. Det verkar ge trygghet till de som bor i området.

Polisen har utfärdat 225 000 böter under de senaste 10 dagarna, man måste ha ett papper med sig som visar varför man är utanför hemmet. Har man inte pappret eller att man inte respekterar de regler som är införda drabbas man av böter. Den vanligaste nivån på böter är 135 euro.

Man kommer också att utöka antalet tester och räknar med att utöka dessa från ca 5-6 000 per dag till runt 29 000 per dag. I Nice har man redan ordnat med drive-in tester såsom man löste det i Sydkorea. Det är för sjukhuspersonal och de som har symptom att ha drabbats av viruset. Tyskland skall bygga upp en kapacitet på 70 000 tester per dag.

Presidenten sade att han återkommer med ett nytt tal om några dagar, sannolikt förlängs denna karantän. Men hur länge?

7 reaktioner på ”Macron´s retorik är ännu mer krig

  1. Birgitta Selling

    Tusen, tusen tack för all din värdefulla information. Hälsningar från en frisk Birgitta Selling i Herault.

    Skickat från min iPad

    Gilla

  2. Susanna Haglund

    Hej Lars!
    Jag är ny prenumerant på din blog. Mina gamla språkkunskaper i franska har jag nyligen påbörjat en uppfräschning av, och desto mer angeläget känns det att följa livet i Frankrike. På svenska.
    Du ger utmärkta referat!
    Mvh
    Susanna

    Gilla

  3. Pingback: UD är ingen resebyrå - lärdomar från Perusvenskarna | Tomatsallad

Lämna en kommentar