När det brinner tittar vi inte på vattenmätaren!

Det blir värre innan det blir bättre, det är nog alla överens om. Fråga? Tar det två-tre veckor eller flera månader ytterligare? Alla länder är i olika faser och i Europa ligger Italien främst. Vi kan lära oss mycket av deras utvecklingskurva och vad de gjorde och inte gjorde som påverkade utfallet. Frankrike ligger 7-9 dagar efter Italien och sannolikt ligger Sverige någon/några veckor efter Frankrike. Skillnaden mellan länderna är att Italienarna och fransmännen inte alltid följer regler och rekommendationer och det är vi svenskar bra på.

Franska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation. Gérald Darmanin, budgetminister, sade i en intervju; “ när det brinner tittar vi inte på vattenmätaren “. Regeringen Phillipe sätter till alla medel för att rida ut den uppkomna krisen.  Regeringen kommer att bortse från budgetunderskott och kostnader, det får kosta vad det kostar. De jobbar både kortsiktigt och långsiktigt. De har från första dagen sagt att det är viktigt att företagen inte tappar kompetens. När det vänder skall företagen ha en intakt arbetsstyrka. Därför har staten gått in och tar över utbetalning av ersättning under permitteringarna för att företag skall ha en chans till överlevnad.

Vad gör man i Frankrike?

Många av besluten fattades i början av mars och det tillkommer nya beslut för att underlätta för företagen.

 • Företag kan skjuta upp inbetalning av sociala avgifter, moms och skatter utan straffavgifter.
 • Återbetalning av momsöverskott och skatter påskyndas.
 • Borttagande av skatter efter individuell prövning av företagets situation.
 • Borttagande av avgifter för hyror, el, gas, vatten för småföretagare som står i en KK-situation.
 • Inga straffavgifter eller räntor får påföras pga sena inbetalningar.
 • Enskilda firmor, småföretagare får 1 500 euro i handen, efter prövning.
 • 300 miljarder avsätts för att garantera banklån till företag.
 • Företag har rätt att skjuta på amortering och ränteinbetalning till banker. Banque de France garanterar dessa belopp.
 • Vid permitteringar går staten in och betalar lönen för de arbetslösa. Företagen betalar ut 84 % av nettolönen och om personen har SMIC (minimilön 1 539€) utbetalas 100 % av lönen. Företagen får pengar från staten för permitteringslönen. Taket är 6 927 euro i bruttolön.
 • Staten har inrättat en medlingsfunktion för att försöka hantera de tvister som uppstår.
 • Karensdagar är borttagna

Detta är några av de tydligaste åtgärderna för att försöka rädda företagen och sysselsättningen. Naturligtvis hoppas man även att köpkraften skall finnas kvar efter detta stålbad. Macron har också sagt att det skall vara ett minimum av administration och att det skall gå snabbt att få utbetalningarna. Vi får se om de som administrerar kan acceptera att det inte behövs en massa blanketter för att utbetalning kan ske. Vi är ju i blanketternas förlovade land.  

Skolorna är stängda sedan en vecka tillbaka. All personal som sysslar med omvårdnad av sjuka, äldre och behövande har rätt till barnomsorg och skolgång. Man har minskat antalet barn i varje grupp och tillgången på både på lärare och lokaler är mycket god.

Vad anser Fransmännen om åtgärderna?

En opinionsundersökning gjordes efter presidentens tal den 16 mars. Han utfärdade karantän under detta tal och 96 % av de tillfrågade tycker att det var rätt åtgärd. Vidare tyckte 85 % att åtgärden borde ha vidtagits tidigare. Folkets stöd till presidenten har varit runt 30-40% i de flesta opinionsundersökningar i tidigare kriser, nu hoppar förtroende upp rejält och 65 % tycker att han övertygade i sitt tal till nationen.

Opinionsundersökning i Le Figaro ang. Macron´s tal den 16 mars.

Ansiktsmasker är en bristvara och många inom sjukvården har inte tillgång till sådana. I veckan tog militären fram 5 miljoner masker från något förråd och Kina skickade en miljon masker. Det är tyvärr en droppe i havet. Bara sjukvårdspersonalen på statliga sjukhus behöver detta per dag!  Regeringen minskade sina epidemiförråd redan 2011 och idag kan man bara konstatera att det var kortsiktigt. Kritiken är omfattande. Regeringen lade igår en beställning på 250 miljoner skyddsmasker. Vem som skall tillverka dessa är oklart och när dessa kan komma till bruk.

Frankrike skickade 17 ton medicinsk utrustning till Kina i mitten av februari. Kina återgäldar detta med medicinsk utrustning till Frankrike. Kina har också skickat en medicinsk delegation som skall vara rådgivare till sjukvården i Italien, delegationen omfattar 40 personer.  

Regeringen i Frankrike är hårt kritiserad. Den tidigare hälsoministern Agnès Buzyn sade i en intervju i tidningen Le Monde i veckan att regeringen inte hade hanterat epidemin rätt. Hon informerade i januari premiärministern att landet stod inför en epidemi och att om det utvecklas som i Asien så kan valet inte hållas i mars. Premiärminister Phillipe medger att han blivit informerad av Buzyn men att experterna hade mycket divergerande uppfattningar om epidemin. Man tog varningen seriöst och alla som evakuerades från Kina i januari isolerades under 14 dagar på semesteranläggningar runt hela Frankrike. De första utbrotten i Östra Frankrike isolerades också, det var hans försvar. Regeringen menar att man är transparant och lägger ut alla dokument som skickats ut till sjukvården för att visa att man varit proaktiv. Buzyn sade i intervjun att valet var en maskerad, hon var livrädd som borgmästarkandidat för att bli smittad vid alla kampanjmöten. Hon gjorde en rättelse dagen efter på detta uttalande. Buzyn är utbildad läkare, precis som hennes efterträdare hälsominister Véran. Regeringen valde att genomföra kommunalvalet i mitten av mars. På torsdagen innan valet gick många rykten att valet skulle ställas in. Enligt uppgifter övervägde Regeringen att ställa in men oppositionen var mycket tydliga i att det vore odemokratiskt och förkastligt att ställa in. På söndagen krävde oppositionen att valet skulle ställas in, valdeltagandet var mycket lågt.

Vad händer nu?

Aktiviteterna för att stoppa virusets framfart fortsätter. Man inför mer och mer restriktioner. Och det beror på att fransmännen inte följer de regler som man försökt att införa. Vi är ju i individualisternas förlovade land.

I Nice har man infört förbud att promenera på strandpromenaden. Man inför utegångsförbud från lördag natt mellan kl. 23:00 och 05:00.  Även Menton, Vallauris, Golf Juan och en hel del andra städer i Frankrike har infört utegångsförbud på nätterna.  

I många städer har man infört förbud att vistas på stränderna. Man har drönare som åker runt med högtalare och informerar folk. Även polisens helikoptrar övervakar stränderna och informerar folk om förbuden. Böterna har ökat från 38 euro till 135, man kan även utfärda böter på 375 och 1 500 euro vid grov överträdelse. Igår hade 38 000 böter utfärdats.

Jag får hela tiden telefonsamtal där borgmästaren har talat in ett meddelande ang. situationen och efter mottagandet måste jag trycka på en knapp som indikerar att jag tagit del av informationen. Mycket effektivt och bra information.

Man antyder i media att regeringen sannolikt kommer att förlänga tiden för karantän med ytterligare en period. Tydligen har regeringen också fattat en del beslut så att eventuellt ska kunna införa ytterligare rörelsebegränsningar vid behov.

Skribenten och ekonomen Jacques Attali intervjuades på TV och han menade att om de vårdande institutionerna inte fungerar och de som drabbas av allvarliga sjukdomar inte får vård urholkas förtroende för samhällets institutioner.  Om personer vägrar att gå till jobbet pga. hälsorisker riskerar samhällets funktion. Slutar el, vatten, livsmedelsförsörjningen är krisen gigantisk och då står vi inför betydligt större utmaningar. Därför är den första åtgärden att stoppa viruset, därefter får vi ta itu med ekonomin. En viktig funktion i samhället är långtradare som fraktar livsmedel och alla insatsvaror som behövs i industrin. De har inte längre någonstans att äta, toaletter är avstängda, de möts med misstankar att vara smittade när de lossar varorna. Stannar denna funktion är vi illa ute.

Var och handlade igår. Köerna ringlade runt affären då de bara släppte in 15-20 personer åt gången. Åtgärden skall ses i skenet av att vi kan smitta varandra om vi står för trångt. Några varugrupper saknads men i stort sett fick vi tag på allt vi skulle. Hamstrar man? Ja toalettpapper hamstras? I övrigt tror jag bara att hushållen behöver mycket mer livsmedel i hemmet och det enda stället vi får tag på detta är i livsmedelsbutiken. Alla restauranger, skolmatsalar, företagsrestauranger och hotellrestauranger är stängda. Hela denna leveranskedja är stängd och då ökar efterfrågan i våra vanliga butiker, därför kan brister uppstå från en dag till en annan. Men det fylls på varje dag. Vi uppmanas att minska på frekvensen av matinköp, det innebär att alla handlar mycket mer varje gång. Varuvagnarna är överfulla.

Det enda vi kan säga med säkerhet är att vi inte vet vart detta tar vägen, framtiden får utvisa vem som har rätt eller fel i sina antaganden och åtgärder.

En mycket sympatisk handling är att fransmännen går ut på sina balkonger varje kväll kl. 20:00 och klappar händerna som en uppmuntran till alla inom sjukvården som utför ett heroiskt arbete.

Jag har själv nedsatt immunförsvar. Jag sitter lugnt på min kulle och fixar i hemmet och hoppas att jag inte blir smittad.

7 reaktioner på ”När det brinner tittar vi inte på vattenmätaren!

 1. Mauritz Silfverstolpe

  Tack 🙏 för ännu en utmärkt rapport om läget. Själva kommer vi inte ner till Provence från Sverige. Med vänlig hälsning Mauritz Silfverstolpe

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 2. Helena Tovås Persson

  Tack! Mycket intressant och initierat. Hälsar vi från Sverige med lägenhet i Cannes som vi inte kommer till just nu.

  Vänligen/Best regards Helena Tovås Persson Skickat från min iPhone

  Gilla

 3. Mona Rigaud

  Samma i St Germain en Laye, men folk tar det me ro. Här finns inga Corooooonasjuka efter vad jag vet. Själv har jag ett mindre inbyggt försvar efter vad en läkare sa pâ TV eftersom jag haft malarie i 30 ârs âldern Kanske blev jag tom vacinierad….?
  Alla väl med oss här i huset.
  Hälsningar Mona Rigaud

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s