Företagsledaren Carlos Ghosn flyr Japan.

En av världens främsta företagsledare flydde den japanska rättvisan på nyårsafton. Han tog en privat jet från Osaka till Istanbul och sedan vidare till Libanon. Han riskerade att dömas till 15 års fängelse.

Carlos Ghosn är f.d. ledare för alliansen Renault-Nissan-Mitsubishi och har sedan hösten 2018 suttit häktad under 130 dagar i Tokyo för diverse olika anklagelser. Jag skrev om dessa anklagelser och dess bakgrund i ett inlägg i februari 2019. Läs inlägget för att få hela bilden: https://wordpress.com/block-editor/post/franskafonster.blog/177.

Det är en helt fantastisk historia som rullas upp och skapar stora rubriker i Frankrike. I enlighet med japansk lag kan man hålla personer häktade länge om man lägger till åtalspunkter under häktningstiden. Det har de japanska åklagarämbetet utnyttjat maximalt. Det är brukligt enligt media att man håller tuffa förhör som i kombination med lite mat, lite sömn och ingen kontakt med yttervärlden ska tvinga fram ett erkännande. Ghosn har genom hela processen sagt att det är en komplott mot honom och att det är ledarna i Nissan som ligger bakom hela denna process. Nissan har tagit fram ett underlag om 450 sidor som överlämnats till åklagarsidan i Japan för att få Ghosn fälld.

Ghosn blev sedermera släppt ur häktet. Han fick erlägga 13 miljoner US$ i borgen, lämna sina tre pass (Franskt, Brasilianskt och Libanesiskt) till sin advokat och hade anmälningsplikt till polisen. I japan använder man tydligen inte elektronisk fotboja och han hade därför inte utrustats med en sådan. Han fick inte använda internet och inte träffa sin fru och familj. Däremot hade han möjlighet att vistas fritt i samhället och resa i Japan under tre dagar.

Dagarna innan nyårsafton gick han ut från sin bostad och åkte tåg till Osaka där han tog in på hotell. På hotellet mötte han två andra personer som uppges arbeta för ett säkerhetsföretag. Efter några timmar lämnar dessa två personer hotellet med en stor koffert för musikinstrument och därefter syns inte Ghosn mer. Nissan hade anlitat en firma som övervakade Ghosn för att bevaka hans aktiviteter men denna övervakning avslutades några timmar innan hans resa till Osaka. Flyget väntade på flygplatsen i Osaka och kofferten lastades på utan att tullen gick igenom bagaget. Resan gick från Osaka till Istanbul där kofferten bytte privat jet och flög sedan vidare till Beirut i Libanon.

Han åkte sedan till sitt hus där familjen vistades för nyårsfirande. Han hälsades som en hjälte av libaneserna. Huset säger sig Nissan äga!

Han är libanesisk medborgare och landet har inget utlämningsavtal med Japan och det är troligen därför han valde Libanon.

Vad händer nu? Ghosn har blivit efterlyst av Interpol. De libanesiska myndigheterna har hållit ett förhör med Ghosn och det kan också tänkas att den Franska regeringen startar en rättslig process. Han får inte lämna Libanon och har lämnat sitt franska pass till myndigheterna. Han måste m.a.o. haft dubbla pass. De Libanesiska myndigheterna har begärt att få allt utredningsmaterial från Japan för att undersöka om det finns grund för att åtala honom i Libanon. Helt säkert är att Japan kommer att utöva påtryckningar på Libanon för att få Ghosn utlämnad.

I onsdags hade Ghosn en presskonferens i Beirut där han gick till attack mot sättet som utredningen genomförts. Han bekräftade än en gång att det är en komplott mot honom och att han är oskyldig. Han visade att han är oskyldig genom att gå igenom en mängd dokument. Kommentarerna efter mötet är att han inte kunde styrka sin ställning som oskyldig. Pressmötet höll på i 2,5 timme.

Japanerna är i chocktillstånd. Det fanns inte i deras sinnevärld att någon skulle fly från en rättegång, det är helt oförståeligt i deras ögon.

Flygbolaget som flög Ghosn från Osaka är turkiskt och en mängd personer har tagits in för förhör i Istanbul.

Enligt media skall Ghosn ha blivit kontaktad av Netflix som önskar göra en serie om hans liv och flykt från Japan. Han sägs ha varit positiv till idén om det är han själv som spelar huvudrollen!

Finansiering av hela detta äventyr är oklar men Ghosn förfogar över ansenligt kapital. Han uppges ha tjänat 100 miljoner US$ under perioden 2009-2016, allt enligt tidningen Capital.

Sedan Ghosn har häktats har koncernen Renault-Nissan hamnat i stora problem. Nissan har tappat 10 miljarder US$ och Renault 5 miljarder US$ i aktieägarvärde och deras gemensamma framtid ser mörk ut. När Ghosn häktades var man mycket nära en sammanslagning mellan Renault och Fiat/Chrysler men denna affär rann ut i sanden. Nu diskuterar istället Peugeot och Fiat/Chrysler en sammanslagning.

Det kommer nog mer om Mr Ghosn och det skall bli spännande att följa.

En reaktion på ”Företagsledaren Carlos Ghosn flyr Japan.

  1. pierregallet

    Tack Lars, dock en fråga/kommentar. Är inte redan affären mellan Peugeot & Fiat/Chrysler igenom? Tycker mig sett en blänkare för ett tag sedan?

    Amical,

    /leif

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s