Paris lamslaget fredag den 13 september.

Många säger att man skall undvika fredagar med datum 13, och idag gällde det speciellt Paris. De som kör tunnelbanan, bussar och pendeltågen strejkade och anslutningen från de anställda på RATP (motsvarar SL) var mycket stor, ca 60-70 % har anslutit sig till strejken. Det är den största strejken sedan 2007 och bilköerna ringlar sig långa runt Paris. Klockan 7 på morgonen var köerna ca 250 km långa. Det var kaos i Paris med miljoner människor som satt fast eller inte kunde ta sig till jobben. Varför strejkade man? Det gäller den pensionsreform som regeringen försöker att införa. Man skall försöka få 42 olika system att bli ett system och därmed kommer vissa att få det sämre och andra att få det bättre.

De enda linjerna som fungerar utan problem är de som är automatiska utan lokförare. Det kommer nog flera linjer med sådan lösning i framtiden.

Representanter för facken säger att man inte tagit hänsyn till att de som arbetar med tåg har en mycket besvärlig arbetssituation och det gör att man skall få lättnader t.ex. vid pensionering. Man måste bli kompenserade för den belastning som arbetet medför. Vad är det man försvarar?

Det franska pensionssystemet innebär att de som arbetar betalar för de som har gått i pension.

Man blir rätt förvånad när man läser om vissa gruppers förmåner och villkor. Facken har framförhandlat följande villkor för de som är anställda på RATP.

  • De går pension i genomsnitt vid 55 år och 7 månader.
  • De har i genomsnitt en pension om 3 705 euro innan skatt per månad.
  • Pension baseras på de sista sex månadslönerna innan pension.
  • Man har rätt att gå i pension från 52 års ålder, vissa grupper har från 62 års ålder beroende på vad man arbetat med.
  • Konduktörer kan gå vid 51 års ålder om man är född innan 1969. Det gäller också om man är handikappad eller att man började arbeta vid 16-17 års ålder.

Man skall ha arbetat i 168 kvartal, d.v.s. 42 år för att få full pension eller samma summa som man hade i lön. Jobbar man mindre avräknas 1,25 % per kvartal från den fulla pensionen. Om man går 5 år tidigare får man m.a.o. 75 % av den fulla pensionen. Jobbar man lägre får man en uppräkning i motsvarande grad. Man har höga pensioner vid RATP och därför kan man gå i tidig ålder.

Det franska Riksrevisionsverket (Cour du Compte) har räknat ut att de franska skattebetalarna betalar in 736 miljoner euro till RATP´s pensionskassa under 2019. De franska skattebetalarna betalar 61 % av de pensioner som utbetalas till RATP anställda. Det motsvarar 11 euro per fransman och många tar aldrig tunnelbana eller RER i Paris.

Jag hörde premiärministern i morse och han sade att man kommer att fortsätta dialogen med alla berörda parter och att man inte skall rusa in i beslutsprocessen för snabbt, det får ta den tid det tar. Jag tror helt enkelt att hösten kommer att bli full med strejker och problem i samhället och till slut tröttnar de fransmän som inte har dessa förmåner och ställs krav på att strejkerna skall ta slut. Alla drabbas av dessa strejker, de som strejkar får ingen eller mycket litet i ersättning, de som inte kommer in till jobbet får ej betalt, samhället får stora kostnader. Den nya strategin är att trötta ut både de som strejkar och de som försöker att ta sig till jobbet för att sedan ta ett beslut i riksdagen och genomföra reformen.

Denna strejk var en av många planerade, ni som vill följa vilka strejker som är på gång kan titta på https://www.cestlagreve.fr/

Det finns 41 andra system som skall bli ett. Det förslag som är presenterat innebär att man skall ha arbetat 42 år och tidigast kan gå vid 62 års ålder. Man får full pension först vid 64 års ålder. Det finns ett bonus-malus system om man arbetar kortare eller längre än 64 år. Vidare är det intjäning under hela sitt arbetsliv som ligger till grund för pension. Det är detta strejken gäller.

Källa BFM TV

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s