Frankrike förbereder sig för en orolig höst?

När man har bott i det här landet ett par år upptäcker man hur komplicerat allt är. Det krävs hur många papper som helst, hur många underskrifter som helst och det beror dessutom på vem som handlägger ärendet. Varje handläggare har sina rutiner och processer. Ibland går det hur enkelt som helst, ibland är det hur komplicerat som helst. Fransmännen säger ” varför göra det enkelt när man kan göra det komplicerat”. I grunden ligger inställningen att fransmännen misstror varandra, I Sverige har vi förtroende för medborgarna. Det gör att svenskar ibland är naiva när system byggs upp. Nu har den franska regeringen kommit till insikt att det behövs en rejäl översyn av hur den offentliga förvaltningen skall arbeta, det skall vara klart 2022.

Hur går det då för Frankrike? Det mesta som rapporteras är strejker, gula västar och att Macron inte är populär och helst bör avgå. Men är det så nattsvart, nej det finns ljuspunkter i skyn. I juli hade han 38 % (Paris Match) som stödjer hans politik och det är en stark uppgång från förra sommarens siffror 31 %. Man tycker att han har skött Gula Västarna, att han försvarar Frankrikes ställning i världen, att han har åtgärdat pensionärernas skatter och det har ökat hans förtroende hos fransmännen. Gula Västarna kan mycket väl återkomma, det var stor förstörelse i Montpellier och Rennes i helgen som gick. Det var element som förstör som deltog i Gula Västarnas protester och det ledde återigen till tårgas och stängda butiker.

Regeringen har infört stora skattelättnader för företag och hushållen och det har ökat förtroendet i företag och hos privatpersoner. Man investerar i företagen, man anställer och folk sparar pengar på banken som aldrig förr. Tanken med skattelättnader var att hushållen skulle öka sin konsumtion och inte att pengarna skulle in på banken.

Regeringen har infört en ”flattax” på kapitalinkomster på 30 % och därutöver tagit bort förmögenhetsskatten. Istället infördes en skatt på fastighetsbeståndet för privatpersoner om värdet överstiger 1,3 miljoner Euro. I Frankrike investerar man gärna i lägenheter som ett sparande för sin pension, föräldrarnas äldrevård eller för barnen. De som har möjlighet äger flera lägenheter/hus.  

Skattesänkningen för hushållen uppgick till ca 2 miljarder under 2018 och beräknas uppgå till ca 6 miljarder under 2019. Det kommer mer skattesänkningar under 2020.

Vad är det regeringen försöker att åstadkomma? De har fyra tydliga områden som de fokuserar på, sänka skatter, prioritera arbete och öka företagens konkurrenskraft, öka stödet för handikappade och pensionärer samt bekämpa fattigdom, och slutligen modernisera den offentliga förvaltningen.

Den övergripande frågan är nog arbetslöshet och hur få fler i arbete. De senaste siffrorna var lite glädjande, det var den lägsta arbetslösheten på 10 år, men fortsatt har Frankrike 8,4 % arbetslösa! Det paradoxala är att företag inte finner folk att anställa och man skriker efter folk i flera branscher. Därför finns ett stort åtgärdsprogram som skall leda till att folk istället för att söka bidrag går in i arbetslivet. Konkret vad avser regeringen att göra?

 • Införa ett utökat lärlingssystem och skapa möjligheter till vidareutbildning för anställda.
 • Förändra arbetslöshetsersättningen.
 • Förändra arbetsrätten. Skapa tydligare regler vid uppsägning och vilka ersättningsnivåer som skall gälla.
 • Anställda kan rösta om förändringar i anställningsvillkor, ersättningar, arbetstid utan att facket behöver delta. Gäller mindre företag 1-20 anställda.
 • Anställda kan utse en representant som företräder dom i förhandling med företaget utan fackets inblandning. Gäller för företag med < 50 anställda.
 • Förändra domstolsväsendet för en tydligare snabbare och enklare process vid tvister. Många processer idag kan hålla på i åratal ibland decennier.

Vidare vill man förändra den offentliga förvaltningen från att vara en kontrollerade funktion till att vara en vägledande och rådgivande förvaltning. Man kan säga att de skall bli inriktade på service. Detta förändrade arbetssätt måste införas i flera omgångar och skall vara klart 2022!

Den stora heta potatisen är förändring av pensionssystemet. Det kan komma att bli stora protester mot detta. Idag finns det 42 olika pensionssystem med olika regler. Dessa skall bli ett enda system med samma villkor för alla. Man skall likrikta hur länge man skall ha arbetat, hur ersättning i pensionen beräknas, uppmuntra till att arbeta längre etc. Utredningen har redan presenterats i somras och nu skall den upp i riksdagen för diskussion och beslut. Några fack har redan utlyst strejker för att stoppa reformen. Det är många fackliga organisationer, en allmän strejk den 16/9, FO den 21/9 och CGT den 24/9. Personal hos SNCF skall gå ut i strejk den 24/9. Bara Cfdt är försiktigt positiv men det återstår många förtydliganden.

Hälso- sjukvården skall omorganiseras. Många i sjukvården strejkar och det finns ett stort missnöje bland anställda hur det fungerar. De kan enligt lag inte strejka, istället har de lappar på sig ”Grève” (strejk) för att visa sitt missnöje. Akutmottagningarna har varit överbelagda och folk ligger i korridorerna då de stängt av hela avdelningar pga. personalbrist och budgetnedskärningar.

Ett annat ämne som kommer att skapa protester är PMA. Det innebär att par av samma kön eller ensamma kvinnor skall ha möjlighet att få medicinsk hjälp för att skaffa barn. Man får inte glömma att Frankrike är ett katolskt land och att det finns många som inte tycker att denna möjlighet skall finnas för homosexuella. Protester planeras.

Man diskuterar i debattprogram hur Macron skall klara denna höst. Den förmodas bli het för presidenten. Man har i åtanke alla förändringar som gjordes efter förra sommaren och som resulterade i rörelsen Gula Västarna som skakade om regeringen rejält. Gula Västarna är inte en död rörelse, man har bara haft ledigt i sommar.

Ett positivt besked är att turismen ökar och förra året var det ca 90 miljoner turister i Frankrike, en ökning med ca 3 miljoner från föregående år. Man har satt ett mål om 100 miljoner för 2020. Nice har fått sin första direktlinje till Kina med Air China, tre turer i veckan. Denna hoppas man skall öka till dagliga turer inom en snar framtid och även få direktlinje till Shanghai från Nice.

Förberedelserna för OS i Paris 2024 pågår för fullt. Stora infrastrukturprojekt pågår i Paris. Men det innebär också stora fördelar för befolkningen att kunna förflytta sig runt Paris med kommunala medel. Idag måste man in till centrala Paris för att sedan åka ut mot förorterna. Tidsåtgången blir för stor för de som söker jobb och med den nya ringlinjen kommer arbetsmarknaden att bli betydligt större för många som söker jobb eller vill byta jobb.

OS i Paris kommer att bli ett föredöme i det mesta. 95 % av alla arenor kommer att vara befintliga eller tillfälliga arenor som rivs efter evenemanget. De aktiva kommer att kunna åka kommunalt, cykla eller promenera med max 30 minuter från den olympiska byn till deras tävlingsanläggning. Ser redan fram mot detta evenemang, läs mer här, https://www.olympic.org/paris-2024

Macron är också en central gestalt i EU-samarbetet och han har tagit flera initiativ. Tysklands Angela Merkel har aviserat sin avgång och det gör att hon inte är lika central i diskussionerna. Senast var det G7 mötet i Biarritz där Macron försökte att underlätta diskussionerna runt Iran, skatter på GAFA-bolagen och miljöfrågor. Frankrike har beslutat att införa en skatt på omsättningen om 3 % för många av de bolag som har sin hemvist i lågskatteländer. Amazon har beslutat att föra denna skatt vidare på slutkunden. Det finns en del svenska bolag som kommer att omfattas av denna skatt också, b.la IKEA och Spotify. Skatten slår lite märkligt då Spotify går med stora förluster medan andra bolag har enorma vinster. President Trump öppnade upp för att diskutera frågan och försöka hitta en skatt för de multinationella bolagen som skall gälla i alla länderna. Antagligen ändrar han sig när han kommer hem till USA?

Hösten kommer också vara fokus för kommunalvalen där man skall välja borgmästare. Borgmästaren har en central funktion i varje by/stad runtom i Frankrike. Det är sista testet för Macron innan presidentvalet. Många diskussioner pågår mellan partierna och Borgmästarna hur man skall liera sig med varandra för att vinna dessa val. Macron’s parti ”En Marche” har aldrig tidigare deltagit i ett borgmästarval och det kommer att bli en vägvisare för hur populärt hans parti är i Frankrike. Valet sker i mars 2020. Huvudmotståndare är högerpartiet och populisterna ”Rassemblement National med Marine le Pen. De andra partierna har stora svårigheter att finna sin roll efter motgångarna i presidentvalet och nu senast i EU valet.

10 reaktioner på ”Frankrike förbereder sig för en orolig höst?

 1. Beatrice Rembry

  Jag läser med känsla av glädje .Det blir ett bildlöst fönster mot mitt andra fosterland och jag längtar dit till min lilla lya i St Mande.

  Gilla

 2. Stig Göran Gustavsson

  Tack för lägesrapporten. Enda invändningen är att man i Sverige skulle ha något slags förtroende för medborgarna. Det tycker jag däremot att jag mött här i Frankrike.
  Ha det! /StG

  Gilla

  1. Jag brukar säga att franska myndigheter har en ”mefiance” mot sina medborgare och i Sverige finns det en ”confidance” mot medborgaren och därför har man byggt upp sina administrativa system efter denna logik. Det betyder att vi i Sverige kan framstå som naiva när system tas fram. Det är mer papper och ett annat system i Frankrike, man gillar läget bara.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s