Skolan startar i Frankrike

Det är ett stort ögonblick för många små när skolan startar i alla länder, men hur fungerar det i Frankrike?

I Frankrike är skolan centralstyrd, staten bestämmer alla detaljer. Rektorerna har inte personalansvar det är staten som sätter löner, utvärderar lärarna och styr verksamheten. Det finns även privata skolor och dessa får bidrag från staten för driften. Den statliga skolan är avgiftsfri förutom inköp av skolmaterial och skolmaten.

Skolan är obligatorisk från 3 års ålder.

Skolan fungerar med tydliga lov under hela året. Skolan startar efter sommarlovet i år den 2 september. Sedan har man två veckors höstlov, två veckors jul/nyårslov, två veckors vinterlov, två veckors påsklov och sedan slutar skolan i början av juli för ett sommarlov.

Skolan startar vid 8 och slutar vid 16 -16:30 med två timmars lunch. Man har lång lunch för att föräldrar eller far/morföräldrar skall kunna hämta barnen och ge dom lunch i hemmet.

Tidigare var de små barnen lediga på onsdagar. Detta förändrades för ett par år sedan och man införde skolgång alla arbetsdagar. Kommunerna har från 2017 rätt att införa ledig onsdag och ca 1/3 av skolorna för de små har ledigt på onsdagar. Det är far/mor föräldrar och släktingar som hjälper till med passning av barnen när de är lediga mitt i veckan. Det finns också fritids som tar hand om barnen om båda arbetar.

Skolstarten är stor business för bokaffärer och övrig handel. Alla varuhus bygger om och sätter ut skolmaterial som man kan välja på. Skolstarten beräknas omsätta ca 2,5 miljarder € och har en stor betydelse för framförallt bokhandeln. I Frankrike får eleverna böcker av skolan och många återanvänds i undervisningen. Mycket av undervisningen sker också genom anteckningar som man tar efter lärarens föreläsning. Det är också mycket stenciler som används i undervisningen. Föräldrarna hämtar ned listor på vad som skall inköpas och det är också deras ansvar att införskaffa materialet till skolstart. De sämst ställda i samhället får därför bidrag för att kunna köpa skolmaterial. Familjen kan få 368 € per barn om de har åldern 6-10 år, är de mellan 15-18 år uppgår bidraget till 402 €. Detta är behovsprövat och har man ett barn får familjen ha en sammanlagd inkomst på ca 25 000€ för att komma i åtnjutande av detta bidrag.

Så har kan en lista se ut för ett barn som går i mellanstadiet, se nedan. Till det kommer listor som läraren utformar speciellt för sin undervisning. Man ser föräldrar på stora snabbköp klia sig i huvudet och söka efter exakt det som står på listan, det tar många gånger 2-3 timmar att hitta allt material.

Inköpslista för skolbarn i Frankrike. Ibland är det linjerade bland, ibland små rutade, ibland stora rutade o.s.v.

Maten är central i Frankrike, även i skolan. Alla barnen får förrätt, varmrätt och dessert i skolmatsalen. Kostnaden för att äta är 6€ per måltid och som betalas av familjen. För de sämst ställda i samhället är kostnaden lägre, de som har mycket små inkomster betalar 0,72€ per måltid.

De små släpar på stora ryggsäckar som är fulla med skolmaterial. Man har inte skåp i skolan som i Sverige. Man tar hem allt material och det är ryggsäck som gäller för att orka bära allt.

La Rentreé Scolaire är en stor händelse i Frankrike och på måndag starar skolan igen.

Rivieraklubben har en artikel i ämnet, se https://www.rivieraklubben.com/index.php/din-franska-vardag/228-skola

3 reaktioner på ”Skolan startar i Frankrike

 1. Omnia

  Hej! För några dagar sedan upphörde franska polisen med all gränsbevakning mot Italien åtminstone vid tågstationen Menton Garavan samt Mentons gränsposteringar vid vägarna. Den italienska polisen står dock kvar på sina posteringar. Vet du varför denna förändring införts? Mvh

  Lars Ahlsten lars@ahlsten.se +46 709 807 804

  Sent from my iPhone

  Gilla

 2. Omnia

  Hej Lars!

  Igår såg vi att all fransk polis är åter vid gränsposteringarna, såväl järnvägen som vägarna. Märkligt – men då var det bara ca 10-14 dagars totalt uppehåll här vid Menton – kanske semester eller lokal strejk….

  Många hälsningar

  /Lars

  > 30 aug. 2019 kl. 11:03 skrev Omnia : > > Hej! > För några dagar sedan upphörde franska polisen med all gränsbevakning mot Italien åtminstone vid tågstationen Menton Garavan samt Mentons gränsposteringar vid vägarna. Den italienska polisen står dock kvar på sina posteringar. Vet du varför denna förändring införts? > Mvh > > Lars Ahlsten > lars@ahlsten.se > +46 709 807 804 > > Sent from my iPhone >

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s