Frankrike firar nationaldagen med militärparader.

Nationaldagen är något speciellt för den franska befolkningen. Hur firar man den? Jo, med en enorm militärparad på Champs-Élysées. Den pågår i tre timmar och sänds på TV och är ett mycket stort evenemang. På kvällen är det musik och dans på gator och torg samt fyrverkeri i de flesta städer. Ofta är det brandkåren som anordnar dessa danser.   

Det är en mycket omfattande parad som hedersgästerna får ta del av med President Macron som ledare. Det är 237 hästar med ryttare som inleder paraden från olika regementen. Därefter kommer 129 militära fordon sedan 67 motorcyklar och ca 4 300 marscherande militärer, brandmän och livräddare från olika yrkesgrupper. Under denna parad är det också en uppvisning av olika flygplan och helikoptrar och ett hundratal flyger över den berömda gatan.

Frankrike har alltid haft denna uppvisning och ingår i en skara som Nordkorea, Ryssland och Kina som också brukar visa upp sina militära muskler. USA saknar denna typ av uppvisning. Trump var bjuden för två år sedan och han såg ut som en liten kille i godisaffären. Han var mycket imponerad och tyckte att USA också skall ha en sådan uppvisning.

 Frankrikes nationaldag är en helgdag och firas den 14 juli till minne av stormningen av Bastiljen 1789 som var inledningen på den franska revolutionen.

Det känns lite främmande att ta del av denna uppvisning men för Frankrike är det ett uppvisande av deras teknik, utveckling och militära styrka. I samma veva gick President Macron ut och sade att Frankrike skulle skapa ett militärt kommando för rymden vars syfte är att utveckla militära satelliter och övervakning av rymden. Han anser också att EU skall vara delaktiga i denna kapprustning. Frankrike har en stor raketbas i Franska Guyana i Sydamerika.

En uppvisning som det pratades mycket om var när Franky Zapata kom inflygande på en liten jetmotor som innehåller 5 mini turboreaktorer. Han är världsmästare i jet-ski och har uppfunnit denna farkost som tydligen militären också är intresserad av. Kan flygas i 190 km/tim och fungerar i 10 minuter och drivs av flygbränsle. https://www.francetvinfo.fr/france/14-juillet/video-un-homme-volant-au-dessus-des-champs-elysees-pour-le-defile-du-14-juillet_3535639.html#xtor=EPR-2-[newsletterquotidienne]-20190715-[lesimages/image1] Här kan ni se killen komma flygande.

Dagen innan invigde presidenten en ny serie av atomubåtar som skall utgöra nästa generation av försvar. Man skall tillverka sex stycken av denna typ till en kostnad om ca 9 miljarder euro.

Frankrike lägger mycket pengar på armen och det är näst största utgiftsposten för staten. Försvarsdepartementet är också det departement så får ökade anslag i budget, plus 5 %. Man lägger nästan 36 miljarder euro på försvaret. I jämförelse med USA är det inte så mycket för de lägger 570 miljarder euro vilket är nästan 16 gånger mer.

Man får inte glömma att Frankrike är den tredje största vapenexportören i världen och det är en stor och betydelsefull industri. Nedan anges till vilka länder som Frankrike i huvudsak exporterar.

Information hämtad från SIPRI som ligger i Solna och är ett internationellt fredsforskningsinstitut.

Jag får önska alla en trevlig semester och sommar och återkommer i slutet av augusti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s