Sverige och Frankrike utökar samarbetet.

Den 6 och 7 juni besökte Statsminister Stefan Löfven Paris och diskuterade med President Emmanuel Macron och Premiärminister Edouard Philippe. Besöket gjordes för att uppdatera och fördjupa ländernas strategiska partnerskap för innovation, digital omvandling och gröna lösningar. När partnerskapet slöts mellan regeringscheferna i Göteborg i november 2017 enades man om att Sverige och Frankrike behöver arbeta tillsammans inom ett antal strategiska områden för att bättre möta den digitala omvandlingen och klimatomställningen.

Vi hade glädjen att få besök av Sveriges Ambassadör Veronika Wand- Danielsson på Villa Ingeborg som är Rivieraklubbens högkvarter på Franska Rivieran. Hon talade inför beslutsfattare i Cagnes sur Mer´s kommun samt svenskar som är bosatta i området. Hon delgav de närvarande på ett humoristiskt, kortfattat och informativt sätt utkomsten av mötet mellan statscheferna. Man hör att länderna arbetar mycket nära för att fördjupa samarbetet. Det var dagen innan Sveriges match mot Thailand i Nice.

Hon har tidigare berört detta samarbete och sagt att man sällan har sett sådan aktivitet från fransmännens sida för att besöka Sverige och utbyta ömsesidig information. Länderna har tagit stora steg för att öka samarbetet. Några som besökt Sverige under de senaste åren:

Bruno Le Maire Ekonomiminister, Roxana Maracineanu Idrottsminister, Fabienne Keller Senator ang. gröna transporter, Muriel Pénicaud Arbetsmarknadsminister, Elisabeth Borne Transportminister, Jean-Yves le Drian EU- och Utrikesminister, Gruppbesök i Riksdagen från Assamblée National och Sophie Cluzel Statssekreterare för handikappfrågor.

Skandinavien och speciellt Sverige har en speciell plats hos Macron. Han sneglar på de lösningar som vi genomfört och hur Norden har skapat en flexibilitet för att möta dagens utmaningar. Det gäller framförallt pensionslösningar, arbetslöshetsersättningar, sjukersättningar, samverkan mellan företag och fackföreningar etc. Det finns en bok som utgivits av journalisten Alain Lefebvre som heter Macron le Suédois. Bokens utgångspunkt är hur arbetssätt och reformer i Skandinavien inspirerat Macron. Journalisten har bott i Sverige och Finland under 15 år och arbetat för Europeiska nyhetsbyråer och för den franska ambassaderna i dessa länder.  

Syftet med det svensk-franska partnerskapet är att arbeta tillsammans för att genom innovation möta utmaningarna i övergången till ett mer hållbart välfärdssamhälle, skapa nya jobb och bevara den sociala sammanhållningen. Nu fördjupas innovationssamarbetet för de kommande två åren, bland annat kring hållbar utveckling inom AI (artificiell intelligens), 5G och för en fossilfri transportsektor genom utveckling av batterier och el-vägar. Partnerskapet med Frankrike knyter också an till gemensamma prioriteringar för en ny europeisk industripolitik där grön omställning och digitalisering är i fokus.

Som värdländer för två internationella forskningsinfrastrukturer – ESS i Sverige och ITER i Frankrike – kommer länderna att samverka för att framgångsrikt utveckla och driva dessa storskaliga anläggningar för världsledande forskning och innovativa lösningar för klimatomställningen och för en mer konkurrenskraftig industri i Europa.

Man har enats om att samarbeta runt ganska stora områden:

1. Skapa intelligenta städer för att minska utsläppen och skapa städer som är klimatneutrala år 2030

2. Samarbeta runt forskning och utveckling för miljövänlig och konkurrenskraftig batteritillverkning.

3. Samarbete mellan Sverige, Frankrike och Tyskland för att skapa elektriska vägar. Försök pågår redan mellan Arlanda och Stockholm samt utanför Göteborg. Tanken är att bilar och lastbilar skall laddas när de kör på vägen genom induktion eller med en skena. Läs mera om detta spännande projekt på nätet.

4. Skapa gemensamma forskningsprojekt inom klimatforskning.

5. Samarbeta i frågor om cybersäkerhet, artificiell intelligens, 5G säkerhet och hur man säkerställer individens säkerhet på nätet.

6. Stimulera och stödja gröna investeringar inom klimatforskning. Utarbeta system för ”gröna obligationer” som investeringsform.

7. Samverka runt rymdforskning och utbyta erfarenheter för en hållbar utveckling i rymden. Det är Esrange utanför Kiruna och den franska rymdstationen i Guyana som båda är framstående inom rymdindustrin.

8. Forskning och utveckling inom sjukvård. Utbyta erfarenhet och kunskap runt digital sjukvård, distanssjukvård och forskning och utveckling inom mikrobforskning.

9. Stöd till små och medelstora företag för att utveckla innovativa tjänster i båda länderna. Det är Vinnova och Bpifrance som skall ge stöd till dessa projekt.

10. Samarbete inom transport och hållbar energiförsörjning. Samverka runt frågor rörande snabbtåg (TGV) och ren hållbar elförsörjning genom biobränsle, vindkraft, vätgas etc.

Macron har också som mål att förändra EU som organisation och anpassa den till dagens behov. Ett led i detta är att knyta länder närmare Frankrike och skapa gemensamma projekt som också kan påverka hur EU skall utformas och vilken roll EU skall ha i världen. Det finns många frågor inom transport, arbetsrätt, demokratifrågor som behöver ändras och här har länderna gjort gemensamma uttalanden under mötet.

Ambassadören Wand-Danielsson var mycket entusiastisk över utvecklingen och att den leder till ökad ekonomisk och intellektuell utbyte mellan länderna.

För de som har idéer och projekt inom de områden som samarbetet nämner finns det säkert mycket spännande saker att göra i framtiden. Stödet finns på regeringsnivå och nu är det upp till de olika myndigheterna att knyta ihop säcken för att utbytet skall starta.

Kommer bli intressant att följa.

2 reaktioner på ”Sverige och Frankrike utökar samarbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s