Gula västar och röda halsdukar

Fransmännen älskar att demonstrera, det vet vi efter att Gula Västarna har hållit på 12 helger i rad. Nu börjar också en rörelse mot de Gula Västarna som heter Foulards Rouges. De samlade 10 000 demonstranter i Paris för några veckor sedan.

Gula Västarna samlar ca 40-60 000 demonstranter i hela Frankrike, ca 5-7 000 i Paris. Fransmännen börjar bli trötta på de Gula Västarna och därför har rörelsen Foulards Rouges startats. Jag misstänker att båda rörelserna är styrda av olika politiska krafter. Foulards Rouges är nog en dagslända skulle jag tro.

Gula Västarna startade som en reaktion på höjda drivmedelsskatter för att minska miljöbelastningen. Dessa skattehöjningar slog i princip mot de som bor på landet och är beroende av bilen som transportmedel. Indirekt urholkades deras köpkraft och det blev huvudbudskapet under den första tiden. Därefter kom en rad krav från de Gula Västarna, regeringen skulle avgå, presidenten skulle avgå, man skulle införa den borttagna förmöghetsskatten, man skulle öka köpkraften genom höjda löner, man skulle minska skatterna, man skulle återinföra 90 km/tim på vägarna, listan blev väldigt lång.

De Gula Västarna samlades i rondeller över hela Frankrike. Varje helg var det fest, det grillades, man byggde barer och hade en tydlig gemenskap. Från att de samlade 380 000 den första helgen har anslutningen stadigt minskat. Idag verkar det vara arbetslösa, pensionärer och de som önskar vandalisera som utgör huvudgrupp i rörelsen.

Gula Västarna har svårt att komma överens och skapa någon form av struktur som kan förhandla och föra saker framåt. Varje gång någon tar på sig ledartröjan blir denna utsatt för hårda ord på sociala media. Nu har några i alla fall startat en rörelse och lista som skall ställa upp i EU valet den 26 maj. Vad det blir av det hela får vi väl se.

Regeringen var mycket saktfärdig att reagera i början, man trodde väl att det skulle gå över av sig själv med höstens kyla och regn. De fick tänka om. Presidenten framträdde i ett TV tal och lovade en massa reformer, till en kostnad av ca 10-11 miljarder euro.  Man tog bort drivmedelsskatten, tog bort en extraskatt för pensionärer, höjde värmebidrag för de fattigaste och höjde ett bidrag med 100 euro för de som har det sämst. Vidare behöver inte arbetstagare eller arbetsgivare betala skatt eller avgifter på övertidsersättning upp till en viss nivå. Presidenten tyckte också att de stora företagen med stora vinster skulle utbetala en gratifikation i december månad, vilket många statliga bolag har gjort. En del har fått upp till 2 000 euro som extra peng i december.

Vidare utlyste presidenten en stor debatt över hela landet som pågår som bäst. Den skall vara avslutad den sista februari och flera förslag kommer säkert under mars månad från presidenten. Varje borgmästare anordnar debatter i sin kommun. Det finns 36 000 kommuner i Frankrike så listan kommer att bli lång. Presidenten har försökt att styra upp debatten genom att be deltagarna fokusera på fyra punkter: 1. Hur går vi mot ett mer ekologiskt samhälle, 2. skatter, 3. demokratin och medborgarskapet samt 4. statens organisation och dess tjänster. Debatten är naturligtvis öppen för alla frågor. I min stad samlades 300-400 personer för att diskutera och det fortsätter med ytterligare tre möten. Man spekulerar i att presidenten kommer att välja någon fråga där det hålls en folkomröstning i samband med EU valet i slutet av maj.

Det som förvånar i hela denna debatt, som pågår i alla kanaler hela dagarna, är bristen på jämförelse mot andra länder. Man arbetar 35 timmar i veckan, har bästa sjukvården, bästa sociala systemen, går i pension tidigt men är ständigt missnöjda. Är fransmännen det mest bortskämda folket i Europa?

Frankrike har den största sociala transfereringen i hela Europa, 31,2 % av BNP. OECD och Statista har gjort en beräkning av hur mycket de sociala kostnaderna utgör i förhållande till BNP, se graf.

Det är få som tittar utanför sin egen lilla box, vilket gör att fransmännen anser sig som offer för allt möjligt. Det avspeglar sig i alla högsta grad i debatten. Den som försöker att visa någon jämförelse med andra länder blir ganska kortvariga i TV rutan. Här önskar man prata om allt elände.

Det verkar som Macron kommer ut bättre i opinionsmätningen än tidigare. Det verkar vara ett flöde från högern Les Républicains med dess ledare Wauquiez som anslöt sig till Gula Västarna från första dagen. De som röstar på Républicains störs av allt våld som de Gula Västarna har medfört och tycker att staten gör rätt som försöker stoppa deras framfart och stödjer indirekt Macron.

Kaoset i Frankrike fortsätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s