Gula Västar bestämmer I Frankrike?

Man måste ha en gul väst i bilen om man stannar på en väg vid motorstopp. Det är lag på detta i Frankrike. Nu har en rörelse uppstått på Facebook och Twitter som kallas ”Gula Västarna” och som uppmanar till uppror mot bensinskatterna. De har samlat ihop ca 1 miljon underskrifter och ca 300 000 personer var ute landet runt och blockerade vägarna i helgen. Resultatet blev 1 död, 14 allvarligt skadade och ca 400 lindrigt skadade.

Söndag kväll satt jag själv i köer i 90 minuter pga. att Gula Västarna stängt av motorvägen ovanför St Tropez. Den här rörelsen verkar fortsätta även denna vecka. Idag har man stängt av infarter till oljeraffinaderier, köpcentra och stora matvarubutiker och det är fortsatt blockeringar på vägarna.

Det började som en protest mot höjningar av skatterna på bensin, diesel, eldningsolja och el. Regeringens motivering är att man måste satsa på mer miljövänliga metoder och att man behöver anpassa samhället till den framtid som vi möter avseende klimatet. Oljepriset har ökat kraftigt det senaste året och det påverkar naturligtvis konsumentpriset och många produkter har ökat 20-30 % under året. Nu verkar oljepriset vara på väg nedåt men för hur länge?

Fransmännen som protesterar säger att de har fått nog. Pengarna räcker inte till för hela månaden. Köpkraften minskar, skatterna höjs, cigaretterna blir dyrare, arbetslösheten är hög, de som bestämmer lyssnar inte, landsbygden utarmas och företag läggs ned. Man är helt enkelt uppgiven och protesterar därför.

Det nya är att det inte finns någon tydlig organisatör bakom protesterna. Det kommer från folket. Fackföreningarna eller politikerna deltar inte. Protesterna har uppstått ur franska folkdjupet.

Regeringen har lyssnat på protesterna och införde lättnader för de svagaste i samhället i förra veckan.

Man utökar bidragen för att betala gas och elektricitet. Idag mottar 3,6 miljoner hushåll en check och bidraget skall utökas till 5,8 miljoner hushåll i år. 2019 kommer man att utbetala ca 200 euro per hushåll i genomsnitt, från 98 euro till 277 euro beroende på inkomst.

Man skall stimulera utbytet av bilar till de som har lägre förbrukning eller som drivs av el och hybrider. Hushållen får 4 000 – 5 000 Euro vid byte till mer miljövänligt fordon beroende på typ av bil. Detta gäller för 20 % av de hushåll som tjänar minst, och som har minst 30 km till arbetet.

Idag har man en maxgräns för avdrag för resor till arbete, denna skall höjas. Den höjs endast för de som har en bil med svag motor.

Man önskar att flera skall dela bilar för transport till jobbet. Därför införs en skattefri intäkt som är maximerad till 200 euro för samåkning per år för den som kör bilen.

Detta är typiskt för Frankrike, man lappar och lagar. Det har man gjort i trettio år och skattesystemet är oerhört komplicerat och svårförstått. Läs ovan om de lättnader som man föreslår, mycket administrativt arbete det blir för att få lättnaderna att fungera.

Bensinpriserna i Frankrike är inte dyrast i Europa, 6 andra länder har högre priser. Detta pratas det inte om i Frankrike.

Det som man förvånas över när man sitter fast i dessa demonstrationer är att polisen står bredvid och tittar på. Gula Västarna stänger av betalstationer på motorvägarna som drivs att privata företag. Man stänger av 30 passager och låter 2 vara öppna. En kille i Gul Väst stoppar bilar och när man väntat en liten stund släpper han igenom. Naturligtvis har man tagit bort betalfunktionen så ingen betalar för att köra på motorvägen. Polisen står 10 meter bredvid och låter detta fortgå. Jag skulle kalla detta egenmäktigt förfarande och det borde vara åtalbart. Här händer inget.

Killen som gör detta känner naturligtvis en enorm makt och bestämmer över bilisterna och väljer vem som skall få komma förbi. Det förekom t.o.m. att man tvingade bilisterna att ta fram sina Gula Västar för att få köra igenom betalstationen. En del slagsmål blev det nog.

Hur man skall kunna förändra detta samhälle är en gåta. Man önskar mer i plånboken, mindre intäkter till staten och bättre ekonomi för folket. När man sedan skall genomföra detta får man inte ta bort något, inte effektivisera, inte förändra. Då går man ut i strejk.

Sjukhusen har fått i uppdrag att minska sina kostnader och de kan nu upphandla sjuktransporter, vilket tidigare var reglerat. Då och då möter man 50-100 ambulanser som kör i 20 km/tim i bredd på motorvägarna i protest mot denna nyordning. Andra dagar klistrar man stora skyltar på ambulanserna där man skriver ”Vi är i strejk” men de kör patienter som vanligt.

Ju längre man bor här desto mer inser man hur komplicerat detta samhälle har blivit genom åren. Det är ett samhälle som är detaljreglerat. Varje större problem har lett till åtgärder från regeringen med påföljande lagar som efter 30 år blir en ogenomtränglig massa som är svårforcerad.

Paradoxen är att man önskar få sänkta skatter, men inte förändra något!

Man måste nog bara säga, lycka till Mr Macron.

13 reaktioner på ”Gula Västar bestämmer I Frankrike?

 1. Anna Ekemark

  Tack Lars för att du sätter ljus på och förklarar det ena och det andra för oss häpna nyfranskar.
  Jag råder alla att se och lyssna på C dans l’air på kanal 5 kl 17.15 samt ca 22.40 varje vardag för att förstå mer (bra analyser). Anna

  Gilla

  1. Anna

   Naturligtvis visas C dans l’air 17.45 ”en direct” i hela landet. Mitt misstag! Låt oss säga att tiderna är, som ofta här, ungefärliga.
   Som tur är visas programmet i repris samma kväll med början ca 22.25.

   Gilla

 2. Vad jag läst mig till var de fortsatta protesterna av en annan kaliber. Under lördagen skadades 273 personer av vilka tre var poliser. Under söndagen tillkom upp till 400 skadade av vilka 28 var poliser. Man rapporterar ett ökat inslag av fylla och slagsmål – även bland västarna.

  Lördagen skall ha engagerat ca 300 000 personer över Frankrike medan söndagen hade 45 000 och med större skador och besvär.

  Minns THATCHER och Storbritannien. Första slaget ger en indikation på fortsättningen. Första slaget här var järnvägen.

  Gilla

 3. Anna

  I senaste nationella nyheterna (kanal 3) sågs bilder som tydligt visade vilka ”krafter” som ligger bakom ”gula västarna”.
  Våldsamma missnöjesyttringar som avslöjar rasism och homofobi, dvs populism à la Marine le Pen. Vi ska inte glömma att nästan halva franska befolkningen röstade på Le Pen i maj 2017!
  Anna

  Gilla

   1. Anna

    Hittar inte avgörande %-antal i presidentvalet 2017, dock att valdeltagandet var 74,6% varav 11,5 var blanka eller ogiltiga röster, dvs 63,1 % giltiga röster.
    (En räknenisse kan fortsätta men jag vill påstå att antalet röster på le Pen var på någon miljon när i nivå med Macrons)

    Nu handlar nuvarande situation inte om antal röster hitellerdit för 1,5 år sedan utan: hur ser det ut idag: Ökar extremhögern inte i Frankrike liksom i övriga Europa med ökat missnöje med det mesta som vill göra tillvaron bättre för de flesta?

    Gilla

 4. Ulrich

  Folkliga fredliga protester mot upplevda orättvisor är något som jag kan sympatisera med. Att fransmännen säger ifrån och inte som svenskarna bara sitter hemma och klagar. Men nu är hyllorna i Lidl-butiken tomma p g a blockerade transporter medan Casinobutiken på andra sidan gatan inte har några problem alls med varuförsörjningen. Lidl är ju tyskt och ses kanske som en produkt av globalisering, men nu känns det som om protesterna handlar om något annat. Det är inte OK och ifall det finns ansvarsfulla Gula Väst-ledare så borde de kraftfullt ta avstånd från dessa Vilda Västern-fasoner. Dessutom korkat om det är höga levnadsomkostnader det handlar om, Lidl är ju bra mycket billigare.

  Gilla

 5. Bi Gullstrom

  Med risk för att bli tjatig säger jag det igen : Du är fantastisk! Alla borde läsa din blog! Du lyckas ju förklara för oss svenskar vad som händer i detta knäppa o komplicerade land, som vi trots allt älskar! Tack för det, Lars!

  Gilla

 6. Lars Roth

  Tack för din blogg.
  Vi bor permanent i Frankrike,
  Igår körde vi igenom en brinnande vägspärr.
  Vi har våra västar hängande bak. Nu skall dom ligga framme i bilen, synliga för att visa solidaritet.
  Vi har våra på vår vanliga plats, bak. När vi uppmanas, under färd, att lägga den fram, gör jag en avvärjande viftning med handen. Nu uppstår rena lynchstämningen. Man skriker åt oss. Vi är redan förbi, så inget händer.
  Visst mycket är mycket bra med Frankrike. Vi trivs verkligen.
  Att kalla dessa vilda strejker för Fransk folksjäl är nonsens.
  Här i Frankrike tycker jag de finns mycket mindre förståelse för sambandet mellan skatter och vad man får tillbaka av samhället. Detta trots att skatterna är lägre, åtminstone för fattiga och sjukvården helt fantastisk.
  Dom har decentraliserad dyr men servicevänlig administration. Varje by har sitt borgmästeri.
  I en liten by som vår….Folk verkar inte arbeta ihjäl sig. Alla har ganska nya bilar. Inte verkar det gå någon nöd på Fransmännen.
  I slutet av december skall vi göra en längre resa med tåg. Ja eller kanske, det kan mycket väl vara en vild strejk hos järnvägen.
  Som sagt, Frankrike är bra. Deras strejktradition är det dock inte. Låt oss inte romantisera detta.
  Det är inte Robin Hood som står vid vägkanten. Det är en bortskämd Fransk idiot som tror han stormar Bastiljen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s