Macron kämpar på.

Det går tungt för Macron. Han tog semester 4 dagar över allhelgonahelgen och det blev ett ramaskri i Frankrike. På alla kanaler pratar man om att han är trött, gått ned i vikt och att han ser glåmig ut i ansiktet. Är det inte lite konstigt? Karln kan behöva komma från jobbet ibland, men det tycker inte media.

Macron har sedan han tillträdde hållit journalister på armslängds avstånd och man hör mycket kritik mot hans hållning till media. Han har fått journalisterna mot sig och det märks i media.

Han har genomfört många reformer och flera är på väg. Han håller sig till det han lovade i valet, landet skall reformeras. Han har ytterligare knappt fyra år på sig och han har majoritet i parlamentet för att fortsätta reformarbetet. Dessutom är oppositionen mycket splittrad.

Fransmännen är mer och mer missnöjda med Macron som president. Det är numera bara drygt 25-30 % som tycker att han gör ett bra arbete. Han börjar bli lika impopulär som Holland var efter sitt första år.

Varför fungerar det inte? Det är nog flera olika anledningar. Arbetslösheten minskar inte trots att företagen vill anställa. Det finns en missmatch mellan de som söker och deras utbildningsnivå och de arbetstillfällen som skapas.

Fransmännen upplever inte att deras köpkraft har förbättrats, trots att statistik säger det motsatta. Det var någon som sa: man skall inte röka, man skall inte köra bil, man skall inte värma fastigheten, man skall äga sin fastighet men inte tjäna för mycket, då har man en förbättrad köpkraft.

Några strategiska misstag har nog också begåtts! Man sänker Taxe d´Habitation under tre år, men skatterna har ökat i år på cigaretter, bensin, gas och el. Allt går upp kraftigt men skatterna går inte lika fort ned, därav upplevelsen att man har mindre pengar i slutet av månaden.

En av de stora reformerna som utlovades var Taxe d`habitation som skulle tas bort. Det är också beslutat men istället för att ta bort den direkt, blev det en succesiv minskning under tre år, för att försvinna helt 2020. Sedan blev den kvar för alla fritidshus och om man tjänar mer än 43 000 euros om året i hushållet. Till detta kom information att 20 % av kommunerna hade höjt andra avgifter vilket gjorde att genomslaget av minskningen inte slog igenom. Hushållen betalar denna skatt en gång om året i oktober, men alla andra skattehöjningar kommer direkt.

Pensionärerna har fått göra stora uppoffringar, 70 % röstade på Macron och många vänder sig nu mot presidenten. De fick ökad avgift (skatt) på 1,7 % under 2018. För 2019 har man beslutat att pensionen inte skall index uppräknas i nivå med inflationen. De är förlorare även nästa år. Det är en stor grupp, ca 14 miljoner, som är arga.

Man ser kostnadsökningar när man tankar bilen, när man köper cigaretter (+12%), när man betalar elräkningen och när gasen (+20%) skall betalas. Många fastigheter har uppvärmning med brännolja och gas i Frankrike och oljan har gått upp 16 % i år. Diesel har ökat 20 %, bensin har ökat 14 % sedan årsskiftet.

Miljöskatten som man protesterar mot beslutades 2015 av Holland och hans regering. Den infördes för att minska koldioxidutsläpp och förbättra miljön. Skatten kommer fortsätta att öka från den 1 januari 2019. Det gäller för de flesta skatterna.

När man jämför bensin och diesel priserna i Europa så ser man att det inte är någon större skillnad. Dessa ligger på i stort samma nivå i några utvalda länder, se graf från Statista.

chartoftheday_15993_prix_carburants_europe_n

Att reformera det franska samhället är inte enkelt. Det är mycket komplicerat, det är ett favorituttryck; c’est compliqué! Alla system är lappade och lagade under många årtionden, man har byggt på och byggt på och justerat, så att det blivit mycket komplicerat. Det gör det mycket svårt att bygga nya system och förändra. Jag hörde någon som sa om det franska systemet: ”varför göra det enkelt, när man kan göra det komplicerat”.

Bara att man sänkte hastigheten från 90 till 80 km/tim på de nationella vägarna skapade ett ramaskri och alla var upprörda. Fransmännen är fortfarande upprörda över detta beslut som implementerades i somras. På den nivån är det.

Det finns 14 miljoner pensionärer, 12 miljoner rökare och 40 miljoner bilar i Frankrike och om alla dessa är missnöjda så förstår man bättre Macron’s nuvarande popularitet.

De som har ett arbete har fått avgiftslättnader (skatt) redan den 1 januari 2018 och nu i november kommer ytterligare en lättnad. Har man inte för höga inkomster och äger sin fastighet så blir det en rejäl avgiftsminskning (skatt).

Vi får se hur mycket det kommer att påverka köpkraften.

Macron eftersträvar inte att bli omtyckt och omvald. Han drivs nog av en uppriktig önskan om att reformera och förändra Frankrike för att möta framtidens utmaningar. Jag tror inte att han som många andra politiker är rädd för valet 2022, blir han omvald och fransmännen är nöjda är det väl bra. Blir han inte omvald så finns det många andra spännande uppgifter för honom att ägna sig åt. Reformarbetet fortsätter.

En uppmaning till er, kör inte bil den 17 november. Det kommer att vara stora protester på alla vägar och man kommer blockera det franska vägnätet i protest mot bensin/diesel priset. Man kräver att skatten på drivmedel skall sänkas. Kaos utlovas denna dag.

Denna protest kan komma att utveckla sig till den första riktiga prövningen för Macron. Över 500 aktioner är planerade till den 17 november, dessa kommer att växa ytterligare. 750 000 personer har undertecknat en protestlista idag. Protesterna utvecklas ur det franska folkdjupet och det kan bli ganska omfattande och stökigt under hösten.

Nästa stora reform är pensionerna. Man har 42 olika system som skall kokas ned till ett enda system. Alla skall ha lika rättigheter. Blir en spännande vinter här i Frankrike.

6 reaktioner på ”Macron kämpar på.

 1. gorancarstedt

  Lars
  Tack för en utförlig och insiktsfull sammanfattning av läget
  Passar bra när jag nu är i Paris för några dagar i en konferens
  Hälsningar
  Göran

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 2. kerstin Hallert

  tack för sedvanligt förnämligt klargörande!
  Såg en undersökning som visar att köpkraften i Sverige är sämre än i Frankrike. Men inga svenskar knyter näven. Prisnivån på bensin och diesel är densamma i Sverige som Frankrike men inte heller här märks minsta reaktion i Sverige. Det händer att man undrar om Sverige är befolkat av zombies.

  Gilla

  1. För köpkraften i Sverige är valutaväxlingen en osäkerhetsfaktor. Utgår från att man räknar om till euro med den gällande växelkursen och den är dopad av Riksbanken. Jag tycker att det är svårt att jämföra när växelkursen ligger på 10,40 – 10,60. Det ger ej en bra jämförbarhet. Frankrike är levande, diskussioner, protester, aktioner sker hela tiden.

   Gilla

 3. Gunn Fors

  När fransmännen protesterar gör de det ordentligt och går inte bara och muttrar och knyter handen i byxfickan. Vi hade behövt fler fransmän i Sveige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s