Hur försörjer sig en f.d. president i Frankrike?

När Frankrikes president avgår, hur ser livet ut för t.ex. Holland? Ganska bekvämt och utan bekymmer skulle man nog kunna säga.

Det finns idag fyra levande f.d. presidenter, Valéry Giscard d´Estaing (VGE), Jaques Chirac, Nicolas Sarkozy och Francois Holland. Franska staten utbetalar i direkta kostnader ca 10,3 miljoner Euro årligen för dessa fyra. VGE kostar 3,9 miljoner Euros, Chirac 2,4 miljoner Euros och Sarkozy 2,4 miljoner Euros. Holland se nedan. I dessa siffror ingår ej ersättningar för olika uppdrag som de har, t.ex. VGE som har ett uppdrag i Författningsrådet (Conseil Constitutionnel). Både Chirac och Sarkozy har suttit i detta råd, men avsagt sig uppdraget. De fick/får 14 000 Euro brutto i månaden för detta uppdrag.

För Holland har man i artiklar redogjort i detalj vad hans förmåner och pensioner uppgår till. Han får ca 15 000 Euro i månaden netto i pension. Som f.d. president får han 5 164 Euros netto i månaden (livsvarigt), som f.d. parlamentariker får han 6 208 Euros (livsvarigt), och från en tredje källa Riksrevisionsverket (Cour du Compte) får han 3 473 Euros. Han har också möjlighet som f.d. president att ingå i Författningsrådet, men det har han avstått ifrån. Till detta kommer andra pensionsinkomster som han har upparbetat genom åren.

Som f.d. president har man också några andra förmåner; tjänstebil med två chaufförer, två livvakter, kontor fullt möblerat och utrustat mitt i Paris med 7 anställda. Man flyger med Air France i 1:a klass och åker tåg gratis under fem år. Efter fem år minskar antalet anställda till 3 st och förmånerna på Air France och SNCF upphör.

Alla tidigare presidenter håller också föredrag där de debiterar stora belopp.

Skulle Macron inte bli omvald vid nästa presidentval uppbär han vid 44 års ålder rätt till pension.  Om han då skulle välja att maximera sin pension skulle han få 5 164 Euros netto som f.d. president, 14 000 Euros brutto som deltagare i Författningsrådet och från Riksrevisionsverket 3 473 Euros, en bekväm pensionering, eller hur!

I Sverige får en f.d. statsminister 172 000 SEK per månad i pension, det första året.  Har han/hon suttit i 6 år utgår 85 % av ovan angivet grundbelopp och har man suttit i 12 år får man 100 %. Det finns väl ingen som sitter i tolv år numera? Dessutom sker av avräkning om man uppbär andra inkomster.

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Hur försörjer sig en f.d. president i Frankrike?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s