Mélenchon, Dr Jekyll och Mr Hyde?

Ledaren för France Insoumise (FI), Jean-Luc Mélenchon har hamnat i riktigt blåsväder. 76 % av fransmännen tycker att han har gått för långt. Han är en populist som finns ganska långt ut på vänsterkanten. Han är också Parlamentsledamot.

Bakgrunden är två förundersökningar pågår mot hans organisation. De beskylls för att ha anställt personer i Bryssel, som betalas av EU, men som arbetar för France Insoumise i Frankrike. Den andra förundersökningen gäller att hans organisation har berikat närstående personer som fakturerat för höga ersättningar under presidentkampanjen 2017. Staten har betalat för dessa prestationer.

I förra veckan gjordes husrannsakan hemma hos Mélenchon, på organisations högkvarter samt hos 8-9 andra närstående personer. Tillslaget skedde kl 7 på morgonen och Mélenchon filmade genomsökning av lägenheten och lade ut det på Facebook. Den som öppnade dörren för polisen hemma hos Mélenchon vid husrannsakan var en viss Sophia Chikirou.

Det gick riktigt snett när Mélenchon och hans vänner kom till sitt högkvarter, där husrannsakan fortsatt pågick. Polisen hade låst entrédörren, 7-8 parlamentsledamöter från FI försökte bryta upp dörren för att störa husrannsakan. Se på följande länk hur det går till i Frankrike när man vill störa en husrannsakan; https://www.youtube.com/watch?v=ObgDNk2GXEk. Filmen är hämtad från Youtube.com. och är från Euronews.

Mélenchon är mannen i läderkavaj och glasögon, som skriker mest hela tiden. Han är grundaren och ledaren för partiet. Det är han som skriker vem har givit er dessa order, rör mig inte, det är jag som är parlamentariker, det är jag som är republiken, det är jag som kommer att få sista ordet. I ett annat sammanhang skrek han, jag är intellektuell.

I slutet av filmen knuffar han på åklagaren som är närvarande, han hotar polisen. De som har det röda, vita, blå bandet är alla parlamentariker för FI och sitter i landets högst beslutande organ. Husrannsakan avbröts pga. den hotfulla stämningen. En förundersökning har inletts och vi får se om man vågar åtala Mélenchon. Han har kanske har gått för långt denna gång? Som parlamentariker har han immunitet, men inte för brottsliga handlingar.

Den andra affären är en närstående som anses ha fakturerat stora belopp för sina tjänster och att Mélenchon har låtit henne göra detta för att berika sig. Det är ovan nämnda Chikirou och hennes bolag Médiascop som anses har berikat sig på skattebetalarnas bekostnad. Tidningarna hävdar att de två har en intim relation som Mélenchon nu dementerar. Hon var ansvarig för FI´s kommunikation under presidentvalet 2017 och har fakturerat 1,2 miljoner Euro för sina tjänster. Många uppgifter tyder på att faktureringen varit generös och timersättningen har legat mycket högre än normalt. Det är en brottslig handling om det kan bevisas.

I Frankrike finns inte begreppet att ”göra en pudel”.FI anser att de är offer för ett politiskt spel och att Macron, åklagare, polis har gått samman för att sabotera deras organisation. Normalt i Sverige brukar politiker göra en pudel strax efter den kritiserade händelsen. Här fortsätter Mélenchon att anklaga alla. Han anser sig vara utsatt för en komplott. Det är han som har rätt, alla andra har fel.

Mélenchon har svårt att behålla sitt lugn, det är ett otal gångar som han fått utbrott och skriker åt allt och alla. Han förlöjligade en journalist från södra Frankrike för att hon hade en kraftig dialekt, han låtsades inte förstå frågan och gjorde bort henne. Frågan är om inte han gjorde bort sig själv. Han sitter i parlamentet, vald i ett distrikt från Marseille där de verkligen har en stark dialekt.

Han fick ca 20 % av rösterna i första valomgången vid presidentvalet 2017. En förklaring till hans framgångar är kanske att socialisterna totalhavererade med bara 6 % röstandel. Folk valde France Insoumise då de inte fanns något annat parti på vänsterkanten som folket kunde sympatisera med.

Mélenchon hävdar att denna husrannsakan är unik. Jag skulle nog säga att det är vardagsmat i Frankrike. De senaste presidenterna, förutom Holland, har haft besök av polisen som genomfört husrannsakan. Både president Nicolas Sarkozy och president Jaques Chirac och även presidentkandidaten Francois Fillion har haft polisbesök som utfört husrannsakan.

En rolig detalj är att Mélenchon som är långt ut på vänsterkanten var den rikaste av alla presidentkandidater. Inför valet 2017 fick alla redovisa sina tillgångar, Mélenchon hade nettotillgångar på nästan 1 miljon Euro. Macron måste anses som den fattiga kusinen från landet med bara 90 000 Euro. Samtliga deklarationer genomlystes av en organisation som heter Haute Autorité pour la Transparence de la Vie Publique (HATVP). Detta är en organisation som bl.a. har till uppgift att kontrollera alla politikers tillgångar.

 

6 reaktioner på ”Mélenchon, Dr Jekyll och Mr Hyde?

  1. Jorge Sexer

    Hej! Att Macron bara skulle äga 90 tusen euros tror jag inte på. Han har gjort en lysande karriär inom bankvärlden på högsta posterna. 9 miljoner snarare. Hälsningar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s