Vilka regler gäller för alkohol och bilkörning i Frankrike?

Som grundregel skall man inte köra bil vid alkoholkonsumtion. Men vad gäller om man tar ett glas?

I Frankrike får man ha 0,5 promille i blodet och vid kontroll via utandningsluften gäller 0,25 mg per liter luft. I Sverige är det 0,2 promille i blodet. Frankrike införde 2015 en regel för de som nyligen tagit körkort. Här gäller 0,2 promille alkohol i blodet och hälften i utandningsluften.

Straffet för att köra ”lätt” berusad (0,5-0,8 promille) är böter från 90 till 750 Euro maximalt samt 6 poängs avdrag från poängpotten.

Vid kraftigare berusning (mer än 0,8 promille) dras körkortet på plats och kan bli indraget upp till ett år. Tidigare var maxstraffet 6 månader. Även här dras 6 poäng. Bilen kan också beslagtas till dess att boten har erlagts.

Från 2019 kommer det att finnas en nya möjlighet att behålla sitt körkort vid mer än 0,8 promille i blodet. Man kan på egen bekostnad installera ett alkolås i bilen. Det är för personer som är beroende av bilen i arbetet och riskerar att förlora arbetet om de ej kan framföra fordon. Installationskostnaden uppgår till 1 000 – 2 000 Euro.

I Frankrike har man i 12 poäng som man disponerar på sitt körkort. Vid varje ”brott” dras ett antal poäng och kommer man ner mot 6 poäng bör man gå en teoretisk utbildning. Efter genomgången kurs återfår man 4 poäng. Kursen är på två dagar och kostar ca 163-225 Euro. Eftersom många tappar poäng är det i amfiteaterstorlek som dessa kurser hålls. Man kan gå en sådan kurs en gång per år. Om man kör felfritt i tre år är man tillbaka på 12 poäng. Om man skulle få 0 poäng dras körkortet in.

Numera kan man bli bötfälld via kameraövervakning. Om man kör över heldragen linje, felparkerar eller bryter mot någon trafikregel kommer boten per post med information om hur många poäng som dragits.

Läste i Nice-Matin i sommar om en dam som stannade bilen vid en polispatrull och sade att hon mådde dåligt och inte hittade vägen hem. Hon hade 3 promille i blodet och var stupfull. Bilen beslagtogs och i rättegången försvarade hon sig med att mannen hade lämnat henne. Man får se upp med alla i trafiken!

10 reaktioner på ”Vilka regler gäller för alkohol och bilkörning i Frankrike?

  1. Birgitta Tobisson

    Jag har läst med intresse, men blev lätt konfunderad. Det står väl fel om hur det är i Sverige? Det står ”i Sverige är det 0,2 g”, och först trodde jag det skulle jämföras med Frankrikes 0,25 i utandningsluften, och tänkte att då var det ingen större skillnad. Men sedan såg jag att det stod 0,2 g mot Frankrikes 0,25 mg och då förstod jag att det måste vara fel. Eller hur? Det ska väl stå 0.2 promille och gälla halten i blodet?

    Gilla

      1. Birgitta Tobisson

        Hej igen! Tack för snabbt svar! Jag hade hoppats när jag påbörjade din artikel, att du även skulle utreda vad alkomätare visar. Vi har en Dräger, samma märke som polisen i Sverige använder. Den mäter naturligtvis alkoholhalten i utandningsluften. Men vad är det den visar? Omvandlar den måttet till promillhalten i blodet? Eller står värdet för antalet mg i utandningsluften? Det är ju en avgörande skillnad!! Tex om jag får värdet 0.25, då har jag trott att jag är på den säkra sidan, för det är långt till tillåtna 0.5 promille. Men om det står för mg i utandningsluften, då är jag illa ute. Vet du vad som gäller???

        Gilla

      2. Den står för värdet i utandningsluften. Det är beräknat att om man ligger över 0,25 i luften är det troligt att du har mer än 0,5 promille. Då verifieras ditt värde med ett blodprov för att säkerställa din halt av alkohol i blodet. Håll dig under 0,25 i blåsövningen.

        Gilla

      3. Birgitta Tobisson

        Hej igen Lars!
        Jag tog intryck av vad du skrev om att alkomätare visar alkoholmängden i utandningsluften och att promillhalten snarast är det dubbla. Jag har förbluffat många med detta påstående. Ingen vill tro på mig. Och så i dag när jag druckit vin till lunch och blåste i min Dräger och den visade 0.16 så fick jag plötsligt se att det stod en promille-symbol nere i högra hörnet. Då måste jag nog konstatera att du har fel när du skriver att promillhalten snarast är det dubbla mot vad som visas på displayen. Vad jag förstår omvandlar mätaren utandningsluftens mg/liter till trolig promille-halt.
        Vad säger du?
        Hälsningar!
        Birgitta

        Gilla

      4. Birgitta Tobisson

        Hej Lars! Tack för ditt svar! Nu har jag äntligen fått klart för mig vad som gäller. Jag fortsätter nu att följa dina artiklar!
        Med vänliga hälsningar!
        Birgitta

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s