Macron utmanar facken, stora störningar I tågtrafiken.

Strejker inom tågtrafiken (SNCF) lär störa resandet under våren, det börjar efter den 15 mars och kommer nog att hålla på ända till maj-juni. Den 22 mars är det strejk för de offentligt anställda, även SNCF. Facken har enats om gemensamma aktioner för att regeringen skall dra tillbaka sina förslag om de önskade förändringarna. 1995 försökte regeringen att förändra SNCF, med resultat att landet var lamslaget ett par månader och regerinegn drog tillbaka de föreslagna förändringarna och facket vann matchen. Facken satsar på att man skall kunna försvara sina förmåner igen genom att lamslå landet.

Bakgrund

Anställda inom SNCF (motsvarande SJ) lutar sig mot avtal från 1909 som omförhandlades 1920 och de har en unik ställning inom arbetslivet i Frankrike. Det är ca 130 000 anställda som omfattas. Förmånerna är omfattande:

  • Livstidsanställning, kan ej sägas upp pga. arbetsbrist.
  • Pensionen baseras på slutlönen för de senaste 6 månaders lön, övriga fransmän har bas 25 år. Har ca 180 € mer i månaden än privatanställda.
  • Lokförare kan gå vid 52 års ålder, övriga vid 55 år.
  • Har 28 dagar semester + 10-28 dagar ytterligare beroende på om de har kvälls/nattarbete och helger/högtider.
  • Fri sjukvård
  • Semesteranläggningar till mycket låga priser
  • Bostäder i större städer med låga hyror.
  • Lokförare har ett koltillägg, så gamla är avtalen.
  • Fria tågresor till familjen och närstående, kostar ca 1 miljard Euro årligen.

Förslag

Frankrike måste förbereda för att släppa konkurrensen fri gällande tågtrafiken (krav EU), därför måste en förändring ske. Macron införde att bussar kan trafikera i Frankrike och konkurrera med tåg, detta är infört för tre-fyra år sedan, innan dess hade SNCF monopol.

Man har redan delat på operatörsskapet och banvallarna, de är olika enheter. Problemet är att sammantaget så är det en stor förlustaffär i tågtrafiken. Det som vi kallar Banverket har stora årliga underskott, 2,7 milliarder Euro förra året, de har ett ackumulerat underskott om 44,9 milliarder Euro. Räntekostnaden är 1,7 milliarder Euro årligen.

Fraktverksamheten gör ca 3 miljarder i underskott årligen inom SNCF.

2/3 av TGV tågen (snabbtåg 300 km/h) går med förlust och man föreslår att stänga de mest förlustbringande linjerna.

Man föreslår även att se över andra tåglinjer.

Man för diskussioner med fack och arbetsgivare om förändringar i järnvägsarbetarnas status och villkor, vad som kommer ut av detta får vi se i mitten av månaden. Det har ej framgått vad man avser att förändra, bara att förändring måste ske. Pensionsåldern lär man inte ta i denna gång, det finns ett annat projekt som skall genomföras där man likriktar systemen så att ojämlikheterna minskas mellan de olika yrkena och avtalen.

Regeringen avser att påskynda genomförandet genom ett dekret och köra igenom förslaget i riksdagen till sommaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s