Färre strejker i Frankrike

Frankrike är känt i världen för vinerna, ostarna, maten och sina strejker. Nu finns det en hemsida för de som önskar ha koll på alla strejker, http://www.cestlagreve.fr/. Igår var det fem strejker i landet.

De goda nyheterna är att strejkerna blir färre för varje år, 2017 var det bara knappt två om dagen, totalt 712 stycken. 2016 var det 801 stycken och 2015 966 stycken.

Ofta är strejkerna orsakade av förändringar i lagstiftning eller förslag på förändringar eller bara att franska folket önskar visa missnöje med något. Att strejkerna minskat i antal beror inte på att regeringen eller Presidenten varit mindre aktiva under 2017, 29 stora lagreformer och förändringar har röstats igenom i Parlamentet under förra året. Sällan har så många reformer genomförts.

Macron har också lyckats hantera fackföreningarna och de har inte haft en gemensam syn på förändringarna. De övriga politiska partierna är i spillror och kämpar för att hitta sina identiteter, alla partier har problem, från höger till vänster.

En annan förklaring är att anställda minskar sitt fackliga engagemang, bara 8,7 % av privatanställda är fackligt anslutna och ca 20 % av de offentligt anställda har medlemskap i en fackförening.

I en nyligen publicerad undersökning ser det franska folket positivt på framtiden, år av misströstan och besvikelse har vänts till framtidstro. Industrin tuffar på och alla siffror ser positiva ut inför 2018, förutom arbetslösheten som har fastnat på ca 9 %.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s