Strejker och demonstrationer i Frankrike

Det hettar till i Frankrike och en hel del störningar sker under veckan. Idag är det skolor, ca 15-20 % av lärarna är ute och demonstrerar. Offentlig förvaltning är också ute och visar sitt missnöje. Det gäller offentlig förvaltning, museer, flygledare etc.

Vad är man missnöjd med? Inom offentlig förvaltning är det att man inte får erkännande för sitt arbete, man skall minska antalet anställda med 120 000 under fem år, lönerna skall frysas, man skall inför en karensdag för sjukdom. För lärarna är det förslag på förändringar i skolplaner och annat.

Vilka demonstrerar? I huvudsak är det offentlig förvaltning som visar sitt missnöje, men även däcktillverkaren Michelin får en släng av sleven. Idag är det alla fackliga förbunden som är ute på gatorna. Man kan säga att det i huvudsak är fem olika fackliga organisationer CFDT, CGT, FO, CFTC och CFE-CGC, dessa står för ca 90 % av alla fackliga organisationer.

Frankrike är det bara 7-8 % av arbetarna som är fackligt organiserade mot ca 70 % i Sverige. Hur kan så få skapa så mycket oreda för så många?

I offentlig förvaltning och bland företag är fackliga organisationer mycket vanliga, i privata företag med mer än 10 anställda kan man skapa en facklig klubb. Oftast är det dessa som sedan på arbetstid kan arbeta fackligt, ibland på heltid på större företag. Det finns ca 500-600 000 personer som arbetar fackligt i företag eller offentlig förvaltning. Den offentliga förvaltningen är betydligt större i Frankrike än i Sverige. Det är ofta dessa som vi ser på gatorna. Fransmännen gillar inte att vara med i en facklig klubb, men deltar gärna i diskussioner och ger synpunkter på avtal och annat.

Finansiering av de fackliga organisationerna är mycket svår att få grepp om, det finns en rapport från en Senator vid namn Perruchot som beskriver finansieringen de fackliga organisationerna. Denna rapport offentliggjordes aldrig och den begravdes av förra regeringen. Den finns på nätet!

Det är ca 1,8 miljoner personer som är fackligt anslutna och betalar avgifter till sina organisationer. Medlemsavgifter, försäljning av merchandise etc, beräknas bidra med ca 100 – 160 miljoner Euro, den stora inkomstkällan är bidrag från företag och stat, ca 175 miljoner Euro. Man kan alltså säga att det är företagen och staten som bidrar till att de kan genomföra sin stora demonstrationer och visa sitt missnöje.

Varför gör Regeringen alla dessa förändringar? Frankrike har en arbetslöshet som ligger runt 9-10 %, man har ett budgetunderskott på 2 200 miljarder Euro. Frankrike har haft budgetunderskott i alla år utom 1 år sedan 70 talet. Man skall få ned budgetunderskottet till -3 % i år, detta har man lovat EU. Regeringen gör en mängd förändringar för att försöka minska arbetslösheten genom att få företag att anställa, man skall minska sina kostnader genom olika åtgärder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s